ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Relational Algebra Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Relational Algebra MCQs: This section contains DBMS Relational Algebra Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on February 21, 2022

1. The relational algebra query language is ___.

  1. Analytical
  2. Procedural
  3. Symmetrical
  4. Instrumental

Answer: B) Procedural

Explanation:

The relational algebra query language is procedural.

Discuss this Question


2. In Relational Algebra, queries are performed using ___.

  1. Entities
  2. Relationships
  3. Operators
  4. Objects

Answer: C) Operators

Explanation:

In Relational Algebra, queries are performed using operators.

Discuss this Question


3. How many types of relational operations are there?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: B) 7

Explanation:

There are 7 relational operations.

  1. Select Operation
  2. Project Operation
  3. Union Operation
  4. Set Intersection
  5. Set Difference
  6. Cartesian Product
  7. Rename Operation

Discuss this Question


4. Which of the following is NOT a type of relational operation?

  1. Select Operation
  2. Set Difference
  3. Set Update
  4. Cartesian Product

Answer: C) Set Update

Explanation:

Set Update is NOT a type of relational operation.

Discuss this Question


5. Which of the following is a type of relational operation?

  1. Project Operation
  2. Union Operation
  3. Set Difference
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of relational operations are -

  1. Select Operation
  2. Project Operation
  3. Union Operation
  4. Set Intersection
  5. Set Difference
  6. Cartesian Product
  7. Rename Operation

Discuss this Question


6. Using the select operation, you can select ___ that satisfy certain criteria.

  1. Tuples
  2. Attributes
  3. Operators
  4. None

Answer: A) Tuples

Explanation:

Using the select operation, you can select tuples that satisfy certain criteria.

Discuss this Question


7. Select operation is denoted by -

  1. σ
  2. R
  3. P
  4. S

Answer: A) σ

Explanation:

Select operation is denoted by σ.

Discuss this Question


8. Propositional logic is conducted using p as a formula, using connectors like -

  1. AND
  2. OR
  3. NOT
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Propositional logic is conducted using p as a formula, using connectors like: AND, OR and NOT.

Discuss this Question


9. A list of the attributes we wish to appear in the result is displayed in ___ operation.

  1. Select
  2. Project
  3. Union
  4. Rename

Answer: B) Project

Explanation:

A list of the attributes we wish to appear in the result is displayed in Project operation.

Discuss this Question


10. What is Project Operation denoted by –

  1. P
  2. R
  3. O

Answer: D) ∏

Explanation:

Project Operation is denoted by ∏.

Discuss this Question


11. If there are 2 types of tuples, A & B, the ___ operation contains all the tuples that are either in A or B or both in A & B.

  1. Project
  2. Select
  3. Union
  4. Rename

Answer: C) Union

Explanation:

If there are 2 types of tuples, A & B, the union operation contains all the tuples that are either in A or B or both in A & B.

Discuss this Question


12. Union operation eliminates the ___ tuples.

  1. Simple
  2. Single
  3. Duplicate
  4. NULL

Answer: C) Duplicate

Explanation:

Union operation eliminates the Duplicate tuples.

Discuss this Question


13. Union operation is denoted by -

  1. U
  2. ^
  3. *
  4. !

Answer: A) U

Explanation:

Union operation is denoted by U.

Discuss this Question


14. The following conditions must be met by a union operation.

  1. There must be a common attribute between A and B.
  2. A duplicate tuple is automatically discarded.
  3. Both A. and B.
  4. None of the above

Answer: C) Both A. and B.

Explanation:

The following conditions must be met by a union operation:

  1. There must be a common attribute between A and B.
  2. A duplicate tuple is automatically discarded.

Discuss this Question


15. If all the tuples are there in the given two tuples, what operation is it called?

  1. Union
  2. Select
  3. Rename
  4. Set Intersection

Answer: D) Set Intersection

Explanation:

If all the tuples are there in the given two tuples, this operation is called Set Intersection.

Discuss this Question


16. What does Set Intersection Operation denote as?

  1. U
  2. I

Answer: B) ∩

Explanation:

Set Intersection operation is denoted by ∩.

Discuss this Question


17. What does Set Difference Operation denote as?

  1. +
  2. -
  3. U

Answer: B) -

Explanation:

Set Difference Operation is denoted as (-).

Discuss this Question


18. In ___ products, the rows in one table are combined with the rows in another table.

  1. Cross
  2. Cartesian
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In Cartesian or Cross products, the rows in one table are combined with the rows in another table.

Discuss this Question


19. Renaming the output relation is done via the ___ operation.

  1. Update
  2. Alter
  3. Rename
  4. Reverse

Answer: C) Rename

Explanation:

Renaming the output relation is done via the rename operation.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.