DBMS Query Processing MCQs

DBMS Query Processing MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Query Processing in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on May 13, 2022

1. Query ___ is the activity performed in extracting data from the database.

  1. Result
  2. Inhibition
  3. System
  4. Processing

Answer: D) Processing

Explanation:

Query Processing is the activity performed in extracting data from the database.

Discuss this Question


2. Data is ___ from the database using various steps in query processing.

  1. Extracted
  2. Added
  3. Fetched
  4. Deleted

Answer: C) Fetched

Explanation:

Data is fetched from the database using various steps in query processing.

Discuss this Question


3. How many steps are involved in fetching the data from the database in query processing?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C) 3

Explanation:

There are 3 steps involved in fetching the data from the database in query processing.

Discuss this Question


4. What is/are the step(s) involved in fetching the data from the database in query processing?

  1. Parsing and translation
  2. Optimization
  3. Evaluation
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The steps involved in fetching the data from the database in query processing are -

  1. Parsing and translation
  2. Optimization
  3. Evaluation

Discuss this Question


5. Initial queries from users are translated into a ____ database language such as SQL.

  1. Low-level
  2. Medium-level
  3. High-level
  4. None

Answer: C) High-level

Explanation:

Initial queries from users are translated into a high-level database language such as SQL.

Discuss this Question


6. The queries are translated into ___ expressions at the level of the file system, which are used there as well.

  1. Virtual
  2. Real
  3. Physical
  4. None

Answer: C) Physical

Explanation:

The queries are translated into physical expressions at the level of the file system, which are used there as well.

Discuss this Question


7. As soon as the queries are translated, they are evaluated and various ___ transformations are performed.

  1. Query-realizing
  2. Query-optimizing
  3. Query-deoptimizing
  4. Query-deletion

Answer: B) Query-optimizing

Explanation:

As soon as the queries are translated, they are evaluated and various query-optimizing transformations are performed.

Discuss this Question


8. Whenever a computer system processes a query, it ___ first convert it into a language humans can comprehend.

  1. Need not to
  2. Must
  3. Can
  4. Maybe

Answer: C) Can

Explanation:

Whenever a computer system processes a query, it must first convert it into a language humans can comprehend.

Discuss this Question


9. Query languages such as SQL are best suited for humans, however, it is not best suited for the ____ of queries to a system.

  1. Temptation
  2. Processing
  3. Transmission
  4. None

Answer: C) Transmission

Explanation:

Query languages such as SQL are best suited for humans, however, it is not best suited for the transmission of queries to a system.

Discuss this Question


10. An ___ representation of a query is best suited to relational algebra.

  1. External
  2. Internal
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Internal

Explanation:

An internal representation of a query is best suited to relational algebra.

Discuss this Question


11. Similar to a query parser, ___ is important in query processing.

  1. Transmission
  2. Translation
  3. Transfusion
  4. Transcreation

Answer: B) Translation

Explanation:

Similar to a query parser, translation is important in query processing.

Discuss this Question


12. A user executes a query which the ___ in the system uses to generate the internal form of the query. In addition to checking the syntax of the query, the ____ verifies the name of the relation in the database, then the tuple, then the attribute value.

  1. Parser
  2. Translation
  3. Optimization
  4. Evaluation

Answer: A) Parser

Explanation:

A user executes a query which the parser in the system uses to generate the internal form of the query. In addition to checking the syntax of the query, the parser verifies the name of the relation in the database, then the tuple, then the attribute value.

Discuss this Question


13. An '_____' is a tree of the query that the parser creates.

  1. Parse-tree
  2. Query-tree
  3. Tree
  4. None

Answer: A) Parse-tree

Explanation:

An 'parse-tree' is a tree of the query that the parser creates.

Discuss this Question


14. To evaluate the translated ___ expression, it must be annotated with the instructions used to specify and evaluate each operation along with the translation.

  1. Analytical algebra
  2. Relational algebra
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Relational algebra

Explanation:

To evaluate the translated relational algebra expression, it must be annotated with the instructions used to specify and evaluate each operation along with the translation.

Discuss this Question


15. The system must create a query ____ plan before it can fully evaluate a query.

  1. Optimization
  2. Parser
  3. Translation
  4. Evaluation

Answer: D) Evaluation

Explanation:

The system must create a query evaluation plan before it can fully evaluate a query.

