ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Indexing MCQs

DBMS Indexing MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Indexing in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 23, 2022

1. A database is ___ to reduce the number of disk accesses needed to process queries in order to improve performance.

  1. Non-indexed
  2. Indexed
  3. Inserted
  4. Updated

Answer: B) Indexed

Explanation:

A database is indexed to reduce the number of disk accesses needed to process queries in order to improve performance.

Discuss this Question


2. What is index?

  1. Type of Dataset
  2. Type of Database
  3. Type of Record
  4. Type of Data Structure

Answer: D) Type of Data Structure

Explanation:

Index is the type of data structure.

Discuss this Question


3. A database ___ can be quickly accessed and located with it.

  1. Row
  2. Column
  3. Table
  4. Field

Answer: C) Table

Explanation:

A database table can be quickly accessed and located with it.

Discuss this Question


4. Some database columns can be used to create ___.

  1. Indices
  2. Files
  3. Indexes
  4. Records

Answer: C) Indexes

Explanation:

Some database columns can be used to create indexes.

Discuss this Question


5. How many columns are there in Structure of Index?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 columns in the Structure of Index.

Discuss this Question


6. Which of the following is the column in structure of index?

  1. Search Key
  2. Data Reference
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The columns in the structure of index are -

  1. Search Key
  2. Data Reference

Discuss this Question


7. A copy of the ___ of the table is in the first column of the database, i.e., search key.

  1. Primary Key
  2. Candidate Key
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

A copy of the primary key or candidate key of the table is in the first column of the database.

Discuss this Question


8. A ___ key is sorted in order to make it easy to access data corresponding to it.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Composite
  4. Alternate

Answer: A) Primary

Explanation:

A primary key is sorted in order to make it easy to access data corresponding to it.

Discuss this Question


9. ___ are found in the second column of the database.

  1. Datasets
  2. Data structure
  3. Data references
  4. Data items

Answer: C) Data references

Explanation:

Data references are found in the second column of the database.

Discuss this Question


10. Each ___ consists of a set of pointers containing the address of the disk block containing the value for that ___.

  1. Dataset
  2. Data Item
  3. Key
  4. Log

Answer: C) Key

Explanation:

Each key consists of a set of pointers containing the address of the disk block containing the value for that key.

Discuss this Question


11. How many indexing methods are there?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: B) 4

Explanation:

There are 4 indexing methods.

Discuss this Question


12. Which of the following is an indexing method?

  1. Primary
  2. Clustering
  3. Secondary
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The indexing methods are -

  1. Ordered
  2. Primary
  3. Clustering
  4. Secondary

Discuss this Question


13. How many types of primary index are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 types of primary index.

Discuss this Question


14. Which of the following is the type of primary index?

  1. Dense Index
  2. Spare Index
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The type of primary index are -

  1. Dense Index
  2. Spare Index

Discuss this Question


15. Searches are usually made ___ by sorting the indices.

  1. Slower
  2. Dimmer
  3. Faster
  4. Stopped

Answer: C) Faster

Explanation:

Searches are usually made faster by sorting the indices.

Discuss this Question


16. Indexes that are ordered are referred to as ___ indices.

  1. Ordered
  2. Primary
  3. Clustering
  4. Secondary

Answer: A) Ordered

Explanation:

Indexes that are ordered are referred to as ordered indices.

Discuss this Question


17. It is known as primary indexing if the index is created based on the table's primary key.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Alternate
  4. Composite

Answer: A) Primary

Explanation:

It is known as primary indexing if the index is created based on the table's primary key.

Discuss this Question


18. Records containing these primary keys are uniquely identified by these keys and have a ___ relationship between them.

  1. 1:1
  2. 1:M
  3. M:1
  4. M:M

Answer: A) 1:1

Explanation:

Records containing these primary keys are uniquely identified by these keys and have a 1:1 relationship between them.

Discuss this Question


19. Since primary keys are sorted, ___ operations are quite efficient because of their sorted order.

  1. Add
  2. Update
  3. Search
  4. Delete

Answer: C) Search

Explanation:

Since primary keys are sorted, search operations are quite efficient because of their sorted order.

Discuss this Question


20. Each search key value in the data file has an index record in the ___ index.

  1. Sparse
  2. Dense
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Dense

Explanation:

Each search key value in the data file has an index record in the dense index.

Discuss this Question


21. There is no difference in the number of ___ in the index and main tables when using Dense Index.

  1. Files
  2. Databases
  3. Records
  4. Datasets

Answer: C) Records

Explanation:

There is no difference in the number of records in the index and main tables when using Dense Index.

Discuss this Question


22. The index record itself takes up ___ space in a dense index.

  1. Less
  2. Little
  3. Few
  4. More

Answer: D) More

Explanation:

The index record itself takes up more space in a dense index.

