ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Data Dictionary Storage MCQs

DBMS Data Dictionary Storage MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Data Dictionary Storage in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on May 06, 2022

1. ___ is a structure that stores relational schemas and other metadata about the relations.

  1. Data Dictionary
  2. System Catalog
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Data Dictionary or System Catalog is a structure that stores relational schemas and other metadata about the relations.


2. In relational databases, a data dictionary is similar to the ___ index for every relation that makes up the database.

  1. A-I
  2. A-G
  3. A-U
  4. A-Z

Answer: D) A-Z

Explanation:

In relational databases, a data dictionary is similar to the A-Z index for every relation that makes up the database.


3. What are the types of information a system must store?

  1. Relations Names
  2. Each relations attributes names
  3. Attributes domains and lengths
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of information a system must store -

  1. Relations Names
  2. Each relations attributes names
  3. Attributes domains and lengths

4. Accordingly, the following data is also kept by the system based on users:

  1. Authorized users name
  2. Information about users' accounts and authorizations.
  3. Information relating to user authentication, such as passwords.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Accordingly, the following data is also kept by the system based on users:

  1. Authorized users name
  2. Information about users' accounts and authorizations.
  3. Information relating to user authentication, such as passwords.

5. ___ data about the relationships may also be stored in the system.

  1. Statistical
  2. Descriptive
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Statistical and descriptive data about the relationships may also be stored in the system.


6. Storage organization may also be stored in a system, be it ___.

  1. Sequential
  2. Hash
  3. Heap
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Storage organization may also be stored in a system, be it sequential, hash, or heap.


7. The data ____ stores the names of files that contain relations if they are stored in the files of the operating system.

  1. Dictionary
  2. Independency
  3. Storage
  4. System

Answer: A) Dictionary

Explanation:

The data dictionary stores the names of files that contain relations if they are stored in the files of the operating system.


8. In the case where the database stores all the relationships in a single file, the data dictionary notes each record in a/an ____ and stores the blocks containing the records in a data structure similar to that.

  1. Array
  2. Linked List
  3. Stack
  4. Queue

Answer: B) Linked List

Explanation:

In the case where the database stores all the relationships in a single file, the data dictionary notes each record in a linked list and stores the blocks containing the records in a data structure similar to that.


9. The information about the ___ of the relations is also stored in data dictionary.

  1. Array
  2. Logs
  3. Indexes
  4. None

Answer: C) Indexes

Explanation:

The information about the indexes of the relations is also stored in data dictionary.


10. Underlines are used in data dictionary fields to indicate that they contain ____ keys.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Alternate
  4. Composite

Answer: A) Primary

Explanation:

Underlines are used in data dictionary fields to indicate that they contain primary keys.



ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.