ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Concurrency Control MCQs

DBMS Concurrency Control MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Concurrency Control in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 18, 2022

1. A management procedure called ___ control is required to control the process of concurrently performing operations on a database.

  1. Database
  2. Conspiracy
  3. Concurrency
  4. Relational

Answer: C) Concurrency

Explanation:

A management procedure called concurrency control is required to control the process of concurrently performing operations on a database.

Discuss this Question


2. The concurrent execution of the database in a ____-user system refers to the fact that multiple users are able to access and use it at the same time.

  1. Single
  2. Two
  3. Three
  4. Multiple

Answer: D) Multiple

Explanation:

The concurrent execution of the database in a multi-user system refers to the fact that multiple users are able to access and use it at the same time.

Discuss this Question


3. When dealing with database transactions, there is often a need for multiple users to use a database to perform different operations. In this case, ___ of the database occurs.

  1. Concurrent Connection
  2. Concurrent Reduction
  3. Concurrent Execution
  4. Concurrent Revolution

Answer: C) Concurrent Execution

Explanation:

When dealing with database transactions, there is often a need for multiple users to use a database to perform different operations. In this case, concurrent execution of the database occurs.

Discuss this Question


4. During simultaneous execution, each operation should be performed interleaved with the others, ensuring that there is no interference with the other operations. This maintains a database ___.

  1. Consistency
  2. Redundancy
  3. Concurrency
  4. None

Answer: C) Concurrency

Explanation:

During simultaneous execution, each operation should be performed interleaved with the others, ensuring that there is no interference with the other operations. This maintains database consistency.

Discuss this Question


5. What are the two main operations in the database transaction?

  1. READ
  2. WRITE
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The two main operations in the database transactions are READ and WRITE.

Discuss this Question


6. How many concurrency problems are there?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: B) 5

Explanation:

5 concurrency problems are there.

Discuss this Question


7. Which of the following is a concurrency problem?

  1. Temporary Update Problem
  2. Incorrect Summary Problem
  3. Lost Update Problem
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

These are the concurrency problems -

  1. Temporary Update Problem
  2. Incorrect Summary Problem
  3. Lost Update Problem
  4. Unrepeatable Read Problem
  5. Phantom Read Problem

Discuss this Question


8. What is the Lost Update Problem also known as?

  1. W-W Conflict
  2. W-R Conflict
  3. R-R Conflict
  4. None

Answer: A) W-W Conflict

Explanation:

Lost Update Problem is also known as W-W Conflict.

Discuss this Question


9. This occurs when more than one database transaction attempts to read or write the same database item simultaneously (i.e., concurrent execution), causing the values of the item to become incorrect, resulting in a/an ___ database.

  1. Consistent
  2. Inconsistent
  3. Concurrent
  4. Not-concurrent

Answer: B) Inconsistent

Explanation:

This occurs when more than one database transaction attempts to read or write the same database item simultaneously (i.e., concurrent execution), causing the values of the item to become incorrect, resulting in an inconsistent database.

Discuss this Question


10. What is the Dirty Read Problem also known as?

  1. W-W Conflict
  2. W-R Conflict
  3. R-R Conflict
  4. None

Answer: B) W-R Conflict

Explanation:

Dirty Read Problem is also known as W-R Conflict.

Discuss this Question


11. When one transaction updates a database item, and somehow the transaction fails, and the data doesn't get ___ back, another transaction tries to access the updated database item.

  1. Rolled
  2. Committed
  3. Aborted
  4. None

Answer: A) Rolled

Explanation:

When one transaction updates a database item, and somehow the transaction fails, and the data doesn't get rolled back, another transaction tries to access the updated database item.

Discuss this Question


12. What is the Unrepeatable Read Problem also known as?

  1. Consistent Retrieval Problems
  2. Inconsistent Retrieval Problems
  3. Concurrent Retrieval Problems
  4. Non-concurrent Retrieval Problems

Answer: B) Inconsistent Retrieval Problems

Explanation:

The Unrepeatable Read Problem is also known as Inconsistent Retrieval Problems.

Discuss this Question


13. An unrepeatable read problem occurs when the same database item is read ____ during a transaction.

  1. Once
  2. Twice
  3. Thrice
  4. Multiple

Answer: B) Twice

Explanation:

An unrepeatable read problem occurs when the same database item is read twice during a transaction.

Discuss this Question


14. ___ concurrent database operations are required for avoiding inconsistencies in a database by utilizing the concurrency control concept.

  1. Controlling
  2. Managing
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Controlling and managing concurrent database operations are required for avoiding inconsistencies in a database by utilizing the concurrency control concept.

Discuss this Question


15. The concurrency ___ allows us to maintain the concurrency of the database.

  1. Protocols
  2. Controls
  3. Control Protocols
  4. None

Answer: C) Control Protocols

Explanation:

The concurrency control protocols allow us to maintain the concurrency of the database.

Discuss this Question


16. As part of concurrency control protocols, the concurrent execution of database transactions will be ___, durable, and serializable.

  1. Atomic
  2. Consistent
  3. Isolated
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

As part of these protocols, the concurrent execution of database transactions will be atomic, consistent, isolated, durable, and serializable.

Discuss this Question


17. How many categories of concurrency control protocols are there?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

There are 3 categories of concurrency control protocols.

Discuss this Question


18. Which of the following is a concurrency control protocol?

  1. Lock Based Concurrency Control Protocol
  2. Timestamp Concurrency Control Protocol
  3. Validation Based Concurrency Control Protocol
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

These are the concurrency control protocols -

  1. Lock Based Concurrency Control Protocol
  2. Timestamp Concurrency Control Protocol
  3. Validation Based Concurrency Control Protocol

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.