ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Language Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Language MCQs: This section contains DBMS Language Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on January 17, 2022

1. The DBMS provides interfaces and __________ for querying and updating the database.

  1. Languages
  2. Inferences
  3. Texts
  4. Lines

Answer: A) Languages

Explanation:

The DBMS provides interfaces and languages for querying and updating the database.

Discuss this Question


2. Database languages can be used to ___________________ the data in the database.

  1. Read
  2. Store
  3. Update
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Database languages can be used to read, store and update the data in the database.

Discuss this Question


3. How many types of DBMS languages are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: d) 4

Explanation:

There are 4 types of DBMS languages.

Discuss this Question


4. Which of the following is not the type of DBMS language?

  1. DDL
  2. DCL
  3. TCL
  4. None of the above

Answer: D) None of the above

Explanation:

The types of DBMS languages are -

  1. DDL
  2. DCL
  3. DML
  4. TCL

Discuss this Question


5. What is the full form of DDL?

  1. Data Distinct Language
  2. Data Different Language
  3. Data Dominant Language
  4. Data Definition Language

Answer: D) Data Definition Language

Explanation:

The full form of DDL is Data Definition Language.

Discuss this Question


6. What is TRUE about DDL?

  1. Database structure or patterns are defined by it.
  2. A schema, table, index, constraint, etc. are created in a database using it.
  3. A database skeleton can be created with DDL statements.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In case of DDL -

  1. Database structure or patterns are defined by it.
  2. A schema, table, index, constraint, etc. are created in a database using it.
  3. A database skeleton can be created with DDL statements.

Discuss this Question


7. In the ____, metadata are stored, such as how many rows and columns per table, their names, indexes, constraints, etc.

  1. DDL
  2. DML
  3. DCL
  4. TCL

Answer: A) DDL

Explanation:

In the Data Definition Language, metadata are stored, such as how many rows and columns per table, their names, indexes, constraints, etc.

Discuss this Question


8. Which of the following comes under DDL?

  1. Create
  2. Alter
  3. Drop
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following tasks comes under DDL -

  1. Create
  2. Alter
  3. Drop
  4. Truncate
  5. Rename
  6. Comment

Discuss this Question


9. What is Create used for in DDL?

  1. Data dictionary comments are made with this tool.
  2. All records in a table can be removed using this function.
  3. A database object is created with this function.
  4. The database structure can be altered with it.

Answer: C) A database object is created with this function

Explanation:

A database object is created with a create function in DDL.

Discuss this Question


10. What is Comment used for in DDL?

  1. Data dictionary comments are made with this tool.
  2. All records in a table can be removed using this function.
  3. A database object is created with this function.
  4. The database structure can be altered with it.

Answer: A) Data dictionary comments are made with this tool

Explanation:

Data dictionary comments are made with the Comment tool in DDL.

Discuss this Question


11. The create, alter, comment, etc., tasks are under Data definition language since they are used to update the ____.

  1. Database Instance
  2. Database Schema
  3. Database Instant
  4. Database Scheme

Answer: B) Database Schema

Explanation:

Therefore, they are under Data definition language since they are used to update the database schema.

Discuss this Question


12. What is the full form of DML?

  1. Data Mandatory Language
  2. Data Multiplication Language
  3. Data Manipulation Language
  4. Data Manifestation Language

Answer: C) Data Manipulation Language

Explanation:

The full form of DML is Data Manipulation Language.

Discuss this Question


13. Which of the following tasks comes under DML.

  1. Create
  2. Truncate
  3. Merge
  4. Rename

Answer: C) Merge

Explanation:

The Merge task comes under DML.

Discuss this Question


14. A database is _____ with Data Manipulation Language.

  1. Accessed and Multiplied
  2. Added and Manipulated
  3. Access and Manipulated
  4. Added and Multiplied

Answer: C) Access and Manipulated

Explanation:

A database is accessed and manipulated with Data Manipulation Language.

Discuss this Question


15. In DML, the lock table controls the _____.

  1. Concurrency
  2. Comments
  3. Creation
  4. Computation

Answer: A) Concurrency

Explanation:

In DML, the lock table controls the Concurrency.

