ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Spain Cities and Capitals MCQs

Spain is also known as the kingdom of Spain. It is a transcontinental sovereign country, it is constituted by a social and a democratic state of law. Its form of government is the parliamentary monarchy. it has a territory of 17 autonomous communities which is a constitution of fifty provinces and two autonomous cities. Spain has a unique characteristic that attracts tourists, enhancing the income of the country. Its inhabitants are indeed patriotic therefore the sense of belongingness is strong. They uphold their culture in various ways under the developing time.

Spain Cities and Capitals MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Spain's Cities and Capitals. These questions would help the students to have a fair idea or to test their skills about Spain and give them an opportunity to know Spain, their cities, and capitals.

List of Spain Cities and Capitals MCQs

1. Who is the creator of the Andalusian flag?

  1. Blas infante
  2. John Glanville
  3. James gillray
  4. Francisco franco

Answer: A) Blas infante

Explanation:

Blas infante Perez de Vargas was a Spanish andalusist politician Georgist, writer, historian and musicologist and also known as the father of Andalusian nationalism.

Discuss this Question


2. What is the capital of Andalusia?

  1. Cordoba
  2. Seville
  3. Murcia
  4. Galicia

Answer: B) Seville

Explanation:

Seville was originally an Iberian town. It was an administrative centre of the province of Baetica. Seville enjoy great prosperity while it was under Muslim possession but after the Christian overthrow, the Muslim Seville economy temporarily fell into ruin. It also become the house of trade after America was set foot on.

Discuss this Question


3. How many provinces are there under Andalusia?

  1. 7
  2. 6
  3. 8
  4. 10

Answer: C) 8

Explanation:

Andalusia is the southernmost autonomous community in peninsular Spain. It is the most populous and the second-largest autonomous community in the country. it is officially recognised as historical nationality. Its eight provinces are almeria, cadiz , Cordoba, granada, Huelva, jaen, malaga, and seville.

Discuss this Question


4. What is the other name of Seville?

  1. Hisbaal
  2. Anadaluz
  3. Espana
  4. Sevila

Answer: A) Hisbaal

Explanation:

The word hisball is believed to have originated during the Phoenician colonisation of the tatessian culture in southwestern iveria and it refers to the God Baal. The ancient name was special meaning lowland.

Discuss this Question


5. Which city is known as the pear of Andalusia?

  1. Cadiz
  2. Cordoba
  3. Granada
  4. Seville

Answer: D) Seville

Explanation:

Seville under the rule of the first Umayyad dynasty,almorads and Almohad rulers improved exceedingly in their infrastructure economic, commercial and cultural activities. Therefore, the name pearl of Andalusia.

Discuss this Question


6. What is the motto of Seville?

  1. No, me ha dejado
  2. No hay dos sin tres.
  3. Nuevo Rey, nuevo ley
  4. Mas vale mana que fuerza

Answer: A) No, me ha dejado

Explanation:

Legend has it that King Alfonso X " the wise" was a man of letters, very cultured and intellectual and during his reign flourished all kinds of science and art of the time nevertheless the king was not very skilled in the art of governing which displeased many of his subjects, therefore, his son Sancho raised arms against him little by little he conquers all the kingdom but decided to not attack Seville where his father who was old and sick retire. He spent his last year at Seville with the clergy the nobility and the people of the Seville who took care of him, until the end of his days. therefore the motto "no me ha dejado".

Discuss this Question


7. What are the original ceramics in Seville called?

  1. Azulejos
  2. El barro
  3. Mauresque
  4. Majolica

Answer: A) Azulejos

Explanation:

Seville is famous for its ceramic tiles known as azulejos the tradition can be found in a new museum which was opened in July 2014 in an old tile factory in Triana the historic district across the river Guidal river.

Discuss this Question


8. Which title was given to Seville by queen Isabela ii of Spain?

  1. Invictus
  2. Very noble
  3. Mariana
  4. Very heroic

Answer: A) Invictus

Explanation:

Queen Isabela II of Spain gave the title Invictus meaning invincible in Latin for the resistance Seville put up against general Van Havens Asedium and bombing in 1843.

Discuss this Question


9. What is the emblem of Madrid city?

  1. A bear and a tree
  2. El pendon
  3. Lion
  4. Jagran josh

Answer: A) A bear and a tree

Explanation:

The bear and the tree depicted on the Madrid coat of arms signifies the resiliency and strength of the industry of the madrilenos.

Discuss this Question


10. When did Madrid become the capital of Spain?

  1. 1520
  2. 1521
  3. 1640
  4. 1561

Answer: D) 1561

Explanation:

The obscurity and neutrality of Madrid was the reason for Madrid becoming the capital city of Spain it also reflects a political strategy that reflect the then king policy.

