ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Checkpoint MCQs

DBMS Checkpoint MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Checkpoint in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 19, 2022

1. Checkpoints are types of mechanisms that ___ all previous logs from the system and permanently store them in the storage disk.

  1. Partially Remove
  2. Remove
  3. Partially Add
  4. Add

Answer: B) Remove

Explanation:

Checkpoints are types of mechanisms that remove all previous logs from the system and permanently store them in the storage disk.

Discuss this Question


2. Checkpoints serve as ___.

  1. Books
  2. Covers
  3. Pages
  4. Bookmarks

Answer: D) Bookmarks

Explanation:

Checkpoints serve as bookmarks.

Discuss this Question


3. The log files will be created based on the checkpoints ___ the execution of the transaction and the steps of the transaction.

  1. At the beginning of the
  2. At the end of the
  3. In the middle of the
  4. During

Answer: D) During

Explanation:

The log files will be created based on the checkpoints during the execution of the transaction and the steps of the transaction.

Discuss this Question


4. The transaction will be updated in the database at the ___, and the log file will be deleted until it reaches that point.

  1. Point
  2. Check
  3. Checkpoint
  4. None

Answer: C) Checkpoint

Explanation:

The transaction will be updated in the database at the checkpoint, and the log file will be deleted until it reaches that point.

Discuss this Question


5. Once the transaction has reached the ___ checkpoint, the log file is updated with the new step.

  1. Previous
  2. New
  3. Next
  4. Middle

Answer: C) Next

Explanation:

Once the transaction has reached the next checkpoint, the log file is updated with the new step.

Discuss this Question


6. In DBMSes, a checkpoint marks when the DBMS was consistently configured and all transactions had been ___.

  1. Rollbacked
  2. Aborted
  3. Begin
  4. Committed

Answer: D) Committed

Explanation:

In DBMSes, a checkpoint marks when the DBMS was consistently configured and all transactions had been committed.

Discuss this Question


7. Log files are read from end to end by the ___ system.

  1. Recovery
  2. Storage
  3. DBMS
  4. Data

Answer: A) Recovery

Explanation:

Log files are read from end to end by the recovery system.

Discuss this Question


8. What are the two lists maintained by the recovery system?

  1. Redo-list
  2. Undo-list
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The two lists maintained by the recovery system are redo-list and undo-list.

Discuss this Question


9. When the recovery system sees a transaction log containing <__, Start> and <__, Commit> or just <__, Commit>, the transaction is put into a redo state.

  1. Start
  2. Commit
  3. Tn
  4. None

Answer: C) Tn

Explanation:

When the recovery system sees a transaction log containing <Tn, Start> and <Tn, Commit> or just <Tn, Commit>, the transaction is put into a redo state.

Discuss this Question


10. After all transactions are removed and redone in the ___ list and the previous list, the log is saved.

  1. Undo
  2. Redo
  3. Undo & Redo
  4. None

Answer: B) Redo

Explanation:

After all transactions are removed and redone in the redo list and the previous list, the log is saved.

Discuss this Question


11. What will the transaction T2 and T3 have in the log file?

  1. <Tn, Start>
  2. <Tn, Commit>
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

T2 and T3 will have <Tn, Start> and <Tn, Commit> in the log file.

Case: T1 at the Checkpoint, T2 and T3 in the middle of Checkpoint and Failure, T4 at the Failure respective to time.

Discuss this Question


12. During the T1 transaction, there will be only one entry in the log file: ___.

  1. <Tn, Start>
  2. <Tn, Commit>
  3. <Tn, Tn>
  4. <Start, Start>

Answer: B) <Tn, Commit>

Explanation:

During the T1 transaction, there will be only one entry in the log file: <Tn, commit>.

Discuss this Question


13. After the checkpoint is crossed, the transaction is ___.

  1. Rollbacked
  2. Committed
  3. Aborted
  4. Ended

Answer: B) Committed

Explanation:

After the checkpoint is crossed, the transaction is committed.

Discuss this Question


14. If the recovery system finds a log with <Tn, Start> but not a ___ log, the transaction goes into undo state.

  1. Commit
  2. Abort
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

If the recovery system finds a log with <Tn, Start> but not a commit or abort log, the transaction goes into undo state.

Discuss this Question


15. All transactions are undone in the undo list, which also removes their ___ files.

  1. Data
  2. Log
  3. Table
  4. Rows

Answer: B) Log

Explanation:

All transactions are undone in the undo list, which also removes their log files.

Discuss this Question


16. <Tn, ___> indicates that transaction T4 is still incomplete and has failed amid because it is not yet complete.

  1. Start
  2. Commit
  3. Rollback
  4. Abort

Answer: A) Start

Explanation:

<Tn, Start> indicates that transaction T4 is still incomplete and has failed amid because it is not yet complete.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.