Discuss this Question


16. What does the UPSERT operation refer to?

  1. Upstart and Insert
  2. Update and Insert
  3. Uphold and Insert
  4. Uprise and Insert

Answer: B) Update and Insert

Explanation:

The UPSERT operation refers to Update and Insert.

Discuss this Question


17. What does the call function in DML used to do?

  1. To call the structured query language
  2. To call the Java subprogram
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The call function in DML used to -

  1. To call the structured query language
  2. To call the Java subprogram

Discuss this Question


18. What is the full form of DCL?

  1. Data Concurrency Language
  2. Data Control Language
  3. Data Creation Language
  4. Data Cumulative Language

Answer: B) Data Control Language

Explanation:

The full form of DCL is Data Control Language.

Discuss this Question


19. DCL execution is -

  1. Transitional
  2. Transitive
  3. Transactional
  4. Transcripted

Answer: C) Transactional

Explanation:

DCL execution is transactional.

Discuss this Question


20. Which of the following tasks comes under the DCL?

  1. Grant
  2. Revoke
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The grand and revoke tasks come under the DCL.

Discuss this Question


21. Which of the following operations are there in Revoke?

  1. Connect
  2. Insert
  3. Usage
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following operations comes under Revoke -

  1. Connect
  2. Insert
  3. Usage
  4. Execute
  5. Delete
  6. Update
  7. Select

Discuss this Question


22. What is the full form of TCL?

  1. Transitional Control Language
  2. Transactional Control Language
  3. Transitional Concurrent Language
  4. Transactional Concurrent Language

Answer: B) Transactional Control Language

Explanation:

The full form of TCL is transactional control language.

Discuss this Question


23. Using TCL, the ___ statement's changes are executed.

  1. DDL
  2. DML
  3. DCL
  4. All of the above

Answer: B) DML

Explanation:

Using TCL, the DML statement's changes are executed.

Discuss this Question


24. There are _______ transactions within TCL.

  1. Analytical
  2. Logical
  3. Physical
  4. Practical

Answer: B) Logical

Explanation:

There are logical transactions within TCL.

Discuss this Question


25. Which of the following tasks comes under TCL?

  1. Commit
  2. Rollback
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The following tasks comes under TCL -

  1. Commit
  2. Rollback

Discuss this Question


26. What is Commit used for in TCL?

  1. Transcriptions are stored in the database using this method.
  2. Transitions are stored in the database using this method.
  3. Transactions are stored in the database using this method.
  4. None of the above

Answer: C) Transactions are stored in the database using this method

Explanation:

Transactions are stored in the database using this method.

Discuss this Question


27. What is rollback used for in TCL?

  1. In the event the database isn't restored back to its original state since the last commit, this method is used.
  2. In the event the database is restored back to its original state since the last commit, this method is used.
  3. In the event the database isn't restored back to its original state since the last command, this method is used.
  4. In the event the database isn't restored back to its original state since the last creation, this method is used.

Answer: A) In the event the database isn't restored back to its original state since the last commit, this method is used

Explanation:

In the event the database isn't restored back to its original state since the last commit, this method is used.

Discuss this Question


28. Which of the following statements is TRUE about DCL?

  1. The Oracle database, however, permits rolling back in the execution of data control language.
  2. The Oracle database, however, does not permit rolling back in the execution of data control language.
  3. The MySQL database, however, does not permit rolling back in the execution of data control language.
  4. The MySQL database, however, permits rolling back in the execution of data control language.

Answer: B) The Oracle database, however, does not permit rolling back in the execution of data control language

Explanation:

The Oracle database, however, does not permit rolling back in the execution of data control language.

Discuss this Question


29. What is the truncate command used for in DDL?

  1. Add all the records
  2. Remove all the records
  3. Transit all the records
  4. None of the above

Answer: B) Remove all the records

Explanation:

The truncate command is used to remove all the records in DDL.

Discuss this Question


30. ____ handles the user requests.

  1. DDL
  2. DML
  3. DCL
  4. TCL

Answer: B) DML

Explanation:

DML handles the user requests.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.