ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Data Models Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers

DBMS Data Models MCQs: This section contains DBMS Data Models Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on December 23, 2021

1. ____ Data refers to describing the data description, representing data semantics, and describing the consistency constraints that apply to the data.

  1. Adding
  2. Modifying
  3. Modeling
  4. Refining

Answer: C) Modeling

Explanation:

Modeling data refers to describing the data description, representing data semantics, and describing the consistency constraints that apply to the data.

Discuss this Question


2. How many types of data models are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: D) 4

Explanation:

There are four types of data models.

Discuss this Question


3. Which of the following is not the type of the data model?

  1. Relational Data Model
  2. Semi-structured data Model
  3. Entity-Relationship Model
  4. Process-based Data Model

Answer: D) Process-based Data Model

Explanation:

Process-based Data Model does not come under the type of data models.

Discuss this Question


4. What is statement explains the Relational Data Model?

  1. Within a table, rows and columns are used to arrange the data.
  2. As data, objects, and relationships among them are represented logically in this model.
  3. Functions, encapsulation, and object identity are also considered in addition to the ER model.
  4. These data models facilitate data specifications where different attributes are defined for the same data items of the same type.

Answer: A) Within a table, rows and columns are used to arrange the data

Explanation:

Within a table, rows and columns are used to arrange the data in the Relational Data Model.

Discuss this Question


5. What is TRUE about Relational Data Model?

  1. Tables are used in relational models to represent data and the relationships between them.
  2. Edgar F. Codd presented this model in 1969.
  3. Most commercial data processing applications use the relational data model.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following statements are TRUE about Relational Data Model –

  1. Tables are used in relational models to represent data and the relationships between them.
  2. Edgar F. Codd presented this model in 1969.
  3. Most commercial data processing applications use the relational data model.

Discuss this Question


6. As data objects and relationships among them are represented logically in an ______.

  1. Relational Data Model
  2. ER Model
  3. Object-based Model
  4. Semi-structured Data Model

Answer: B) ER Model

Explanation:

As data objects and relationships among them are represented logically in an ER model.

Discuss this Question


7. In an ER Model, what are objects also known as?

  1. Entity
  2. Relationship
  3. Bond
  4. Joint

Answer: D) Joint

Explanation:

In an ER Model, objects are also known as Entities.

Discuss this Question


8. _____ are collections of similar types of entities.

  1. Relationship Set
  2. Entity Set
  3. ER Set
  4. None of the above

Answer: B) Entity Set

Explanation:

'Entity sets' are collections of similar types of entities.

Discuss this Question


9. Which type of data model is an extension of ER Model?

  1. Relational Data Model
  2. Object-based Data Model
  3. Structured Data Model
  4. Semi-structured Data Model

Answer: B) Object-based Data Model

Explanation:

Object-based Data Model is an extension of ER Model.

Discuss this Question


10. What does object refer to in an Object-based data model?

  1. Data carrying its properties
  2. Objects carrying its properties
  3. Relations carrying its properties
  4. Models carrying its properties

Answer: A) Data carrying its properties

Explanation:

Objects in an Object-based data model refer to the data-carrying properties.

Discuss this Question


11. Data specifications can be specified when the same-type data items have different attributes, as in a ____ model.

  1. Relational Data Model
  2. Object-based Data Model
  3. ER Model
  4. Semi-structured Data Model

Answer: D) Semi-structured Data Model

Explanation:

Data specifications can be specified when the same-type data items have different attributes, as in a semi-structured model.

Discuss this Question


12. In many cases, semi-structured data is represented using _____.

  1. Extensible Markup Language
  2. Extension Markup Language
  3. Extra Markup Language
  4. Extract Markup Language

Answer: A) Extensible Markup Language

Explanation:

In many cases, semi-structured data is represented using Extensible Markup Language, or XML.

Discuss this Question


13. Instance and Schemas are part of the –

  1. Data Definition
  2. Data Manipulation
  3. Data Models
  4. Data Redundancy

Answer: C) Data Models

Explanation:

Instance and Schemas are part of the Data Models.

Discuss this Question


14. A/An __________ of a database is the data in it at a specific moment in time.

  1. Schema
  2. Instance
  3. Instant
  4. Scheme

Answer: B) Instance

Explanation:

An instance of a database is the data in it at a specific moment in time.

Discuss this Question


15. The ________ of a database describes its overall structure.

  1. Schema
  2. Instance
  3. Design
  4. Structure

Answer: A) Schema

Explanation:

The schema of a database describes its overall structure.

Discuss this Question


16. Data schemas represent the skeleton structure of a database. They represent the ___ of the database as a whole.

  1. Analytical View
  2. Logical View
  3. Semantic View
  4. Practical View

Answer: B) Logical View

Explanation:

Data schemas represent the skeleton structure of a database. They represent the logical view of the database as a whole.

Discuss this Question


17. What type of schema objects are there in schema?

  1. Primary Key
  2. Foreign Key
  3. Views
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of schema objects present in the schema are primary key, foreign key, views, columns, data types, table & stored procedure, etc.

Discuss this Question


18. What is the process of database creation known as?

  1. Data Creation
  2. Data Processing
  3. Data Modelling
  4. Data Defining

Answer: C) Data Modelling

Explanation:

Data Modelling is the term given to the process of database creation.

Discuss this Question


19. Which aspect of schema can be displayed in schema diagram?

  1. Record Type
  2. Data Type
  3. Constraints
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The aspects of schema that can be displayed in the schema diagram are record type, data type, and constraints.

Discuss this Question


20. ____ are designed by database designers to facilitate communications between the database and the software.

  1. Database Instances
  2. Database Schemas
  3. Database Roles
  4. Database Structure

Answer: B) Database Schemas

Explanation:

Database schemas are designed by database designers to facilitate communications between the database and the software.

Discuss this Question


21. _____ diagrams can be used to represent database schemas.

  1. Visual
  2. Logical
  3. Analytical
  4. Structural

Answer: A) Visual

Explanation:

Visual diagrams can be used to represent database schemas.

Discuss this Question


22. Objects and relationships between _____ are shown through the visual diagrams.

  1. Tables
  2. Rows
  3. Columns
  4. Databases

Answer: D) Databases

Explanation:

Objects and relationships between databases are shown through the visual diagrams.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.