Discrete Mathematics | Logic Gates and Circuits MCQs

Discrete Mathematics | Logic Gates and Circuits MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Logic Gates and Circuits in Discrete Mathematics.
Submitted by Anushree Goswami, on November 03, 2022

1. By using ____, Boolean expressions can be graphically represented.

  1. Analytic circuit
  2. Analytic Gate
  3. Logic Circuits
  4. Logic Gates

Answer: C) Logic Circuits

Explanation:

By using logic circuits, Boolean expressions can be graphically represented.


2. ____ gates, which are capable of switching voltage levels, can be used to construct these logic circuits.

  1. Liquid-state
  2. Mercury-state
  3. Solid-state
  4. Gas-state

Answer: C) Solid-state

Explanation:

Solid-state gates, which are capable of switching voltage levels, can be used to construct these logic circuits.


3. ____ gates receive inputs x and y and produce outputs x ∧ y.

  1. AND
  2. OR
  3. NOR
  4. XOR

Answer: A) AND

Explanation:

AND gates receive inputs x and y and produce outputs x ∧ y.


4. X and Y are inputs to an __ gate, which produces x V y as outputs.

  1. AND
  2. OR
  3. XOR
  4. NOR

Answer: B) OR

Explanation:

X and Y are inputs to an OR gate, which produces x V y as outputs.


5. By receiving input x and producing output y, a ___ Gate produces output y.

  1. NOR
  2. NOT
  3. XOR
  4. OR

Answer: B) NOT

Explanation:

By receiving input x and producing output y, a NOT Gate produces output y.


Advertisement

6. Any Boolean ____ can be realized by interconnecting these devices.

  1. Function
  2. Expression
  3. Law
  4. Algebra

Answer: B) Expression

Explanation:

Any Boolean Expression can be realized by interconnecting these devices.


7. ____ switches are the simplest switching devices.

  1. ON-ON
  2. ON-OFF
  3. OFF-OFF
  4. None

Answer: B) ON-OFF

Explanation:

ON-OFF switches are the simplest switching devices.


8. An electric switch is a device that ____ current from flowing through an electric circuit.

  1. Allows
  2. Prevents
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

An electric switch is a device that allows or prevents current from flowing through an electric circuit.


9. ON means ____ and OFF means ____.

  1. Closed, Open
  2. Open, Closed
  3. Open, Open
  4. Closed, Closed

Answer: A) Closed, Open

Explanation:

ON means closed and OFF means open.


10. Current will pass through the switch if it is ____.

  1. Closed
  2. Open
  3. Partially Closed
  4. None

Answer: A) Closed

Explanation:

The current will pass through the switch if it is closed.


Advertisement

11. Current cannot pass through a/an ____ switch.

  1. Closed
  2. Open
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Open

Explanation:

Current cannot pass through an open switch.


12. ON is denoted by _ and OFF is denoted by _.

  1. 0,1
  2. 1,0
  3. 0,0
  4. 1,1

Answer: B) 1,0

Explanation:

ON is denoted by 1 and OFF is denoted by 0.


13. If ON is denoted by ___ or 1 and OFF is denoted by ____ or 0, then Boolean expressions are used to describe electrical circuits containing switches.

  1. True, False
  2. False, False
  3. False, True
  4. True, True

Answer: A) True, False

Explanation:

If ON is denoted by true or 1 and OFF is denoted by False or 0, then Boolean expressions are used to describe electrical circuits containing switches.


14. In how many ways switches are connected with each other?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

Switches can be connected in 2 ways.


15. Which of the following is/are the way(s) to connect switches?

  1. Series
  2. Parallel
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The following are the ways to connect switches -

  1. Series
  2. Parallel

Advertisement

16. The switches x1 and x2 are said to be connected in series if the current flows only when ____.

  1. Both are ON (closed), and not if any are OFF (open)
  2. One is ON (closed) and another is OFF (open)
  3. Both are OFF (open), and not if any are ON (closed)
  4. None of the above

Answer: A) Both are ON (closed), and not if any are OFF (open)

Explanation:

The switches x1 and x2 are said to be connected in series if the current flows only when both are ON (closed), and not if any are OFF (open).


17. The series connection between two switches x1 and x2 is symbolized as ____.

  1. x1* x2
  2. x1∧ x2
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The series connection between two switches x1 and x2 is symbolized as x1∧ x2 or x1* x2.


18. The two switches x1 and x2 are said to be connected in parallel if current flows when ______.

  1. Either switch is ON (closed) and no current flows when both switches are OFF (open)
  2. Either switch is OFF (open) and no current flows when both switches are ON (closed)
  3. One switch is ON (closed) and another switch is OFF (open)
  4. None of the above

Answer: A) Either switch is ON (closed) and no current flows when both switches are OFF (open)

Explanation:

The two switches x1 and x2 are said to be connected in parallel if current flows when either switch is ON (closed) and no current flows when both switches are OFF (open).



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.