ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Validation Based Protocol MCQs

DBMS Validation Based Protocol MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Validation Based Protocol in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 19, 2022

1. What is the Validation Phase also known as?

  1. Optimistic Concurrency Control Technique
  2. Optimistic Consecutive Control Technique
  3. Pessimistic Concurrency Control Technique
  4. Pessimistic Consecutive Control Technique

Answer: A) Optimistic Concurrency Control Technique

Explanation:

Validation Phase is also known as Optimistic Concurrency Control Technique.

Discuss this Question


2. In how many phases is the transaction executed in the validation-based protocol?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

In 3 phases the transaction is executed in the validation based protocol.

Discuss this Question


3. What are the three phases in which the transaction is executed in the validation-based protocol?

  1. Read phase
  2. Validation phase
  3. Write phase
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The three phases in which the transaction is executed in the validation-based protocols are -

  1. Read phase
  2. Validation phase
  3. Write phase

Discuss this Question


4. What happens in the read phase?

  1. Transaction is read
  2. Transaction is executed
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In read phase -

  1. Transaction is read
  2. Transaction is executed

Discuss this Question


5. Data items are read in and stored in ___ using this function.

  1. Temporary Global Variables
  2. Temporary Local Variables
  3. Permanent Global Variables
  4. Permanent Local Variables

Answer: B) Temporary Local Variables

Explanation:

Data items are read in and stored in temporary local variables using this function.

Discuss this Question


6. You don't need to update the actual database for all the writes on temporary variables in the___ phase.

  1. Read
  2. Validate
  3. Write
  4. None

Answer: A) Read

Explanation:

Data items are read in and stored in temporary local variables using this function.

Discuss this Question


7. ___ temporary variable values against actual data is a requirement for the validation phase.

  1. Reading
  2. Writing
  3. Validating
  4. Updating

Answer: C) Validating

Explanation:

Validating temporary variable values against actual data is a requirement for the validation phase.

Discuss this Question


8. In the Write phase, the temporary results of the transaction are written to the database or system if the validation of the transaction is successful or else the ___ of the transaction is performed.

  1. Abort
  2. Rollback
  3. Commit
  4. End

Answer: B) Rollback

Explanation:

In the Write phase, the temporary results of the transaction are written to the database or system if the validation of the transaction is successful or else the rollback of the transaction is performed.

Discuss this Question


9. What is the Timestamp in the Read Phase?

  1. Start (Ti)
  2. Read (Ti)
  3. Execute (Ti)
  4. Write (Ti)

Answer: A) Start (Ti)

Explanation:

Start (Ti) is the timestamp in the read phase.

Discuss this Question


10. The beginning of the ___ of Ti is represented by Start (Ti).

  1. Abort
  2. Commit
  3. Rollback
  4. Execution

Answer: D) Execution

Explanation:

The beginning of the execution of Ti is represented by Start (Ti).

Discuss this Question


11. In validation (Ti) it is the number of seconds since Ti completed its read phase and began its ___ phase.

  1. Write
  2. Finish
  3. Validation
  4. Start

Answer: C) Validation

Explanation:

In validation (Ti) it is the number of seconds since Ti completed its read phase and began its validation phase.

Discuss this Question


12. What is the timestamp in the Write phase?

  1. Start (Ti)
  2. Validation (Ti)
  3. Write (Ti)
  4. Finish (Ti)

Answer: D) Finish (Ti)

Explanation:

Finish (Ti) is the timestamp in the Write phase.

Discuss this Question


13. The Finish (Ti) value indicates when Ti completed its ____ phase.

  1. Read
  2. Write
  3. Finish
  4. Validation

Answer: B) Write

Explanation:

The Finish (Ti) value indicates when Ti completed its write phase.

Discuss this Question


14. With this protocol, a time stamp is determined for each transaction based on the timestamp of the ___ phase, since it is the ___ phase that determines whether or not the transaction will be committed.

  1. Read
  2. Write
  3. Validation
  4. Finish

Answer: C) Validation

Explanation:

With this protocol, a time stamp is determined for each transaction based on the timestamp of the validation phase, since it is the validation phase that determines whether or not the transaction will commit.

Discuss this Question


15. During ___, the serializability of a data set is determined.

  1. Read
  2. Validation
  3. Write
  4. None

Answer: B) Validation

Explanation:

During validation, the serializability of a data set is determined.

Discuss this Question


16. It ensures ___ when executing the transaction.

  1. Greater Concurrency
  2. Fewer Conflicts
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

It ensures greater concurrency and fewer conflicts when executing the transaction.

Discuss this Question


17. Transactions with fewer ___ are included in this protocol.

  1. Rollbacks
  2. Commits
  3. Aborts
  4. Beginnings

Answer: A) Rollbacks

Explanation:

Transactions with fewer rollbacks are included in it.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.