Discuss this Question


23. Which of the following is the type of primary index?

  1. Dense Index
  2. Spare Index
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The type of primary index are -

Discuss this Question


24. Besides the search key, index records contain a pointer to the ___ data on the disk.

  1. Previous
  2. Consecutive
  3. Actual
  4. None

Answer: C) Actual

Explanation:

Besides the search key, index records contain a pointer to the actual data on the disk.

Discuss this Question


25. ___ index records appear only for a few items in the data file.

  1. Dense
  2. Sparse
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Sparse

Explanation:

Sparse index records appear only for a few items in the data file.

Discuss this Question


26. Sparse index items point to ___.

  1. Files
  2. Records
  3. Blocks
  4. None

Answer: C) Blocks

Explanation:

Sparse index items point to blocks.

Discuss this Question


27. An index that points to the records in a ___ in the main table rather than each record in the main table is a sparse index.

  1. Filled Space
  2. Gap
  3. Files
  4. Records

Answer: B) Gap

Explanation:

An index that points to the records in a gap in the main table rather than each record in the main table is a sparse index.

Discuss this Question


28. An ordered data file can be considered a ___ index.

  1. Primary
  2. Dense
  3. Sparse
  4. Clustered

Answer: D) Clustered

Explanation:

An ordered data file can be considered a clustered index.

Discuss this Question


29. The index can be built on columns other than ___ keys, which are not guaranteed to be unique.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Composite
  4. Alternate

Answer: A) Primary

Explanation:

The index can be built on columns other than primary keys, which are not guaranteed to be unique.

Discuss this Question


30. Clustering can be used to identify records faster by grouping ___ columns to get the unique value and creating an index from them.

  1. One
  2. Two
  3. Two or more
  4. None

Answer: C) Two or more

Explanation:

Clustering can be used to identify records faster by grouping two or more columns to get the unique value and creating an index from them.

Discuss this Question


31. Creating indices for these groups of records such as in clustering index is done after groups of records which have similar characteristics are ____ together.

  1. Grouped
  2. Distributed
  3. Replaced
  4. None

Answer: A) Grouped

Explanation:

Creating indices for these groups of records is done after groups of records which have similar characteristics are grouped together.

Discuss this Question


32. In the case of creating separate disk blocks for individual clusters, that's referred to as a ___.

  1. Technique
  2. Better
  3. Better Technique
  4. Technique Better

Answer: C) Better Technique

Explanation:

In the case of creating separate disk blocks for individual clusters, that's referred to as a better technique.

Discuss this Question


33. Whenever the size of the table increases, so does the size of the ___ in the sparse index.

  1. Table
  2. Mapping
  3. Files
  4. Adding

Answer: B) Mapping

Explanation:

Whenever the size of the table increases, so does the size of the mapping.

Discuss this Question


34. A mapping would typically be kept in ____ memory in order to make address fetching faster.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Ternary
  4. None

Answer: A) Primary

Explanation:

A mapping would typically be kept in primary memory in order to make address fetching faster.

Discuss this Question


35. Based on the ___ mapped to the secondary memory, that memory searches for the data.

  1. Address
  2. Number
  3. Name
  4. Type

Answer: A) Address

Explanation:

Based on the address mapped to the secondary memory, that memory searches for the data.

Discuss this Question


36. Fetching the address becomes slower when the mapping size grows.

  1. Faster
  2. Super faster
  3. Slower
  4. None

Answer: C) Slower

Explanation:

Fetching the address becomes slower when the mapping size grows.

Discuss this Question


37. When the mapping size grow which index is inefficient?

  1. Sparse
  2. Secondary
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Sparse

Explanation:

When the mapping size grows, the sparse index is inefficient.

Discuss this Question


38. Adding another level of ___ to secondary ___ reduces the size of mapping.

  1. Indexing
  2. Mapping
  3. Adding
  4. Merging

Answer: A) Indexing

Explanation:

Adding another level of indexing to secondary indexing reduces the size of mapping.

Discuss this Question


39. In the secondary index method, the large ranges of the columns are selected to begin with so that the ___ level of mapping becomes small.

  1. First
  2. Second
  3. Middle
  4. Last

Answer: A) First

Explanation:

In the secondary index method, the large ranges of the columns are selected to begin with so that the first level of mapping becomes small.

Discuss this Question


40. As part of the secondary index method, the columns are initially selected for their huge ranges, resulting in a small first-level mapping size. After that, each range is further divided into ___ ranges.

  1. Bigger
  2. Larger
  3. Smaller
  4. Wider

Answer: C) Smaller

Explanation:

As part of the secondary index method, the columns are initially selected for their huge ranges, resulting in a small first-level mapping size. After that, each range is further divided into smaller ranges.

Discuss this Question


41. ___-level mappings are stored in primary memory, so that accessing them is more expedient.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Last

Answer: A) First

Explanation:

First-level mappings are stored in primary memory, so that accessing them is more expedient.

Discuss this Question


42. Both the ___ level mapping and actual data are stored on the hard disk (secondary memory).

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. None

Answer: B) Second

Explanation:

Both the second level mapping and actual data are stored on the hard disk (secondary memory).

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.