ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Integrity Constraints Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Integrity Constraints MCQs: This section contains DBMS Integrity Constraints Multiple-Choice Questions (MCQs).
Submitted by Anushree Goswami, on March 28, 2022

1. Constraints regarding integrity are ___ that must be followed.

  1. Data
  2. Rules
  3. Tables
  4. None

Answer: B) Rules

Explanation:

Constraints regarding integrity are rules that must be followed.

Discuss this Question


2. Information ___ is maintained by Integrity Constraints.

  1. Quantity
  2. Data
  3. Quality
  4. Flow

Answer: C) Quality

Explanation:

Information quality is maintained by Integrity Constraints.

Discuss this Question


3. A ___ constraint ensures that insertions, updates, and other processes are performed in a manner that does not compromise ___.

  1. Data Composition
  2. Data Interval
  3. Data Integrity
  4. Data Insertion

Answer: C) Data Integrity

Explanation:

A data integrity constraint ensures that insertions, updates, and other processes are performed in a manner that does not compromise data integrity.

Discuss this Question


4. An ___ prevents data from being accidentally damaged.

  1. Data Constraint
  2. Integrity Constraint
  3. Integrity Rule
  4. Data Rule

Answer: B) Integrity Constraint

Explanation:

An integrity constraint prevents data from being accidentally damaged.

Discuss this Question


5. How many types of integrity constraints are there?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: B) 4

Explanation:

There are 4 types of integrity constraints.

Discuss this Question


6. Which of the following is NOT a type of integrity constraint?

  1. Domain Constraint
  2. Entity Integrity Constraint
  3. Key Constraint
  4. Primary Key Constraint

Answer: D) Primary Key Constraint

Explanation:

Primary Key Constraint is NOT a type of Integrity Constraint.

Discuss this Question


7. To include integrity constraint in an existing relation use ___.

  1. Drop table
  2. Modify table
  3. Alter table
  4. Create table

Answer: C) Alter table

Explanation:

To include integrity constraint in an existing relation use "Alter table".

Discuss this Question


8. Which of the following is not an integrity constraint?

  1. Not null
  2. Positive
  3. Unique
  4. Check 'predicate'

Answer: B) Positive

Explanation:

In the given values, the "Positive" is not an integrity constraint.

Discuss this Question


9. What is Domain Constraint?

  1. An attribute domain constraint can be described as a definition of a valid set of values for a particular attribute
  2. An attribute domain constraint can be described as a definition of a valid set of values for a particular row
  3. An attribute domain constraint can be described as a definition of a valid set of values for a particular table
  4. An attribute domain constraint can be described as a definition of a valid set of values for a particular database

Answer: A) An attribute domain constraint can be described as a definition of a valid set of values for a particular attribute

Discuss this Question


10. What does the data type of domain include?

  1. String
  2. Date
  3. Currency
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The data type of domain includes string, date, currency, etc.

Discuss this Question


11. In order for an __ to have a value, it must be available within the corresponding domain.

  1. Value
  2. Order
  3. Attribute
  4. Row

Answer: C) Attribute

Explanation:

In order for an attribute to have a value, it must be available within the corresponding domain.

Discuss this Question


12. What is the full form of EIC?

  1. Entity Internal Constraints
  2. Embedded Internal Constraints
  3. Entity Integrity Constraints
  4. Embedded Integrity Constraints

Answer: C) Entity Integrity Constraints

Explanation:

The full form of EIC is Entity Integrity Constraints.

Discuss this Question


13. What is TRUE about Entity Integrity Constraints?

  1. Primary key values cannot be null according to the entity integrity constraint.
  2. Primary key values can be null according to the entity integrity constraint.
  3. Primary key values cannot be zero according to the entity integrity constraint.
  4. None of the above

Answer: A) Primary key values cannot be null according to the entity integrity constraint

Discuss this Question


14. Identifying individual rows in a relation is based on the ___ value, and if the ___ is null, it will not be able to locate these rows.

  1. Primary Key
  2. Foreign Key
  3. Alternate Key
  4. Composite Key

Answer: A) Primary Key

Explanation:

Identifying individual rows in a relation is based on the primary key value, and if the primary key is null, it will not be able to locate these rows.

Discuss this Question


15. Other than the primary key field, Entity Integrity Constraints allow ___ values in tables.

  1. Zero
  2. One
  3. Null
  4. Two

Answer: C) Null

Explanation:

Other than the primary key field, Entity Integrity Constraints allow null values in tables.

Discuss this Question


16. What is the full form of RIC?

  1. Repetitive Integrity Constraints
  2. Referential Integrity Constraints
  3. Regional Integrity Constraints
  4. Relational Integrity Constraints

Answer: B) Referential Integrity Constraints

Explanation:

The full form of RIC is Referential Integrity Constraints.

Discuss this Question


17. The full form of RIC is Referential Integrity Constraints.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

Explanation:

Two tables are constrained by referential integrity.

Discuss this Question


18. A ___ Key in Table 1 that refers to the Primary Key in Table 2 must either have null values or be available in Table 2. This is what Referential Integrity constraints require.

  1. Primary
  2. Alternate
  3. Foreign
  4. Composite

Answer: C) Foreign

Explanation:

A Foreign Key in Table 1 that refers to the Primary Key in Table 2 must either have zero values or be available in Table 2. This is what Referential Integrity constraints require.

Discuss this Question


19. Entities are uniquely identified in entity sets by ___.

  1. Methods
  2. Tables
  3. Tuples
  4. Keys

Answer: D) Keys

Explanation:

Entities are uniquely identified in entity sets by keys.

Discuss this Question


20. There can be multiple keys in an entity set, but only ___ of them will be the primary key.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: A) One

Explanation:

There can be multiple keys in an entity set, but only one of them will be the primary key.

Discuss this Question


21. Relational tables can include ___ primary keys.

  1. Unique
  2. Null
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Relational tables can include both unique and null primary keys.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.