Sole Proprietorship Multiple-Choice Questions (MCQs)

Sole ownership, otherwise called a sole tradership, individual business venture, or ownership is a kind of big business possessed and run by one individual and in which there is no legitimate differentiation between the proprietor and the business substance. A sole merchant doesn't really work alone - it is feasible for the sole dealer to utilize others.

Sole Proprietorship MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Sole Proprietorship. It will help the students to prepare well for their exams and to test their skills on Sole Proprietorship.

List of Sole Proprietorship MCQs

1. What is a Sole Ownership?

  1. Company owned by Government
  2. Company owned by a group of people
  3. Company owned by a single person
  4. Company owned by a dormant

Answer: C) Company owned by a single person

Explanation:

Sole ownership, otherwise called a sole tradership, individual business venture, or ownership, is a kind of big business possessed and run by one individual and in which there is no legitimate differentiation between the proprietor and the business substance. A sole merchant doesn't work alone—it is feasible for the sole dealer to utilize others.

Discuss this Question


2. A Sole Ownership firm is owned by?

  1. Single Person
  2. Group of Persons
  3. Managing Committee
  4. Government

Answer: A) Single Person

Explanation:

Sole ownership, otherwise called a sole tradership, individual business venture or ownership, is a kind of big business possessed and run by one individual.

Discuss this Question


3. In which case a sole ownership firm is most favourable?

  1. Large Scale Operations
  2. Medium Scale Operations
  3. Small Scale Operations
  4. None of the above

Answer: C) Small Scale Operations

Explanation:

In the sole ownership the size of tasks is little. The proprietor can have direct contact with clients and workers. He can know the relations and inclinations of purchasers. It empowers him to roll out vital improvements in the quality and plan of his items.

Discuss this Question


4. What is the profit-sharing in a sole proprietorship firm?

  1. None
  2. Equally among partners
  3. Equally among all the employees
  4. No profits

Answer: A) None

Explanation:

In a sole proprietorship firm, there is no profit sharing because only one person is the owner of the firm and he is not liable to share the profits.

Discuss this Question


5. What is the liability of a sole proprietorship firm owner?

  1. Limited
  2. Unlimited
  3. No Liability
  4. Restricted Liability

Answer: B) Unlimited

Explanation:

Sole owners and accomplices have a limitless obligation. The limitless responsibility implies that assuming you can't reimburse the obligations of the business, your loan bosses can pursue whatever you own.

Discuss this Question


Advertisement

6. A sole proprietorship firm owner has a cut off in which of the following abilities?

  1. Owner
  2. Managerial
  3. Worker
  4. None

Answer: B) Managerial

Explanation:

A sole owner likewise has a restricted managerial capacity. He can't be a specialist in every one of the fields of the business. Besides, restricted assets might imply that he can't enlist able individuals to take care of him. Accordingly, the business might experience the ill effects of botch and helpless choices.

Discuss this Question


7. What is the disadvantage of being a sole proprietorship firm owner?

  1. Personal Control
  2. Easy Formation
  3. Unlimited Liability
  4. Faster Decision Making

Answer: C) Unlimited Liability

Explanation:

As a sole owner, you will have a limitless risk for any obligations of the business. This implies that, on account of a claim, someone could come later your resources just like your business resources.

Discuss this Question


8. Does a sole proprietorship firm need to publish its accounts?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) No

Explanation:

Since a sole proprietorship firm does not come under government regulation hence they don't need to publish the accounts.

Discuss this Question


9. What is the life of a sole proprietorship firm?

  1. Short
  2. Unstable
  3. Long
  4. Stable

Answer: B) Unstable

Explanation:

Sole ownership can exist as long as its proprietor is alive and wants to proceed with the business. At the point when the proprietor passes on, the sole owner does not exist anymore. The resources and liabilities of the business become a piece of the proprietor's bequest.

Discuss this Question


10. Is sole ownership useful for a General Store?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Sole ownership is useful for a General Store as it operates on a small scale.

Discuss this Question


More Commerce MCQs
Basic Accounting MCQs Business Studies MCQs
Capital Market MCQs Goods & Services Tax (GST) MCQs
Cooperative Society MCQs Partnership MCQs
Depreciation MCQs All Commerce MCQs

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.