ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Overview Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers

DBMS Overview MCQs: This section contains DBMS Overview Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on December 05, 2021

1. To manage the __________, Database Management System is used.

  1. Table
  2. Row
  3. Database
  4. Column

Answer: C) Database

Explanation:

To manage the database, Database Management System is used.

Discuss this Question


2. Database is used to _______ the data.

  1. Retrieve
  2. Insert
  3. Delete
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Database is used to retrieve, insert and delete the data.

Discuss this Question


3. Which of the following is a very popular commercial database?

  1. MySQL
  2. Oracle
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

The very popular commercial databases are MySQL, Oracle, etc.

Discuss this Question


4. What is TRUE about Data Definition?

  1. It can be used to create, modify and remove the definition that defines the data's organization.
  2. It can be used to insert, modify and delete the actual data.
  3. It can be used to retrieve the data that are used for different purposes by various applications.
  4. It can be used to register and monitor users.

Answer: A) It can be used to create, modify and remove the definition that defines the data's organization

Explanation:

Data Definition can be used to create, modify and remove the definition that defines the data’s organization.

Discuss this Question


5. What is termed to be used to insert, modify and delete the actual data?

  1. User Administration
  2. Data Definition
  3. Data Updation
  4. Data Retrieval

Answer: D) Data Retrieval

Explanation:

Data Retrieval is used to insert, modify and delete the actual data.

Discuss this Question


6. What is termed to maintain the data integrity and enforcing the data security?

  1. User Address
  2. User Retrieval
  3. User Annotation
  4. User Administration

Answer: D) User Administration

Explanation:

User Administration is termed to maintain the data integrity and enforcing the data security.

Discuss this Question


7. Which of the following is a characteristic of DBMS?

  1. To manage and store the information
  2. Provides clear and logical view of the process
  3. Contains the procedure to take backup and recovery automatically.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The characteristics of DBMS are –

  1. To manage and store the information
  2. Provides clear and logical view of the process
  3. Contains the procedure to take backup and recovery automatically.

Discuss this Question


8. Which of the following is NOT an advantage of DBMS?

  1. Easily Maintenance
  2. Backup
  3. Size
  4. Reduce Time

Answer: C) Size

Explanation:

The large space taken by DBMS in the disk and the large memory needed to run it efficiently makes the size a disadvantage of DBMS.

Discuss this Question


9. Which of the following is a disadvantage of DBMS?

  1. Controls database redundancy
  2. Complexity
  3. Data Sharing
  4. Multiple User Interface

Answer: B) Complexity

Explanation:

Complexity is one of the disadvantages of DBMS.

Discuss this Question


10. _____ Speed of the data processor and ______memory size is the requirement to run the software of DBMS.

  1. Low, Small
  2. Low, Large
  3. High, Small
  4. High, Large

Answer: D) High, Large

Explanation:

High speed of the data processor and large memory size is the requirement to run the software of DBMS.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.