ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

National Symbols of India MCQs

A National Symbol is a representation of any entity that considers and manifests itself as a national community to the rest of the world. National symbols of India depict the country's image and have been chosen very carefully. It represents the culture and nature of India's national identity. These symbols have been chosen from India's unique flora and fauna, and its culture and civilization.

National symbols of India MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on various national symbols. It will aid students in their exams preparation and skill testing.

List of National Symbols of India MCQs

1. Which is the National bird of India?

  1. Eagle
  2. Peacock
  3. Swan
  4. Parrot

Answer: B) Peacock

Explanation:

The Peacock was declared the national bird of India in 1963. It's a beautiful and graceful emblem.


2. Which is the National Animal of India?

  1. Polar bear
  2. Deer
  3. Tiger
  4. Lion

Answer: C) Tiger

Explanation:

The tiger was declared the national animal of India in 1973. It is also known as the Lord of the jungle and displays India's wildlife wealth.


3. What is the National Anthem of India?

  1. Hum hongey kamyab
  2. Sare Jahan se acha
  3. Vandemataram
  4. Jana Gana Mana

Answer: D) Jana Gana Mana

Explanation:

The song Jana Gana Mana, created initially in Bangla by Rabindranath Tagore, was adopted as India's National Anthem in its Hindi version by the Constituent Assembly meeting on January 24th, 1950.


4. Which is the National Game of India?

  1. Hockey
  2. Football
  3. Badminton
  4. Cricket

Answer: A) Hockey

Explanation:

Hockey when declared as the national game was very popular. The game has seen a golden era during 1928-1956 when India won six consecutive gold medals in the Olympics. At that time India had played 24 Olympic matches and won all of them.


5. Which is the National River of India?

  1. Godavari
  2. Ganga
  3. Brahmaputra
  4. Krishna

Answer: B) Ganga

Explanation:

Ganga river was declared as the national river of India on November 4th, 2008. At Gomukh, the terminus of Gangotri Glacier, the Ganges River Rises in the Himalayan Alp.


6. Which is the National Flower of India?

  1. Marigold
  2. Sunflower
  3. Rose
  4. Lotus

Answer: D) Lotus

Explanation:

The Lotus represents spirituality, abundance, knowledge, and illumination. The most important thing about Lotus is that even after going in murky water it is untouched by its impurity.


7. Which is the National Fruit of India?

  1. Apple
  2. Watermelon
  3. Mango
  4. Custard Apple

Answer: C) Mango

Explanation:

The Mango is India's, Pakistan's, and the Philippines' national fruits, while the Mango tree is Bangladesh's national tree. Designated as the king of all fruits.


8. What is the National Tree of India?

  1. Banyan Tree
  2. Pine Tree
  3. Neem Tree
  4. Peepal Tree

Answer: A) Banyan Tree

Explanation:

The Banyan Tree represents eternal life, because of its ever-expanding branches. The banyan tree has immense medicinal properties and is associated with longevity.


9. What is the National Currency of India?

  1. Euro
  2. Dirham
  3. Indian Rupee
  4. Yen

Answer: C) Indian Rupee

Explanation:

The flow of the Indian rupee is controlled by the Reserve Bank of India. The symbol of the Indian rupee is denoted as ₹.


10. Which is the National Aquatic Animal of India?

  1. Shark
  2. Octopus
  3. Whale
  4. Dolphin

Answer: D) Dolphin

Explanation:

Dolphins are one of the world's oldest species. The Ganges River Dolphin is an important indicator of the health of the entire river ecosystem. The government of India declared it the national Animal in 2009.


11. What is the National Emblem of India?

  1. Water Lily
  2. Red lion
  3. Lion Capitol of Ashoka
  4. Golden Eagle

Answer: C) Lion Capitol of Ashoka

Explanation:

The national emblem of India is Ashoka's Lion capital in Sarnath. It features four Asiatic Lions standing shoulder to shoulder On a circular abacus. An elephant, a horse, a bull, and a lion are among the sculptures on the Abacus. In the middle, some wheels separate them.


12. Which is the National Vegetable of India?

  1. Pumpkin
  2. Potato
  3. Cabbage
  4. Carrot

Answer: A) Pumpkin

Explanation:

This Indian vegetable is also known as "kaddu" in Hindi and grows all over India. It requires no special soil conditions and can be used as a climber or creeper.


13. Which is the National Reptile of India?

  1. Crocodile
  2. Lizard
  3. Chameleons
  4. King Cobra

Answer: D) King Cobra

Explanation:

Business snakes can be found in Indian and southeast Asian woods. Snakes, lizards, and rodents are among its prey. Hindus Adore this reptile, which has cultural importance.


14. What is the National Monument of India?

  1. Taj Mahal
  2. India Gate
  3. Red Fort
  4. Gateway of India

Answer: B) India Gate

Explanation:

India Gate is a well known national landmark in India's capital city of Delhi. "All India War Memorial" Is another name for this site. It's a stunning 42 metres high structure built in 1931 in the heart of a crossroads.


15. What is the National Calendar of India?

  1. Hindu Calendar
  2. Saka Calendar
  3. Gregorian Calendar
  4. Chaitra Calendar

Answer: B) Saka Calendar

Explanation:

The national calendar based on the Saka Era, with Chaitra as its first month and a regular year of 365 days, was adopted on March 22, 1957, alongside the Gregorian calendar.


16. Which is the National Heritage animal of India?

  1. Giraffe
  2. Deer
  3. Cow
  4. Elephant

Answer: D) Elephant

Explanation:

When the elephant was named India's National Heritage animal in 2010, there was excitement and hope for better care of the species, who is known in Indian mythology and folklore as Ganesha.


17. What is the name of Indian National flag?

  1. The Red and Green
  2. The Stars and Stripes
  3. Tricolour
  4. Five-star Red flag

Answer: C) Tricolour

Explanation:

The upper band of India's national flag is saffron-coloured, symbolising the country's power and courage . With Dharma chakra, the white centre band represents peace and truth. The last ring, which is green in colour, represents the lands fertility, growth and auspiciousness.


18. What does Ashoka's wheel in the Indian National flag represent?

  1. Wheel of Prosperity
  2. Wheel of the Law of Dharma
  3. Wheel of Authority
  4. Wheel of Power

Answer: B) Wheel of the Law of Dharma

Explanation:

The Dharmachakra derives its name from the Dharma, which Is the road of enlightenment and Nirvana (the highest state of being a who person can achieve). It can also refer to the Weel of Law.


19. What is the National Motto of India?

  1. 'Vande Mataram'
  2. 'Inquilab zindabad'
  3. 'Satyameva Jayate'
  4. 'Jai Hind'

Answer: C) 'Satyameva Jayate'

Explanation:

Satyameva jayate , a verified mantra of the Upanishadic sages, was designated our Motto in the constitution (1950) it means "Truth only Triumphs".


20. What is the official name of India?

  1. Bharat
  2. Meluha
  3. Republic of India
  4. Hindustan

Answer: C) Republic of India

Explanation:

India became a free nation on August 15th, 1947, and with the ratification of the constitution on January 26, 1950, it declared itself a sovereign, democratic, and republic state. The constitution of India provided Indian citizens the power to elect their government, paving the way for democracy.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.