ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Databases & Types Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers | Set 2

DBMS Databases & Types MCQs (Set 2): This section contains DBMS Databases & Types Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on December 06, 2021

1. For large sets of __________ data, NoSQL databases are useful.

  1. Constructed
  2. Constructive
  3. Destructive
  4. Distributed

Answer: D) Distributed

Explanation:

For large sets of distributed data, NoSQL databases are useful.


2. Which of the following is Document-based example of NoSQL database system?

  1. HBase
  2. Redis
  3. Cloudant
  4. Accumulo

Answer: C) Cloudant

Explanation:

The document-based example of NoSQL database system is Cloudant.


3. Which of the following is key-value store NoSQL database system?

  1. HBase
  2. MongoDB
  3. Redis
  4. Accumulo

Answer: C) Redis

Explanation:

Redis is key-value store NoSQL database system. Alongwith Redis, other key-value store NoSQL database system are Memcached and Coherence.


4. What is an advantage of NoSQL?

  1. Open Source
  2. Backup
  3. High Scalability
  4. GUI is not available

Answer: C) High Scalability

Explanation:

There are 2 advantages of NoSQL – High Scalability and High Availability.


5. What is/are the disadvantage(s) of NoSQL?

  1. Open Source
  2. GUI is not available
  3. Backup
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

There are 4 disadvantages of NoSQL –

  1. Open Source
  2. GUI is not available
  3. Backup
  4. Management Challenge

6. In the event of any failure, auto-____________ restores the database to its previous consistent state.

  1. Indentation
  2. Replication
  3. Enhancement
  4. Storage

Answer: B) Replication

Explanation:

In the event of any failure, auto-replication restores the database to its previous consistent state.


7. Object-oriented database is an alternative implementation of __________model.

  1. Logical
  2. Cross
  3. Relational
  4. Linear

Answer: C) Relational

Explanation:

Object-oriented database is an alternative implementation of Relational model.


8. Which among the following is a property of Object-oriented programming?

  1. Atomicity
  2. Objects
  3. Durability
  4. Concurrency

Answer: B) Objects

Explanation:

Objects is a property of Object-oriented programming.


9. Which among the following is a property of Relational Model?

  1. Classes
  2. Inheritance
  3. Query Processing
  4. Encapsulation

Answer: C) Query Processing

Explanation:

Query Processing is a property of Relational Model.


10. What is TRUE about DBMS?

  1. Database management systems (DBMS) provide interfaces that enable operations such as creation, deletion, and modification.
  2. The DBMS allows the user to design their databases according to their requirements.
  3. By using the operating system, DBMS provides the application with specific data.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In DBMS –

  1. Database management systems (DBMS) provide interfaces that enable operations such as creation, deletion, and modification.
  2. The DBMS allows the user to design their databases according to their requirements.
  3. By using the operating system, DBMS provides the application with specific data.

11. Which of the following is an advantage of DBMS?

  1. Controls Redundancy
  2. Data Sharing
  3. Backup
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The advantages of DBMS are –

  1. Controls Redundancy
  2. Data Sharing
  3. Backup
  4. Multiple user interfaces

12. Which of the following is a disadvantage of DBMS?

  1. Low Cost
  2. High Cost
  3. Occupy less size
  4. Less complexity

Answer: B) High Cost

Explanation:

High Cost is a disadvantage of DBMS.


13. What is the full form of RDBMS?

  1. Rotational Database Management System
  2. Relational Database Management System
  3. Retention Database Management System
  4. Replication Database Management System

Answer: B) Relational Database Management System

Explanation:

The full form of RDBMS is Relational Database Management System.


14. Which of the following component is NOT present in Relational Database?

  1. Instance
  2. Schema
  3. Keys
  4. None of the above

Answer: D) None of the above

Explanation:

The following components are present in Relational Database –

  1. Table
  2. Record
  3. Field
  4. Instance
  5. Schema
  6. Keys

15. Graph Database is a _______ Database.

  1. SQL
  2. NoSQL
  3. SQL & NoSQL
  4. None of the above

Answer: B) NoSQL

Explanation:

Graph Database is a NoSQL Database.


16. Which of the following is present in Graph Database?

  1. Node
  2. Edge
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

Graph Database contains Nodes and Edges.


17. __________ represent entities, and ________ represent relationships between edges.

  1. Edges, Nodes
  2. Nodes, Relations
  3. Relations, Nodes
  4. Nodes, Edges

Answer: D) Nodes, Edges

Explanation:

Nodes represent entities, and edges represent relationships between edges.


18. Graph databases contain nodes that represent unique ____________.

  1. Identities
  2. Information
  3. Inference
  4. Identifier

Answer: D) Identifier

Explanation:

Graph databases contain nodes that represent unique identifiers.


19. Field in Relational Database can also be termed as –

  1. Column name
  2. Attribute
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

Field in Relational Database can also be termed as Column name and Attribute.


20. Record is also known as –

  1. Column
  2. Tuple
  3. Schema
  4. Key

Answer: B) Tuple

Explanation:

Record is also known as Tuple.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.