ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Cooperative Society Multiple-Choice Questions (MCQs)

A cooperative society is an independent relationship of people joined intentionally to meet their normal financial, social, and social necessities and desires through a mutually claimed venture. Cooperatives are justly claimed by their individuals, with every part having one vote in choosing the governing body

Cooperative Society MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Cooperative Society. It will help the students to prepare well for their exams and to test their skills in the cooperative society.

List of Cooperative Society MCQs

1. What is a Cooperative Society?

  1. An organization that is, generally, formed independently from the government.
  2. Legal entity representing an association of people.
  3. Precise kind of business structure found only in India.
  4. An autonomous association of persons united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned enterprise.

Answer: D) An autonomous association of persons united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned enterprise.

Explanation:

A cooperative society is an independent relationship of people joined intentionally to meet their normal monetary, social, and social necessities and yearnings through a mutually possessed endeavor. Cooperatives are justly claimed by their individuals, with every part having one vote in choosing the directorate.

Discuss this Question


2. Who regulates the registration and other activities of a cooperative society?

  1. NABARD
  2. SBI
  3. SEBI
  4. RCS

Answer: D) RCS

Explanation:

The Registrar, Cooperative Societies, delegated by the Lt.Governor, Delhi under Delhi Cooperative Societies Act, 2003, heads the Cooperative Department and assumes a crucial part in checking the working of Cooperative Societies enrolled under the Act.

Discuss this Question


3. When was the first Cooperative Society law formed in India?

  1. 1950
  2. 1947
  3. 1904
  4. 1948

Answer: C) 1904

Explanation:

The main Cooperative Law of India The Cooperative Credit Societies Act, 1904 was passed on 25th March 1904.

Discuss this Question


4. Which was the first cooperative society registered under Cooperative Societies Act 1904 and in which year it was registered?

  1. Agricultural Credit Cooperative Society, 1905
  2. Grant Road Society, 1914
  3. Madras Cooperative Union, 1914
  4. None of the above

Answer: A) Agricultural Credit Cooperative Society, 1905

Explanation:

Agricultural Credit Cooperative Society, of Kanaginahal town of Gadag District in Karnataka, was the principal helpful Society framed under the First Cooperative law of India. This was dispatched on eighth July 1905 by the locals of Kanaginahal under the authority of Shri Siddanagowda SannaRamanagaowda Patil with the underlying offer capital of Rupees 2,000.

Discuss this Question


5. Which body regulates the functioning of District Cooperative Banks in India?

  1. RCS
  2. RBI
  3. SBI
  4. SEBI

Answer: B) RBI

Explanation:

The Reserve Bank acts in close co-appointment with different controllers, for example, Registrar of Co-usable Societies and Central Registrar of Co-employable Societies. The Reserve Bank goes into Memorandum of Understanding (MoU) with Central Government and all State Governments which have the presence of UCBs to guarantee more prominent intermingling of approaches on guideline and oversight.

Discuss this Question


6. When was the Regional Rural Banks Act passed in India?

  1. 1904
  2. 1948
  3. 1976
  4. 1995

Answer: C) 1976

Explanation:

Regional Rural Banks were set up under the arrangements of a law passed on 26 September 1975 and the RRB Act 1976 to give adequate banking and credit office for farming and other country areas. Thus, five RRBs were set up on 2 October 1975 on the suggestions of the Narsimha Committee on Rural Credit, during the residency of Indira Gandhi's administration. The design was to incorporate rustic regions into the financial standard since around 70% of the Indian populace was country.

Discuss this Question


7. Which was the first bank set up under the Regional Rural Banks Act in India?

  1. Himachal Gramin Bank
  2. Madras Bank
  3. Odisha Gramin Bank
  4. Gour Gramin Bank

Answer: D) Gour Gramin Bank

Explanation:

Gour Gramin Bank is an Indian Regional Rural Bank set up as a Gramin bank as far as arrangements of Regional Rural Banks Act 1976. It is supported by Punjab National Bank and is possessed by the Government of India (half of Share Capital Deposit), Govt. of West Bengal (15% of Share Capital Deposit), and Punjab National Bank (35% of Share Capital Deposit). It is under the responsibility of Finance, Government of India.

Discuss this Question


8. Which of the following are Non-Agricultural Credit Societies?

  1. Cooperative Banks
  2. Thrift & Credit Societies
  3. Salary Earners Society
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Metropolitan Cooperative Banks and Non-Agriculture Credit Cooperative Societies oblige the requirements of Non-Agriculture Credit. The Urban Cooperative Banking Sector in the State has accomplished enormous advancement in the Banking Sector and has gained the third spot in the country. Aside from Urban Cooperative Banks, Non-Agricultural Credit Cooperative Societies and Employees Credit Cooperative Societies are likewise working and have assumed a huge part in propelling advances.