Discuss this Question


11. During whose kingship was Madrid declared the capital city of Spain?

  1. King Philip II
  2. Charles V
  3. Philip III
  4. Charles II

Answer: A) King Philip II

Explanation:

King Philip during his Reign since Madrid Lached ties with an established non-royal power rather than any strategic Geographic or economic consideration.

Discuss this Question


12. What are Madrid's natives called?

  1. Galicians
  2. Catalan
  3. Basque
  4. Madrilenos

Answer: D) Madrilenos

Discuss this Question


13. What is the name of Madrid's airport that is the second largest in Europe?

  1. Sao Paulo Guarulhos
  2. Arturo merino benitez
  3. Eldorado
  4. Barajas

Answer: D) Barajas

Explanation:

The second largest airport in Europe. It was opened in the year 1931 The airport name is derived from the adjacent district of Barajas as it also serves as the gateway to the Iberian peninsula from the rest of Europe.

Discuss this Question


14. Which version of Spanish is spoken by most madrilenos?

  1. Catalan
  2. Basque
  3. Galician
  4. Castilian

Answer: D) Castilian

Explanation:

Castillian is widely spoken in Barcelona.

Discuss this Question


15. What was the old name of Plaza Mayor?

  1. Plaza del campo
  2. Plaza del arrabal
  3. Plaza del rey
  4. Plaza del Shannon

Answer: B) Plaza del arrabal

Explanation:

Madrid plaza mayor is a symbol of the city madrid it was built in the 17th century by king Philip III it is also known as plaza del Arrabal, plaza de constitucion, plaza real and plaza de la republica.

Discuss this Question


16. In 1942 Columbus Travels to America Where does the Trip start?

  1. Palos de la frontera (Huelva)
  2. Carboneras
  3. Bahia de Algeciras
  4. Las palmas

Answer: A) Palos de la frontera (Huelva)

Explanation:

Palos de la Frontera is a town and municipality located in the province4 of Huelva town it also provides safety to its residency by detaining the Fishermans from the pirates.

Discuss this Question


17. Where is the Picasso Museum located?

  1. Malaga
  2. Barcelona
  3. Granada
  4. Salamanca

Answer: A) Malaga

Explanation:

The Picasso Museum is devoted to the most influential artist of the twentieth century therefore it is located in Malaga. the museum has over a thousand more artworks in the national collections.

Discuss this Question


18. How did the Romans refer to Valencia as their time of arrival upon the land?

  1. Valentia edetanorum
  2. Valencian community
  3. Valentina
  4. Espanoles

Answer: D) Espanoles

Discuss this Question


19. Which Spanish soldiers fought for the kingdom of Valencia?

  1. El cid
  2. Garcia Ordonez
  3. Ramon berenguer III
  4. Al- matamin

Answer: A) El cid

Explanation:

El Cid whose birth name was Rodriguez Diaz de Vivar or bibar is a Spanish national hero a mercenary soldier who fought for the Spanish king Alfonso VII to liberate parts of Spain from the Almoravid dynasty and eventually captured the Muslim caliphate of Valencia and ruled his kingdom.

Discuss this Question


20. Which monument ruins were used to construct the alcazaba?

  1. Teatro roma
  2. Acuedueto de san telmo
  3. Palacio de Buenavista
  4. Iglesia de san pedro de verona

Answer: A) Teatro roma

Explanation:

Teatro Roma was built during the reign of emperor Agustine and it was in use till the 3rd AD and now it is one of the symbols of roman Spanish which was discovered in 1951 when a garden was built from a cultural house.

Discuss this Question


21. Which painter along with Georges Braque started the cubism movement and was born in Malaga also came to be known as one of the most renown painter and sculptures of the 20th century?

  1. Salvador Dali
  2. Francisco de Goya
  3. Pablo Picasso
  4. Diego Velazquez

Answer: A) Salvador Dali

Explanation:

Picasso – Pablo Ruiz Picasso was born in Malaga on October the 25th 1881 and died on April 8 1973 in Mougins in France he was a Spanish painter and sculptor. he produced about 50000 art pieces.

Discuss this Question


22. What is the name of the path that was built to connect two waterfalls of Gaitanejo and el Chorro?

  1. El camino de la reina
  2. El camino del rey
  3. El puente adjunto
  4. El conectador

Answer: B) El camino del rey

Explanation:

El Camino del Rey has inaugurated Alfonso XIII in 1905.it was built for monitoring the area and transporting building materials because the area is very mountainous.

Discuss this Question


23. Which general has a stone pillar dedicated in his honour in the plaza of Merced?

  1. Luis barcelo jover
  2. Jose maria Torrijos
  3. Francisco Ballesteros
  4. Juan carlos de areizaga

Answer: B) Jose maria Torrijos

Explanation:

Jose maría Torrijos was a general he was the emblem for the fight liberalist in Spain he was assassinated at the order of King Fernando VII. He led the last attempt to overthrow the absolutist regime of Fernando VII in 1831.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.