DBMS Database Buffer MCQs

DBMS Database Buffer MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Database Buffer in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on May 06, 2022

1. Users can directly store data in the ____ memory without accessing the disk, and they will not need to access the disk.

  1. Main
  2. Primary
  3. Secondary
  4. Tertiary

Answer: A) Main

Explanation:

Users can directly store data in the main memory without accessing the disk, and they will not need to access the disk.

Discuss this Question


2. Keeping so many blocks in the ___ memory is difficult; we have to allocate storage space in the main memory for the blocks we need to keep.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: D) None

Explanation:

Keeping so many blocks in the main memory is difficult; we have to allocate storage space in the main memory for the blocks we need to keep.

Discuss this Question


3. There is a database ____ in the main memory that is used for temporary storage.

  1. Buffer
  2. Set
  3. Storage
  4. None

Answer: A) Buffer

Explanation:

There is a database buffer in the main memory that is used for temporary storage.

Discuss this Question


4. Database buffers contain copies of disk ___.

  1. Blocks
  2. Space
  3. Buffer
  4. None

Answer: A) Blocks

Explanation:

Database buffers contain copies of disk blocks.

Discuss this Question


5. There is a possibility that the buffer version is ___ than the block copies on disk.

  1. Older
  2. Newer
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Older

Explanation:

There is a possibility that the buffer version is older than the block copies on disk.

Discuss this Question


6. In order to store data into a buffer, a Buffer Manager allocates space to the buffer.

  1. Space
  2. Time
  3. Life
  4. None

Answer: A) Space

Explanation:

In order to store data into a buffer, a Buffer Manager allocates space to the buffer.

Discuss this Question


7. When a user requests a particular block, the buffer manager provides the block address in the main memory if the block is in the buffer.

  1. Main memory
  2. Primary memory
  3. Secondary memory
  4. Tertiary memory

Answer: A) Main memory

Explanation:

When a user requests a particular block, the buffer manager provides the block address in the main memory if the block is in the buffer.

Discuss this Question


8. The buffer manager allocates the ___ to the buffer if the ___ is not available in the buffer.

  1. Block
  2. Buffer
  3. Manager
  4. None

Answer: A) Block

Explanation:

The buffer manager allocates the block to the buffer if the block is not available in the buffer.

Discuss this Question


9. When free space isn't available, the new block is allocated space from existing blocks thrown out from the buffer.

  1. Free space
  2. Fixed space
  3. Filled space
  4. No space

Answer: A) Free space

Explanation:

When free space isn't available, the new block is allocated space from existing blocks thrown out from the buffer.

Discuss this Question


10. Disk writes only the ___ that have been modified recently to the disk when throwing ___ back.

  1. Blocks
  2. Buffers
  3. Brand
  4. None

Answer: A) Blocks

Explanation:

Disk writes only the blocks that have been modified recently to the disk when throwing blocks back.

Discuss this Question


11. In such cases, the ___ manager reads the requested block from the disk into the ___, passes it to the user in main memory, and then throws out the block that the user requested.

  1. Block
  2. Database
  3. Buffer
  4. None

Answer: C) Buffer

Explanation:

In such cases, the buffer manager reads the requested block from the disk into the buffer, passes it to the user in main memory, and then throws out the block that the user requested.

Discuss this Question


12. Programs are not aware of what the ___ manager is doing internally, which could cause a problem in disk block requests.

  1. Buffer
  2. Block
  3. Bid
  4. None

Answer: A) Buffer

Explanation:

Programs are not aware of what the buffer manager is doing internally, which could cause a problem in disk block requests.

Discuss this Question


13. Buffer managers are similar to ____ machines.

  1. Real
  2. Virtual
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Virtual

Explanation:

Buffer managers are similar to virtual machines.

Discuss this Question


14. Before allocating the new block, the existing block must be removed from the buffer if there is ___ space left.

  1. Some
  2. No
  3. Big
  4. Small

Answer: B) No

Explanation:

Before allocating the new block, the existing block must be removed from the buffer if there is no space left.

Discuss this Question


15. By ___, a block whose least recent use has been removed from the buffer and written to the disk.

  1. LUR
  2. LRU
  3. RUL
  4. RLU

Answer: B) LRU

Explanation:

By LRU, a block whose least recent use has been removed from the buffer and written to the disk.

Discuss this Question


16. The user should restrict the time a block can be written back to the disk so that the database system can be ___ after a crash.

  1. Reintroduced
  2. Recovered
  3. Reinstalled
  4. Reiterated

Answer: B) Recovered

Explanation:

The user should restrict the time a block can be written back to the disk so that the database system can be recovered after a crash.

Discuss this Question


17. It is common for recovery systems not to allow writing of blocks to the disk during block ___ operations.

  1. Update
  2. Add
  3. Remove
  4. None

Answer: A) Update

Explanation:

It is common for recovery systems not to allow writing of blocks to the disk during block update operations.

Discuss this Question


18. Known as ___ blocks, these are blocks that can't be written to the disk.

  1. Pinup
  2. Pindown
  3. Pinned
  4. Piled

Answer: C) Pinned

Explanation:

Known as pinned blocks, these are blocks that can't be written to the disk.

Discuss this Question


19. It may be necessary to write the buffered block back to the disk in some cases, even though the buffered space is not required. Such forced output is known as forced ___ of a block.

  1. Input
  2. Output
  3. Buffer
  4. None

Answer: B) Output

Explanation:

It may be necessary to write the buffered block back to the disk in some cases, even though the buffered space is not required. Such forced output is known as forced output of a block.

Discuss this Question


20. It is possible to lose data stored on the buffer due to a ___ of the system, but the data on the disk is not usually affected.

  1. Crash
  2. Crack
  3. Crux
  4. None

Answer: A) Crash

Explanation:

It is possible to lose data stored on the buffer due to a crash of the system, but the data on the disk is not usually affected.

Discuss this Question





👇 More MCQs (Category-Wise) 👇

Web Technologies MCQs

Computer Science Subjects MCQs

Databases MCQs

Programming MCQs

Testing Software MCQs

Digital Marketing Subjects MCQs

Cloud Computing Softwares MCQs

AI/ML Subjects MCQs

Engineering Subjects MCQs

Office Related Programs MCQs

Commerce MCQs

Graphic Design Softwares MCQs

General Knowledge (GK) MCQs

Class-wise MCQs

Others

Comments and Discussions!

Load comments ↻





Copyright © 2024 www.includehelp.com. All rights reserved.