ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS RAID MCQs

DBMS RAID MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on RAID in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 27, 2022

1. What is the meaning of RAID?

  1. Redundancy Array of the Independent Disk
  2. Redundancy Array of the Interdependent Disk
  3. Redundancy Array of the Intradependent Disk
  4. Redudancy Array of the Inversion Disk

Answer: A) Redundancy Array of the Independent Disk

Explanation:

Meaning of RAID is Redundancy Array of the Independent Disk.

Discuss this Question


2. A secondary storage device is connected to multiple primary storage devices for ___.

  1. Increased Performance
  2. Data Redundancy
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

A secondary storage device is connected to multiple primary storage devices for increased performance or data redundancy.

Discuss this Question


3. Depending on the level of RAID, you can survive ___ drive failures.

  1. Single
  2. Multiple
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Depending on the level of RAID, you can survive both single and multiple drive failures.

Discuss this Question


4. Several disks are connected to accomplish different goals through the use of a/an ____ of disks.

  1. Log
  2. Data
  3. Array
  4. None

Answer: C) Array

Explanation:

Several disks are connected to accomplish different goals through the use of an array of disks.

Discuss this Question


5. How many levels of RAID schemes are there?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: C) 7

Explanation:

There are 7 levels of RAID schemes.

Discuss this Question


6. Which of the following is the RAID scheme?

  1. RAID 1
  2. RAID 2
  3. RAID 3
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The RAID schemes are RAID 0,1,2, ... 6.

Discuss this Question


7. Which of the following characteristic is there in the levels of RAID?

  1. The hardware consists of a set of hard disk drives.
  2. Using this technology, each separate disk is seen as a logical disk by the operating system.
  3. Arrays are based on physical drives, so data can be distributed across them.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following characteristic is there in the levels of RAID -

  1. The hardware consists of a set of hard disk drives.
  2. Using this technology, each separate disk is seen as a logical disk by the operating system.
  3. Arrays are based on physical drives, so data can be distributed across them.

Discuss this Question


8. Parity information is stored on ___ disks.

  1. Dependency
  2. Redundancy
  3. Indepdency
  4. Latency

Answer: B) Redundancy

Explanation:

Parity information is stored on redundancy disks.

Discuss this Question


9. It is possible to recover data after a disk failure with the help of ___ information.

  1. Duality
  2. Parity
  3. Clarity
  4. None

Answer: B) Parity

Explanation:

It is possible to recover data after a disk failure with the help of parity information.

Discuss this Question


10. RAID level 0 allows data to be spread across ___ disk(s), i.e., the data can be striped.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Multiple

Answer: D) Multiple

Explanation:

RAID level 0 allows data to be spread across multiple disks, i.e., the data can be striped.

Discuss this Question


11. ___ with striping are vulnerable to failures if one disk fails.

  1. Logs
  2. Arrays
  3. Database
  4. Data Types

Answer: B) Arrays

Explanation:

Arrays with striping are vulnerable to failures if one disk fails.

Discuss this Question


12. The system performance is ____ without providing fault tolerance.

  1. Increase
  2. Decreased
  3. Moderated
  4. None

Answer: A) Increase

Explanation:

The system performance is increased without providing fault tolerance.

Discuss this Question


13. In level 0, we can place multiple blocks into a disk at the ____ time instead of just placing one at a time.

  1. Same
  2. Different
  3. Average
  4. Mean

Answer: A) Same

Explanation:

In level 0, we can place multiple blocks into a disk at the same time instead of just placing one at a time.

Discuss this Question


14. Having multiple data requests on different disks increases throughput at RAID ___ level.

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Answer: A) 0

Explanation:

Having multiple data requests on different disks increases throughput at RAID 0 level.

Discuss this Question


15. ___ of the disk space are provided by level 0.

  1. High performance
  2. Full Utilization
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

High performance and full utilization of the disk space are provided by level 0.

Discuss this Question


16. RAID 0 requires ___ drivers.

  1. Minimum 2
  2. Maximum 2
  3. Minimum 1
  4. Maximum 1

Answer: A) Minimum 2

Explanation:

RAID 0 requires minimum 2 drivers.

Discuss this Question


17. There are ___ detection mechanisms in RAID 0.

  1. Error
  2. No Error
  3. Life
  4. No Life

Answer: B) No Error

Explanation:

There are no error detection mechanisms in RAID 0.

Discuss this Question


18. Because RAID 0 doesn't provide ___, it is not truly a RAID.

  1. Tolerance
  2. Fault-tolerance
  3. Data-tolerance
  4. None

Answer: B) Fault-tolerance

Explanation:

Because RAID 0 doesn't provide fault-tolerance, it is not truly a RAID.

