ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Data Independence Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Data Independence MCQs: This section contains DBMS Data Independence Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on January 09, 2022

1. The ______ can be used to explain data independence.

  1. One-schema architecture
  2. Two-schema architecture
  3. Three-schema architecture
  4. Four-schema architecture

Answer: C) Three-schema architecture

Explanation:

The three-schema architecture can be used to explain data independence.

Discuss this Question


2. An independent database is a system that permits __________ modifications on one level without affecting the ____________ on the next level up.

  1. Instance
  2. Schema
  3. Both a and b
  4. None

Answer: B) Schema

Explanation:

An independent database is a system that permits schema modifications on one level without affecting the schema on the next level up.

Discuss this Question


3. How many types of data independence are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

There are 2 types of data independence.

Discuss this Question


4. Which of the following is not the type of data independence?

  1. Logical Data Independence
  2. Physical Data Independence
  3. Both A and B
  4. None

Answer: D) None

Explanation:

Logical Data and Physical Data Independence are both types of data independence.

Discuss this Question


5. An independent conceptual schema can be changed without having to change an ____ schema.

  1. Internal
  2. External
  3. Both A and B
  4. None

Answer: B) External

Explanation:

An independent conceptual schema can be changed without having to change an external schema.

Discuss this Question


6. Separating external data from ____ data is achieved using logical data independence.

  1. Logical
  2. Conceptual
  3. Analytical
  4. Physical

Answer: B) Conceptual

Explanation:

Separating external data from conceptual data is achieved using logical data independence.

Discuss this Question


7. What is TRUE about Logical Data Independence?

  1. We wouldn't impact the user view of the data if we changed the conceptual view of the data.
  2. User interfaces are logically independent of data.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In logical data independence –

  1. We wouldn't impact the user view of the data if we changed the conceptual view of the data.
  2. User interfaces are logically independent of data.

Discuss this Question


8. It is possible to change the internal schema without affecting the conceptual schema to achieve ___ data independence.

  1. Logical
  2. Physical
  3. Analytical
  4. Conceptual

Answer: B) Physical

Explanation:

It is possible to change the internal schema without affecting the conceptual schema to achieve physical data independence.

Discuss this Question


9. What is TRUE about Physical Data Independence?

  1. The Conceptual Structure of the database will not be affected by any changes made to the storage size of the database server.
  2. Separating conceptual levels from internal levels is achieved using physical data independence.
  3. The logical interface is where physical data independence occurs.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In Physical Data Independence –

  1. The Conceptual Structure of the database will not be affected by any changes made to the storage size of the database server.
  2. Separating conceptual levels from internal levels is achieved using physical data independence.
  3. The logical interface is where physical data independence occurs.

Discuss this Question


10. What is the difference between logical data independence and physical data independence?

  1. The user interface is where physical data independence occurs whereas the logical interface is where logical data independence occurs.
  2. The logical interface is where physical data independence occurs whereas the user interface is where logical data independence occurs.
  3. The user interface is where physical and logical data independence occurs.
  4. The logical interface is where physical and logical data independence occurs.

Answer: B) The logical interface is where physical data independence occurs whereas the user interface is where logical data independence occurs

Explanation:

The logical interface is where physical data independence occurs whereas the user interface is where logical data independence occurs.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.