Discuss this Question


16. Depending on the assessment plan, annotations can be added to specify the algorithm to be used for the particular ____.

  1. Index
  2. Operation
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Depending on the assessment plan, annotations can be added to specify the algorithm to be used for the particular index or operation.

Discuss this Question


17. Evaluation _____ are a special kind of relational algebra with annotations.

  1. Primitives
  2. Optimization
  3. Advancement
  4. None

Answer: A) Primitives

Explanation:

Evaluation Primitives are a special kind of relational algebra with annotations.

Discuss this Question


18. In the primitives for ____, all instructions necessary for an operation's ____ are contained.

  1. Parser
  2. Translation
  3. Evaluation
  4. Optimization

Answer: C) Evaluation

Explanation:

In the primitives for evaluation, all instructions necessary for an operation's evaluation are contained.

Discuss this Question


19. ____ evaluation plans describe the underlying primitive operations that are used to evaluate a query.

  1. Query
  2. Data
  3. Log
  4. Array

Answer: A) Query

Explanation:

Query evaluation plans describe the underlying primitive operations that are used to evaluate a query.

Discuss this Question


20. Query evaluation plans are also known as query ____ plans.

  1. Execution
  2. Enumeration
  3. Eternal
  4. None

Answer: A) Execution

Explanation:

Query execution plans are also known as query evaluation plans.

Discuss this Question


21. To generate the output of a query, a ___ is responsible.

  1. Query execution engine
  2. Query execution motor
  3. Query execution train
  4. None

Answer: A) Query execution engine

Explanation:

To generate the output of a query, a query execution engine is responsible.

Discuss this Question


22. In the end, it makes the user's query ____ after taking the query execution plan, executing it, and finally making the ____.

  1. Input
  2. Output
  3. Query
  4. Log

Answer: B) Output

Explanation:

In the end, it makes the user's query output after taking the query execution plan, executing it, and finally making the output.

Discuss this Question


23. What is TRUE about Query Optimization?

  1. The cost of evaluating a query can vary depending on its type.
  2. The evaluation plan is built by the system, so the user need not focus on writing their query efficiently.
  3. An efficient query evaluation plan is generated by a database system, which minimizes its costs.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In case of Query Optimization -

  1. The cost of evaluating a query can vary depending on its type.
  2. The evaluation plan is built by the system, so the user need not focus on writing their query efficiently.
  3. An efficient query evaluation plan is generated by a database system, which minimizes its costs.

Discuss this Question


24. An efficient query evaluation plan is generated by a database system, which minimizes its costs and it is known as -

  1. Query evaluation
  2. Query optimization
  3. Query parser
  4. Query translation

Answer: B) Query optimization

Explanation:

An efficient query evaluation plan is generated by a database system, which minimizes its costs and it is known as Query optimization.

Discuss this Question


25. It is mandatory that the query ___ has an estimate of each operation's cost when optimizing a query.

  1. Evaluator
  2. Optimizer
  3. Parser
  4. Translator

Answer: B) Optimizer

Explanation:

It is mandatory that the query optimizer has an estimate of each operation's cost when optimizing a query.

Discuss this Question


26. Costs of memory allocation, execution, and so on are factors that impact the overall ___ cost.

  1. Execution
  2. Allocation
  3. Operation
  4. None

Answer: C) Operation

Explanation:

Costs of memory allocation, execution, and so on are factors that impact the overall operation cost.

Discuss this Question


27. When a query is evaluated, the system produces an output based on the ____ plan selected.

  1. Query plan
  2. Evaluation plan
  3. System plan
  4. Output plan

Answer: B) Evaluation plan

Explanation:

When a query is evaluated, the system produces an output based on the evaluation plan selected.

Discuss this Question





👇 More MCQs (Category-Wise) 👇

Web Technologies MCQs

Computer Science Subjects MCQs

Databases MCQs

Programming MCQs

Testing Software MCQs

Digital Marketing Subjects MCQs

Cloud Computing Softwares MCQs

AI/ML Subjects MCQs

Engineering Subjects MCQs

Office Related Programs MCQs

Commerce MCQs

Graphic Design Softwares MCQs

General Knowledge (GK) MCQs

Class-wise MCQs

Others

Comments and Discussions!

Load comments ↻





Copyright © 2024 www.includehelp.com. All rights reserved.