Discuss this Question


19. If either of the disks fails in RAID 0, the entire array is ___.

  1. Full
  2. Null
  3. Lost
  4. Found

Answer: C) Lost

Explanation:

If either of the disks fails in RAID 0, the entire array is lost.

Discuss this Question


20. RAID ___, which mirrors data across drives 1, 2, and 3, is referred to as a mirroring configuration.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: A) 1

Explanation:

RAID 1, which mirrors data across drives 1, 2, and 3, is referred to as a mirroring configuration.

Discuss this Question


21. In the event of a failure, RAID 1 provides ____ redundancy.

  1. 20%
  2. 50%
  3. 80%
  4. 100%

Answer: D) 100%

Explanation:

In the event of a failure, RAID 1 provides 100% redundancy.

Discuss this Question


22. Data in RAID 1 is stored in ___ the drive space.

  1. Quarter
  2. Half
  3. Full
  4. None

Answer: B) Half

Explanation:

Data in RAID 1 is stored only in half the drive space.

Discuss this Question


23. In the other half of the drive, the data has been ___.

  1. Saved
  2. Deleted
  3. Updated
  4. Mirrored

Answer: D) Mirrored

Explanation:

In the other half of the drive, the data has just been mirrored.

Discuss this Question


24. RAID 1 offers ___ as its main advantage.

  1. Tolerance
  2. Fault tolerance
  3. Heaviness
  4. Fault Heaviness

Answer: B) Fault tolerance

Explanation:

RAID 1 offers fault tolerance as its main advantage.

Discuss this Question


25. The other disk takes over if one fails as part of RAID ___ level.

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Answer: B) 1

Explanation:

The other disk takes over if one fails as part of RAID 1 level.

Discuss this Question


26. When the array is set to RAID ___, it will function even if a drive fails.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: A) 1

Explanation:

When the array is set to RAID 1, it will function even if a drive fails.

Discuss this Question


27. Mirroring requires an extra drive per drive at this level, resulting in ____ costs.

  1. Lower
  2. Higher
  3. Average
  4. None

Answer: B) Higher

Explanation:

Mirroring requires an extra drive per drive at this level, resulting in higher costs.

Discuss this Question


28. A RAID 2 array makes use of ___ code parity to stripe data on the bit level.

  1. Humming
  2. Hamming
  3. Hanning
  4. Happing

Answer: B) Hamming

Explanation:

A RAID 2 array makes use of hamming code parity to stripe data on the bit level.

Discuss this Question


29. With RAID 2, each data bit in a word is stored on a separate disk, as well as the ___ code of each data word.

  1. ECG
  2. ECC
  3. EGG
  4. EDC

Answer: B) ECC

Explanation:

With RAID 2, each data bit in a word is stored on a separate disk, as well as the ECC code of each data word.

Discuss this Question


30. RAID 2 is not commercially available because of its ____.

  1. High Cost
  2. Complex Structure
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

RAID 2 is not commercially available because of its high cost and complex structure.

Discuss this Question


31. ___ drive is used to store parity in RAID 2.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: A) One

Explanation:

One drive is used to store parity in RAID 2.

Discuss this Question


32. In RAID 3, parity is specified at the ____ level.

  1. Bit
  2. Byte
  3. Kilobyte
  4. Gigabyte

Answer: B) Byte

Explanation:

In RAID 3, parity is specified at the byte level.

Discuss this Question


33. As part of RAID, ____ information is stored on a separate ____ drive for each disk section.

  1. Log
  2. Parity
  3. Array
  4. None

Answer: B) Parity

Explanation:

As part of RAID, parity information is stored on a separate parity drive for each disk section.

Discuss this Question


34. The parity drive is accessed in the event of a drive ____, and data is rebuilt from the remaining devices

  1. Updation
  2. Failure
  3. Deletion
  4. Addition

Answer: B) Failure

Explanation:

The parity drive is accessed in the event of a drive failure, and data is rebuilt from the remaining devices.

Discuss this Question


35. Bulk data transfer is possible with RAID ___.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C) 3

Explanation:

Bulk data transfer is possible with RAID 3.

Discuss this Question


36. Which among the following is the advantage of RAID 3?

  1. A parity drive is used at this level to regenerate data.
  2. Data is transferred at a high rate.
  3. Parallel access to data is possible at this level.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The advantages of RAID 3 -

  1. A parity drive is used at this level to regenerate data.
  2. Data is transferred at a high rate.
  3. Parallel access to data is possible at this level.

Discuss this Question


37. When working with small files, RAID 3 performs ____.

  1. Fastly
  2. Slowly
  3. Densely
  4. None

Answer: B) Slowly

Explanation:

When working with small files, RAID 3 performs slowly.

Discuss this Question


38. RAID 4 is a combination of ____.

  1. Striping Blocks
  2. Parity Disks
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

RAID 4 is a combination of striping blocks and parity disks.

