ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Failure Classification MCQs

DBMS Failure Classification MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Failure Classification in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 18, 2022

1. We categorize failures into the following categories so that we can identify where the problem lies:

  1. Transaction Failure
  2. Disk Failure
  3. System Crash
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

We categorize failures into the following categories so that we can identify where the problem lies:

  1. Transaction Failure
  2. Disk Failure
  3. System Crash

Discuss this Question


2. Transactions fail when they either ___ to execute or reach a point at which they cannot proceed.

  1. Pass
  2. Fail
  3. Run
  4. Stop

Answer: B) Fail

Explanation:

Transactions fail when they either fail to execute or reach a point at which they cannot proceed.

Discuss this Question


3. A transaction ___ occurs when a process or transaction is harmed.

  1. Success
  2. Failure
  3. Harmful
  4. Search

Answer: B) Failure

Explanation:

A transaction failure occurs when a process or transaction is harmed.

Discuss this Question


4. Transactions may fail for the following reasons:

  1. Logical Errors
  2. Syntax Error
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Transactions may fail for the following reasons:

  1. Logical Errors
  2. Syntax Error

Discuss this Question


5. The _____ error occurs when there is a code error or internal error condition that prevents a transaction from completing.

  1. Logical
  2. Syntax
  3. Data
  4. Code

Answer: A) Logical

Explanation:

The logical error occurs when there is a code error or internal error condition that prevents a transaction from completing.

Discuss this Question


6. If the database system is not able to execute an ___ transaction, the DBMS itself terminates it.

  1. Active
  2. Inactive
  3. Empty
  4. Full

Answer: A) Active

Explanation:

If the database system is not able to execute an active transaction, the DBMS itself terminates it.

Discuss this Question


7. In the event of a deadlock or unavailability of resources, an active transaction is ___.

  1. Committed
  2. Rollbacked
  3. Aborted
  4. Sent

Answer: C) Aborted

Explanation:

In the event of a deadlock or unavailability of resources, an active transaction is aborted.

Discuss this Question


8. In addition to power failures, ___ failures can cause system failures.

  1. Hardware
  2. Software
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In addition to power failures, hardware or software failures can cause system failures.

Discuss this Question


9. System crashes typically do not corrupt ___ storage.

  1. Volatile
  2. Non-volatile
  3. Crash
  4. System

Answer: A) Volatile

Explanation:

System crashes typically do not corrupt nonvolatile storage.

Discuss this Question


10. Frequent mechanical failures are caused by ___.

  1. Hard drives
  2. Storage drives
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Frequent mechanical failures are caused by hard drives or storage drives.

Discuss this Question


11. What are the causes for disk failure, which destroy the entire disk or part of it?

  1. Bad sectors
  2. Head crashes
  3. Unreachable disks
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

There are many causes for disk failure, including bad sectors, head crashes, and unreachable disks, which destroy the entire disk or part of it.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.