ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Architecture Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers

DBMS Architecture MCQs: This section contains DBMS Architecture Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on December 17, 2021

1. What is the basic client/server architecture, one has to deal with?

  1. Large number of PCs
  2. Web servers
  3. Database Servers
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The basic client/server architecture one has to deal with are web and database servers, components connected with the network and large number of PCs.

Discuss this Question


2. How many types of DBMS architectures are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of DBMS architectures, i.e., 1, 2 and 3-tier architectures.

Discuss this Question


3. What is TRUE about 1-tier architecture?

  1. It is directly not available to the user
  2. Changes are not done on the database
  3. No handy tool is provided for the end user
  4. It is not used for the development of local application

Answer: C) No handy tool is provided for the end user

Explanation:

No handy tool is provided for the end user in 1-tier architecture.

Discuss this Question


4. Basic client-server model is similar to –

  1. 2-tier architecture
  2. 3-tier architecture
  3. 4-tier architecture
  4. 5-tier architecture

Answer: A) 2-tier architecture

Explanation:

Basic client-server model is similar to 2-tier architecture.

Discuss this Question


5. Which API is used for the interaction in 2-tier architecture?

  1. ODBC
  2. JDBC
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

APIs like ODBC, JDBC are used for the interaction in 2-tier architecture.

Discuss this Question


6. What is done through client-side in the 2-tier architecture?

  1. Running of user interfaces and application program
  2. To provide query processing and transaction management functionalities
  3. Establish a connection with the other side
  4. Both A. and C.

Answer: D) Both A. and C.

Explanation:

Through the client-side in the 2-tier architecture –

  1. Running of user interfaces and application program
  2. Establish a connection with the other side

Discuss this Question


7. In which architecture, another layer is there between client and server?

  1. 1-tier architecture
  2. 2-tier architecture
  3. 3-tier architecture
  4. 4-tier architecture

Answer: C) 3-tier architecture

Explanation:

In 3-tier architecture, another layer is there between client and server.

Discuss this Question


8. In which architecture, client can't directly communicate with the server?

  1. 1-tier architecture
  2. 2-tier architecture
  3. 3-tier architecture
  4. None of the above

Answer: C) 3-tier architecture

Explanation:

In 3-tier architecture, client can't directly communicate with the server.

Discuss this Question


9. What is present in Server but not in Client?

  1. Database
  2. Application Server
  3. User
  4. None

Answer: A) Database

Explanation:

Database is present at the server side.

Discuss this Question


10. 3-tier architecture is used in –

  1. Large web application
  2. Small web application
  3. Both large and small web application
  4. Neither small nor large web application

Answer: A) Large web application

Explanation:

3-tier architecture is used in large web applications.

Discuss this Question


11. What is three schema architecture also known as?

  1. ANSI/SPARC architecture
  2. Three-level architecture
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

Three schema architecture is also known as ANSI/SPARC architecture or three-level architecture.

Discuss this Question


12. What is TRUE about three schema architecture?

  1. A specific database system is described by this framework.
  2. Separating user applications from physical databases is also achieved by using the three-schema architecture.
  3. Based on this architecture, there are three tiers. Three different categories are identified for the database.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Three schema architecture is –

  1. A specific database system is described by this framework.
  2. Separating user applications from physical databases is also achieved by using the three-schema architecture.
  3. Based on this architecture, there are three tiers. Three different categories are identified for the database.

Discuss this Question


13. Requests and responses are transformed using ________ between different database layers.

  1. Mapping
  2. Deflection
  3. Taping
  4. Reflection

Answer: A) Mapping

Explanation:

Requests and responses are transformed using mapping between different database layers.

Discuss this Question


14. For _____ mapping, the request must be transformed from external level to conceptual level.

  1. External
  2. Conceptual
  3. Internal
  4. Both A. and B.

Answer: D) Both A. and B.

Explanation:

For External / Conceptual mapping, the request must be transformed from external level to conceptual level.

Discuss this Question


15. DBMS transform requests from the conceptual to the internal level through ____ mapping.

  1. External
  2. Internal
  3. Hidden
  4. External / Conceptual

Answer: B) Internal

Explanation:

DBMS transform requests from the conceptual to the internal level through Conceptual / Internal mapping.