Discuss this Question


9. Which type of society is given a tax rebate?

  1. Credit
  2. Agricultural
  3. Handloom
  4. Banking

Answer: C) Handloom

Explanation:

There is no threshold limit for taxability of income in the case of a handloom Cooperative society.

Discuss this Question


10. Who is required to maintain the minutes' book of a Society?

  1. Secretary
  2. Treasurer
  3. Managing Committee
  4. Registrar

Answer: A) Secretary

Explanation:

Secretary is responsible for a wide range of correspondence and applications got by the general public from individuals, sellers and be the go-between for the panel and the individuals.

Discuss this Question


11. Which Society offers a production bonus?

  1. Urban Society
  2. Dairy Society
  3. Agricultural Society
  4. Non-Agricultural Society

Answer: B) Dairy Society

Explanation:

Dairy Societies give an additional installment to laborers for being more useful or yielding more positive outcomes than ordinary.

Discuss this Question


12. What does the Liquidation of a cooperative society mean?

  1. Reconstruction
  2. Winding Up
  3. Amalgamation
  4. Registration

Answer: B) Winding Up

Explanation:

Liquidation of a cooperative society means it is closing its accounts and selling off all the assets.

Discuss this Question


13. What are the Bye-Laws of a Society?

  1. Rules
  2. Acts
  3. Constitution
  4. General Body

Answer: C) Constitution

Explanation:

Society Bye-laws are rules framed by social orders to self-direct their exercises and to control the activities of their individuals.

Discuss this Question


14. Who has the right to sign the Identity Card of the member of a Society?

  1. President
  2. Managing Committee
  3. Treasurer
  4. Secretary

Answer: D) Secretary

Explanation:

The Secretary of a cooperative society is authorized to sign the identity card of a member.

Discuss this Question


15. What is the role of the managing committee in cooperative society?

  1. Admission & Allocation of Shares
  2. Maintaining Daily Books
  3. Issuing Vouchers
  4. None of the above

Answer: A) Admission & Allocation of Shares

Explanation:

When the enrolment and determination of the principal panel have occurred, the customary elements of the MC incorporate financial exchanges, day by day the board, required participation adjusting and consistency with the laws.

Discuss this Question


16. In which country cooperative society was first established?

  1. England
  2. India
  3. Europe
  4. America

Answer: D) America

Explanation:

Around then, the weavers working in the cotton factories in England were confronting hopeless working conditions and low wages. They couldn't manage the cost of the excessive costs of food and family merchandise. A gathering of 28 weavers observed a solution. They chose to cooperate to open their own less expensive store and subsequently, Rochdale Equitable Pioneers Society" as set up in 1844.

Discuss this Question


17. Who has limited liability in the cooperative society?

  1. Managing Committee
  2. Registrar
  3. Members
  4. Secretary

Answer: C) Members

Explanation:

Members of a cooperative society have limited liability.

Discuss this Question


18. Who is responsible for interest rates on deposits in cooperative society?

  1. Members
  2. Registrar
  3. President
  4. Managing Committee

Answer: B) Registrar

Explanation:

The Registrar of Cooperative Societies is responsible for fixing the interest rate of deposits in a cooperative society.

Discuss this Question


19. The first dairy cooperative society was registered in which year and where?

  1. 1914, Anand
  2. 1947, Mysore
  3. 1950, Aurangabad
  4. 1913, Allahabad

Answer: D) 1913, Allahabad

Explanation:

Abuse by Private brokers exploiting such circumstances – Paying the low cost to the milk maker, enjoying debasement of milk, and charging excessive cost from the metropolitan customer. In first Dairy Cooperative society was enrolled in 1913 at Allahabad in Uttar Pradesh and was classified "Katra Cooperative Dairy Society".

Discuss this Question


20. The Cooperative Societies in India follow which organizational structure?

  1. Federal Structure
  2. Centralized Structure
  3. Unitary Structure
  4. Decentralized Structure

Answer: A) Federal Structure

Explanation:

Federalism is an arrangement of government where the power is split between a focal power and different constituent units of the country. Normally, an alliance has two degrees of government. Be that as it may, in an administrative framework, the focal government can't organize the state government to accomplish something.

Discuss this Question


More Commerce MCQs
Basic Accounting MCQs Business Studies MCQs
Capital Market MCQs Goods & Services Tax (GST) MCQs
Sole Proprietorship MCQs Partnership MCQs
Depreciation MCQs All Commerce MCQs

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.