ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Databases & Types Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers | Set 1

DBMS Databases & Types MCQs (Set 1): This section contains DBMS Databases & Types Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on December 05, 2021

1. The term ______ refers to a collection of different units of information.

  1. Database
  2. Datatype
  3. Data
  4. Table

Answer: C) Data

Explanation:

The term data refers to a collection of different units of information.

Discuss this Question


2. _____ are organized collections of data that make them easy to access and manage.

  1. Datatype
  2. Database
  3. Data
  4. System

Answer: B) Database

Explanation:

Databases are organized collections of data that make them easy to access and manage.

Discuss this Question


3. In a _____, users have access to the data through a single set of software programs.

  1. Database Handler
  2. Dynamic Websites
  3. Database
  4. Handler

Answer: A) Database Handler

Explanation:

In a database handler, users have access to the data through a single set of software programs.

Discuss this Question


4. Which of the following is a database?

  1. MySQL
  2. Informix
  3. SQL Server
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In addition to MySQL, Sybase, Oracle, MongoDB, Informix, PostgreSQL, and SQL Server, there are many other databases available.

Discuss this Question


5. What does SQL depend on?

  1. Relation Algebra
  2. Tuple Relational Calculus
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

The SQL language relies on relationship algebra and tuple relational calculus.

Discuss this Question


6. The image of a database is displayed on a ____ structure.

  1. Cyclical
  2. Cylindrical
  3. Rectangular
  4. Triangular

Answer: B) Cylindrical

Explanation:

The image of a database is displayed on a cylindrical structure.

Discuss this Question


7. File-Based database system was introduced in –

  1. 1968
  2. 1958
  3. 1978
  4. 1948

Answer: A) 1968

Explanation:

File-Based database system was introduced in 1968.

Discuss this Question


8. What is the access method in File system?

  1. Indexed
  2. Random
  3. Sequential
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The access methods present in File system are Indexed, Random and Sequential.

Discuss this Question


9. IBM's first database management system was the prominent hierarchical database model known as –

  1. Information Major System
  2. Interactive Major System
  3. Interactive Management System
  4. Information Management System

Answer: D) Information Management System

Explanation:

IBM's first database management system was the prominent hierarchical database model known as Information Management System.

Discuss this Question


10. What is the limitation in Hierarchical Database Model?

  1. Lack Structural Independence
  2. Complex Implementation
  3. Tough to handle many-many relationship
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The limitations in Hierarchical Database Model are that it lacks structural independence, complex implementation and tough to handle many-many relationships, etc.

Discuss this Question


11. _____ (IDS) was the first database management system developed by Charles Bachman at Honeywell.

  1. Integrated Data System
  2. Integrated Database System
  3. Integrated Database Store
  4. Integrated Data Store

Answer: D) Integrated Data Store

Explanation:

Integrated Data Store (IDS) was the first database management system developed by Charles Bachman at Honeywell.

Discuss this Question


12. Which of the following is a component in Network data Model?

  1. Network Schema
  2. Sub-schema
  3. Data Management
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The components in Network data Model are –

  1. Network Schema
  2. Sub-schema
  3. Data Management

Discuss this Question


13. Which of the following is a limitation in Network data Model?

  1. Simple
  2. Difficult design
  3. Low-maintenance
  4. Low-cost

Answer: B) Difficult design

Explanation:

One of the limitations in Network data Model is that it is difficult to design.

Discuss this Question


14. What is the main terminology in relational database model?

  1. Instance
  2. Schema
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

The main terminology in relational database model is instance and schema.

Discuss this Question


15. What is TRUE about relational database model?

  1. Set theory and predicate logic are used in this model.
  2. Relational databases were replaced by many other models such as object-oriented models, object-relational models, and others during the era of the relational database.
  3. There are two main terms used in a relational database model: instance and schema.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following statements are TRUE about relational database model:

  1. Set theory and predicate logic are used in this model.
  2. Relational databases were replaced by many other models such as object-oriented models, object-relational models, and others during the era of the relational database.
  3. There are two main terms used in a relational database model: instance and schema.

Discuss this Question


16. The ____ platform facilitates the storage, management, and retrieval of structured, unstructured data.

  1. Storage
  2. Management
  3. Structure
  4. Cloud

Answer: D) Cloud

Explanation:

The cloud platform facilitates the storage, management, and retrieval of structured, unstructured data.

Discuss this Question


17. A cloud database can also be referred to as a _____ (DBaaS).

  1. Data as a Service
  2. Database as a Service
  3. Database as a System
  4. Data as a System

Answer: B) Database as a Service

Explanation:

A cloud database can also be referred to as a database as a service (DBaaS).

Discuss this Question


18. Which of the following is a cloud database?

  1. Amazon Web Services
  2. Snowflake Computing
  3. Google cloud spanner
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are cloud database:

  1. Amazon Web Services
  2. Snowflake Computing
  3. Google cloud spanner
  4. Oracle Database Cloud Services
  5. Microsoft SQL Server

Discuss this Question


19. What is the advantage of Cloud database?

  1. Higher Cost
  2. Automated
  3. Decreased Accessibility
  4. All of the above

Answer: B) Automated

Explanation:

One of the advantages of Cloud database is that it is automated.

Discuss this Question


20. NoSQL stands for –

  1. No SQL
  2. Not SQL
  3. Not only SQL
  4. None SQL

Answer: D) Not only SQL

Explanation:

NoSQL stands for Not only SQL.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.