Discrete Mathematics | Binary Operation MCQs

Discrete Mathematics | Binary Operation MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Binary Operation in Discrete Mathematics.
Submitted by Anushree Goswami, on August 10, 2022

1. Suppose we have A, a non-empty set, and a function f: AxA→A is called a ____ operation on A?

  1. Unary
  2. Binary
  3. Ternary
  4. None

Answer: B) Binary

Explanation:

Suppose we have A, a non-empty set, and a function f: AxA→A is called a binary operation on A.


2. Certainly, a binary operation (*) on A is expressed as ____?

  1. *ab
  2. ab*
  3. ba*
  4. a*b

Answer: D) a*b

Explanation:

Certainly, a binary operation on A is expressed as a*b.


3. Symbol of binary operator is-?

  1. *
  2. +
  3. -
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Symbol of binary operator is *, +, -, ∨, ∧, etc.


4. In a binary operation, the operator is placed ____the two operands to denote the value?

  1. Before
  2. Between
  3. After
  4. Specifically located

Answer: B) Between

Explanation:

In a binary operation, the operator is placed between the two operands to denote the value.


5. Which of the following is/are an/the example(s) of Binary Operation?

  1. Natural numbers can be added as binary operations.
  2. This operation is performed on a set of subsets of a Universal set in a binary manner.
  3. Natural numbers, integers, and complex numbers can be multiplied using a binary operation.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The examples of Binary Operation are-

  1. Natural numbers can be added as binary operations.
  2. This operation is performed on a set of subsets of a Universal set in a binary manner.
  3. Natural numbers, integers, and complex numbers can be multiplied using a binary operation.

6. Unlike subtraction of integers, subtraction of ____numbers is not a binary operation, because it is possible for two natural numbers to be subtracted at the same time?

  1. Whole
  2. Real
  3. Natural
  4. Fraction

Answer: C) Natural

Explanation:

Unlike subtraction of integers, subtraction of natural numbers is not a binary operation, because it is possible for two natural numbers to be subtracted at the same time.


7. The ____of subsets of a universal set is a binary operation?

  1. Union
  2. Intersection
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The union and interesection of subsets of a universal set is a binary operation.


8. Consequently, f: AxAx...........A→A is called an _-ary operation?

  1. 1
  2. 2
  3. Null
  4. n

Answer: D) n

Explanation:

Consequently, f: AxAx...........A→A is called an n-ary operation.





👇 More MCQs (Category-Wise) 👇

Web Technologies MCQs

Computer Science Subjects MCQs

Databases MCQs

Programming MCQs

Testing Software MCQs

Digital Marketing Subjects MCQs

Cloud Computing Softwares MCQs

AI/ML Subjects MCQs

Engineering Subjects MCQs

Office Related Programs MCQs

Commerce MCQs

Graphic Design Softwares MCQs

General Knowledge (GK) MCQs

Class-wise MCQs

Others

Comments and Discussions!

Load comments ↻





Copyright © 2024 www.includehelp.com. All rights reserved.