ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Relational Calculus MCQs

DBMS Relational Calculus MCQs: This section contains DBMS Relational Calculus Multiple-Choice Questions (MCQs).
Submitted by Anushree Goswami, on March 31, 2022

1. A ___ system is a non-procedural query language.

  1. Rational Calculus
  2. Relational Calculus
  3. Ambiguous Calculus
  4. None of the above

Answer: B) Relational Calculus

Explanation:

A Relational Calculus system is a non-procedural query language.

Discuss this Question


2. A ___ query language focuses on how to get the end results for the user.

  1. Procedural
  2. Non-procedural
  3. Circular
  4. Flow

Answer: B) Non-procedural

Explanation:

A non-procedural query language focuses on how to get the end results for the user.

Discuss this Question


3. How many types of relational calculus are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

Explanation: There are two types of relational calculus: the tuple relational calculus and the domain relational calculus.

Discuss this Question


4. Which of the following is a type of relational calculus?

  1. Tuple Relational Calculus
  2. Domain Relational Calculus
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Tuple Relational Calculus and Domain Relational Calculus are two types of relational calculus.

Discuss this Question


5. In a relation, ___ are selected using the tuple relational calculus.

  1. Attributes
  2. Tuples
  3. Relation
  4. Calculus

Answer: B) Tuples

Explanation:

In a relation, tuples are selected using the tuple relational calculus.

Discuss this Question


6. ___ in TRC use tuples from a relation.

  1. Filtering Variables
  2. Unfiltering Variables
  3. Filtering Statics
  4. Unfiltering Statics

Answer: A) Filtering Variables

Explanation:

Filtering variables in TRC use tuples from a relation.

Discuss this Question


7. There can be ___ tuples in the result of the relation.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Many

Answer: D) Many

Explanation:

There can be many types in the result of the relation.

Discuss this Question


8. What is the notation to denote Tuple Relational Calculus?

  1. {T | P (T)}
  2. {P (T) | T}
  3. {P (T)}
  4. {T}

Answer: A) {T | P (T)}

Explanation:

{T | P (T)} is the notation to denote Tuple Relational Calculus.

Discuss this Question


9. What is the T in Tuple Relational Calculus's Notation?

  1. Input Tuples
  2. Resulting Tuples
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Resulting Tuples

Explanation:

T in Tuple Relational Calculus's Notation is Resulting Tuples.

Discuss this Question


10. P(T) represents the condition that is used to ___ T.

  1. Get
  2. Fetch
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

P(T) represents the condition that is used to get or fetch T.

Discuss this Question


11. TRC can be ___.

  1. Quantified
  2. Qualified
  3. Destroyed
  4. Created

Answer: A) Quantified

Explanation:

TRC can be quantified.

Discuss this Question


12. ___ uses Quantifiers that can be either Existential (*) or Universal (∀).

  1. ERC
  2. TRC
  3. PRC
  4. NRC

Answer: B) TRC

Explanation:

TRC uses Quantifiers that can be either Existential (*) or Universal (∀).

Discuss this Question


13. What is the full form of DRC?

  1. Domain Rational Calculus
  2. Domain Relational Calculus
  3. Distributed Rational Calculus
  4. Distributed Relational Calculus

Answer: B) Domain Relational Calculus

Explanation:

The full form of DRC is Domain Relational Calculus.

Discuss this Question


14. The domain of ___ is used when filtering variables using domain relational calculus.

  1. Attributes
  2. Tuples
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer: A) Attributes

Explanation:

The domain of attributes is used when filtering variables using domain relational calculus.

Discuss this Question


15. Using the same operators used in ___, domain relational calculus can be used.

  1. Attribute Calculus
  2. Tuple Calculus
  3. Calculus
  4. None of the above

Answer: B) Tuple Calculus

Explanation:

Using the same operators used in tuple calculus, domain relational calculus can be used.

Discuss this Question


16. DRC uses logical connectives ∧ (and), ∨ (or) and ┓ (not).

  1. ∧ (and)
  2. ∨ (or)
  3. ┓ (not)
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

DRC uses logical connectives ∧ (and), ∨ (or) and ┓ (not).

Discuss this Question


17. Binding the variable is done using the ___.

  1. Existential Functions (∃)
  2. Universal Quantifier Functions (∀)
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Binding the variable is done using the Existential Functions (∃) and Universal Quantifier Functions (∀).

Discuss this Question


18. DRC's notation is -

  1. {a1, a2, a3, ..., an | P (a1, a2, a3, ... ,an)}
  2. {P(a1, a2, a3, ... ,an) | a1, a2, a3, ..., an}
  3. {P(a1, a2, a3, ... ,an)}
  4. {a1, a2, a3, ..., an}

Answer: A) {a1, a2, a3, ..., an | P (a1, a2, a3, ... ,an)}

Explanation:

DRC's notation is - {a1, a2, a3, ..., an | P (a1, a2, a3, ... ,an)}.

Discuss this Question


19. Formula P in DRC is built based on ____ attributes.

  1. Inner
  2. Outer
  3. Centric
  4. None

Answer: A) Inner

Explanation:

Formula P in DRC is built based on inner attributes.

Discuss this Question


20. a1, a2, ... an notation in DRC are the -

  1. Tuples
  2. Attributes
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Attributes

Explanation:

a1, a2, .... an notation in DRC are the attributes.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.