ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Join Operations Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Join Operations MCQs: This section contains DBMS Join Operations Multiple-Choice Questions (MCQs).
Submitted by Anushree Goswami, on March 28, 2022

1. If and only if a given ___ condition is met, a ___ operation will combine related tuples from separate relations.

  1. Join
  2. Return
  3. Date
  4. Constraint

Answer: A) Join

Explanation:

If and only if a given join condition is met, a Join operation will combine related tuples from separate relations.

Discuss this Question


2. What is Join Operation denoted by?

  1. U
  2. (
  3. &

Answer: D) ⋈

Explanation:

Join Operation is denoted by ⋈.

Discuss this Question


3. How many types of Join Operation are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 types of Join Operations.

Discuss this Question


4. Which among the following is a type of Join Operation?

  1. Natural Join
  2. Outer Join
  3. Equi Join
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Types of Join Operations are -

  • Natural Join
  • Outer Join
  • Equi Join

Discuss this Question


5. How many types of outer joins are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are three types of Outer Join: LEFT JOIN , RIGHT JOIN , and FULL JOIN.

Discuss this Question


6. Which among the following is NOT an Outer Join Operation?

  1. Left Outer Join
  2. Right Outer Join
  3. Natural Join
  4. Full Outer Join

Answer: C) Natural Join

Explanation:

Natural Join is a type of Join Operation and not an Outer Join Operation.

Discuss this Question


7. It is the set of all the tuples that have the ____ attribute names in each of A and S.

  1. Same
  2. Different
  3. Lesser
  4. Greater

Answer: A) Same

Explanation:

It is the set of all the tuples that have the same attribute names in each of A and S.

Discuss this Question


8. What does Natural Join Operation denote as?

  1. N
  2. J
  3. U

Answer: C) ⋈

Explanation:

Natural Join Operation is denoted as ⋈.

Discuss this Question


9. Which of the following operations is an extension of the Join Operation?

  1. Natural
  2. Outer
  3. Inner
  4. Equi

Answer: B) Outer

Explanation:

The Outer Join Operation is an extension of the Join Operation.

Discuss this Question


10. A ___ piece of information can be handled by the outer join operation.

  1. Known
  2. Missing
  3. Unused
  4. None

Answer: B) Missing

Explanation:

A missing piece of information can be handled by the outer join operation.

Discuss this Question


11. What is TRUE about Left Outer Join?

  1. It contains all tuples that have the same common attribute names in A and B.
  2. Tuples in A do not match tuples in B in the left outer join.
  3. It is denoted by ⟕.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Explanation: In case of Left Outer Join -

  • It contains all tuples that have the same common attribute names in A and B.
  • Tuples in A do not match tuples in B in the left outer join.
  • It is denoted by ⟕.

Discuss this Question


12. What is TRUE about Right Outer Join?

  1. It contains all tuples that have the same common attribute names in A and B
  2. Tuples in B do not match tuples in A in the left outer join
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In case of Right Outer Join -

  • It contains all tuples that have the same common attribute names in A and B.
  • Tuples in B do not match tuples in A in the left outer join.

Discuss this Question


13. What does Right Outer Join denote by?

  1. All of the above

Answer: C) ⟖

Explanation:

Right outer join is denoted by ⟖.

Discuss this Question


14. An outer join that contains all rows from both tables is like a ___.

  1. Left Join
  2. Right Join
  3. Natural Join
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

An outer join that contains all rows from both tables is like a left or right join.

Discuss this Question


15. With a ___, no tuples in A have any matches in B, and there are no tuples in B that have any matches in A.

  1. Natural Join
  2. Left Outer Join
  3. Right Outer Join
  4. Full Outer Join

Answer: D) Full Outer Join

Explanation:

With a full outer join, no tuples in A have any matches in B, and there are no tuples in B that have any matches in A.

Discuss this Question


16. What does Full Outer Join denote as?

Answer: A) ⟗

Explanation:

Full Outer Join is denoted as ⟗.

Discuss this Question


17. What does Equi Join also known as?

  1. Inner Join
  2. Outer Join
  3. Natural Join
  4. None

Answer: A) Inner Join

Explanation:

Equi Join is also known as Inner Join.

Discuss this Question


18. According to the ___ condition, Inner Join is derived from matched data.

  1. Greater than
  2. Lesser than
  3. Equality
  4. Null

Answer: C) Equality

Explanation:

According to the equality condition, Inner Jo is derived from matched data.

Discuss this Question


19. A ___ is used for the equi join.

  1. Equal Operation
  2. Comparison Operation
  3. Equi Operation
  4. Contrast Operation

Answer: B) Comparison Operation

Explanation:

A comparison operator is used for the equi join.

Discuss this Question


20. What does Comparison Operator denote as?

  1. =
  2. {}
  3. <>

Answer: A) =

Explanation:

Comparison Operator is denoted as =.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.