Discuss this Question


39. In RAID 4, data is replicated based on ____, rather than duplicated.

  1. Array
  2. Log
  3. Parity
  4. None

Answer: C) Parity

Explanation:

In RAID 4, data is replicated based on parity, rather than duplicated.

Discuss this Question


40. By design, the RAID 4 level is able to recover from a maximum of ___ disk failure.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: A) One

Explanation:

By design, this level is able to recover from a maximum of one disk failure.

Discuss this Question


41. Using RAID level 4, if two or more disks fail, then the data ____ be recovered.

  1. Can
  2. Cannot
  3. Can be easily
  4. None

Answer: B) Cannot

Explanation:

Using RAID level 4, if two or more disks fail, then the data cannot be recovered.

Discuss this Question


42. At least ____ disks are required for both level 3 and level 4 RAIDs.

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer: B) Three

Explanation:

At least three disks are required for both level 3 and level 4 RAIDs.

Discuss this Question


43. RAID 4 uses an ___ function to calculate parity.

  1. NOR
  2. OR
  3. AND
  4. XOR

Answer: D) XOR

Explanation:

RAID 4 uses an XOR function to calculate parity.

Discuss this Question


44. We can recover data lost on RAID ___ level.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: C) 4

Explanation:

We can recover data lost on RAID 4 level.

Discuss this Question


45. During RAID 5, ____ is rotated between the drives.

  1. Array
  2. Log
  3. Parity
  4. None

Answer: C) Parity

Explanation:

During RAID 5, parity is rotated between the drives.

Discuss this Question


46. There is ___ parity at block-level.

  1. Connected
  2. Distributed
  3. Added
  4. None

Answer: B) Distributed

Explanation:

There is distributed parity at block-level.

Discuss this Question


47. A RAID 5 array can recover from at most ___ disk failure, just like RAID 4.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: A) One

Explanation:

A RAID 5 array can recover from at most one disk failure, just like RAID 4.

Discuss this Question


48. In RAID 5, it is impossible to recover data, if more than ____ disk fails.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: A) One

Explanation:

It is impossible to recover data from RAID 5 if more than one disk fails.

Discuss this Question


49. To improve ___ write performance, the RAID 5 level was introduced.

  1. Proper
  2. Random
  3. Inorder
  4. Order

Answer: B) Random

Explanation:

To improve random write performance, the RAID 5 level was introduced.

Discuss this Question


50. RAID 5 provides ___.

  1. High Performance
  2. Cost-effective
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

RAID 5 provides high performance and is cost-effective.

Discuss this Question


51. Array disks are distributed with parity when using RAID ___ level.

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 0

Answer: B) 5

Explanation:

Array disks are distributed with parity when using RAID 5 level.

Discuss this Question


52. Disk failure recovery is ____ in RAID 5 due to the calculation of parity based on all available drives.

  1. Slower
  2. Faster
  3. Average
  4. None

Answer: A) Slower

Explanation:

Disk failure recovery is slower in RAID 5 due to the calculation of parity based on all available drives.

Discuss this Question


53. In the event of ____ drive failure, RAID 5 cannot survive.

  1. Consecutive
  2. Concurrent
  3. Simultaneous
  4. None

Answer: B) Concurrent

Explanation:

In the event of concurrent drive failure, RAID 5 cannot survive.

Discuss this Question


54. Striping at the block level is implemented with ___ parity bits in RAID 6.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

Explanation:

Striping at the block level is implemented with two parity bits in RAID 6.

Discuss this Question


55. RAID 6 allows you to survive ___ simultaneous disk failures.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

Explanation:

RAID 6 allows you to survive two simultaneous disk failures.

Discuss this Question


56. In the RAID 6 level, ____ is used to stripe the data and ____ is used to mirror it.

  1. RAID 1, RAID 2
  2. RAID 2, RAID 3
  3. RAID 4, RAID 5
  4. RAID 0, RAID 1

Answer: D) RAID 0, RAID 1

Explanation:

In the RAID 6 level, RAID 0 is used to stripe the data and RAID 1 is used to mirror it.

Discuss this Question


57. The number of drives required at RAID 6 level should be a multiple of ___.

  1. 2
  2. 3
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 2

Explanation:

The number of drives required at RAID 6 level should be a multiple of 2.

Discuss this Question


58. Since ____ of the disks are used for mirroring, RAID 6 does not utilize the full disk capacity.

  1. Quarter
  2. Half
  3. Full
  4. None

Answer: B) Half

Explanation:

Since half of the disks are used for mirroring, RAID 6 does not utilize the full disk capacity.

Discuss this Question


59. ___ is extremely limited in RAID 6.

  1. Ability
  2. Scalability
  3. Tracability
  4. Countability

Answer: B) Scalability

Explanation:

Scalability is extremely limited in RAID 6.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.