Discuss this Question


16. An important objective of a ___ is to make sure each user has a customized view of the same data while only storing the underlying information once.

  1. One-level architecture
  2. Two-level architecture
  3. Three-level architecture
  4. Four-level architecture

Answer: C) Three-level architecture

Explanation:

An important objective of a three-level architecture is to make sure each user has a customized view of the same data while only storing the underlying information once.

Discuss this Question


17. By using three schemas, the database structure can be separated from the user's view. What's the reason behind the same?

  1. The same data needs to be viewed differently by different users.
  2. Data access needs may change over time for a particular user.
  3. The same data should be available to all users based on their needs.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

By using three schemas, the database structure can be separated from the user's view. The reason behind the same –

  1. The same data needs to be viewed differently by different users.
  2. Data access needs may change over time for a particular user.
  3. The same data should be available to all users based on their needs.

Discuss this Question


18. Which Schema is also known as Physical Schema?

  1. Internal
  2. Conceptual
  3. External
  4. None

Answer: A) Internal

Explanation:

Internal Schema is also known as Physical Schema.

Discuss this Question


19. What is TRUE about internal level?

  1. An internal database structure is described by its external schema.
  2. Intangible data model is used.
  3. In a block, it determines how data is stored.
  4. Simple low-level data structures are described at the physical level in detail.

Answer: C) In a block, it determines how data is stored

Explanation:

In a block, internal level determines how data is stored.

Discuss this Question


20. What is internal level concerned with?

  1. Access Paths
  2. Storage Space Allocations
  3. Data Compression
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Internal level is concerned with –

  1. Access Paths
  2. Storage Space Allocations
  3. Data Compression
  4. Encryption Techniques
  5. Internal structures optimization
  6. Stored fields representation

Discuss this Question


21. __________ schemas describe the structure of a database from a conceptual perspective.

  1. Internal
  2. Conceptual
  3. External
  4. None

Answer: B) Conceptual

Explanation:

Conceptual schemas describe the structure of a database from a conceptual perspective.

Discuss this Question


22. Conceptual level is also termed as __________ level.

  1. Physical
  2. Logical
  3. Rational
  4. Transitional

Answer: B) Logical

Explanation:

Conceptual level is also termed as Logical level.

Discuss this Question


23. What is TRUE about Conceptual level?

  1. Describes how the entire database is structured conceptually.
  2. Conceptually, a database describes what data will be stored in it and what relationships exist among them.
  3. Details of internal implementation such as a data structure are hidden at the conceptual level.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In conceptual level –

  1. Describes how the entire database is structured conceptually.
  2. Conceptually, a database describes what data will be stored in it and what relationships exist among them.
  3. Details of internal implementation such as a data structure are hidden at the conceptual level.

Discuss this Question


24. Who exactly works at the Conceptual level?

  1. Programmers
  2. Database Administrators
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

Both programmers and database administrators work at the Conceptual level.

Discuss this Question


25. What is an external level also known as –

  1. Physical
  2. Logical
  3. View
  4. Rational

Answer: C) View

Explanation:

External level is also known as View.

Discuss this Question


26. There are several schemas in a database that sometimes are referred to as ___________ on the external level.

  1. Schema
  2. Superschema
  3. Subschema
  4. Adschema

Answer: C) Subschema

Explanation:

There are several schemas in a database that sometimes are referred to as subschema on the external level

Discuss this Question


27. In view schemas, a particular _______ group can view only the database parts that are relevant to them while hiding the rest of the database.

  1. Admin
  2. User
  3. Employee
  4. Team

Answer: B) User

Explanation:

In view schemas, a particular user group can view only the database parts that are relevant to them while hiding the rest of the database.

Discuss this Question


28. _____ User interaction with a database system is described by the view schema.

  1. End
  2. Inter
  3. Front
  4. Back

Answer: A) End

Explanation:

End-User interaction with a database system is described by the view schema.

Discuss this Question


29. ____________ are what connects the three types of schema within the DBMS.

  1. Mapping
  2. Copying
  3. Layering
  4. Breaking

Answer: A) Mapping

Explanation:

Mappings are what connect the three types of schemas within the DBMS.

Discuss this Question


30. How many types of mapping are there in database architecture?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

There are only 2 types of mapping in database architecture, i.e., Conceptual/Internal and External/Conceptual Mapping.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.