ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Relational Decomposition MCQs

DBMS Relational Decomposition MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on relational decomposition in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 04, 2022

1. In the ___, the decomposition of a relationship is necessary if a relationship is in an inappropriate normal form.

  1. Rational Model
  2. Relational Model
  3. Reasonable Model
  4. Rectifiable Model

Answer: B) Relational Model

Explanation:

In the relational model, the decomposition of a relationship is necessary if a relationship is in an inappropriate normal form.

Discuss this Question


2. The relational decomposition of a database divides the table into ___ tables.

  1. New
  2. Two
  3. Three
  4. Multiple

Answer: D) Multiple

Explanation:

The relational decomposition of a database divides the table into multiple tables.

Discuss this Question


3. There may be problems such as loss of information if the relation lacks ___.

  1. Proper Decomposition
  2. Improper Decomposition
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Proper Decomposition

Explanation:

There may be problems such as loss of information if the relation lacks proper decomposition.

Discuss this Question


4. By decomposing the design, ___ associated with bad design are reduced.

  1. Anomalies
  2. Inconsistencies
  3. Redundancies
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

By decomposing the design, anomalies, inconsistencies, and redundancies associated with bad design are reduced.

Discuss this Question


5. How many types of decomposition are there?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

There are two types of decomposition : Lossy Decomposition and Lossless Join Decomposition.

Discuss this Question


6. Which of the following is a type of decomposition?

  1. Lossless Decomposition
  2. Dependency Preserving
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The types of decompositions are -

  1. Lossless Decomposition
  2. Dependency Preserving

Discuss this Question


7. ___ decomposition takes place if information from the relation to be decomposed is not lost.

  1. Lossless
  2. Loss
  3. Dependency
  4. Independency

Answer: A) Lossless

Explanation:

Lossless decomposition takes place if information from the relation to be decomposed is not lost.

Discuss this Question


8. Decomposition by lossless means guarantees that joining relations will produce the ____ relation as when they were decomposed.

  1. Different
  2. Same
  3. Two
  4. Multiple

Answer: B) Same

Explanation:

Decomposition by lossless means guarantees that joining relations will produce the same relation as when they were decomposed.

Discuss this Question


9. If there are ___ between all the decompositions, the relation is said to be lossless decomposition.

  1. Inner Joins
  2. Outer Joins
  3. Full Outer Joins
  4. Natural Joins

Answer: D) Natural Joins

Explanation:

If there are natural joins between all the decompositions, the relation is said to be lossless decomposition.

Discuss this Question


10. Databases are obligated to ___ dependencies.

  1. Not preserve
  2. Preserve
  3. Spread
  4. Not Spread

Answer: B) Preserve

Explanation:

Databases are obligated to preserve dependencies.

Discuss this Question


11. In dependency preservation, every dependency must be satisfied by at least ___ decomposed table.

  1. Four
  2. Three
  3. Two
  4. One

Answer: D) One

Explanation:

In dependency preservation, every dependency must be satisfied by at least one decomposed table.

Discuss this Question


12. ___ a relation R into its dependency relations R1 and R2 requires that the dependencies of R either be a part of R1 or R2 or be derivable from the combination of the functional dependency relationships of R1 and R2.

  1. Composing
  2. Decomposing
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Decomposing

Explanation:

Decomposing a relation R into its dependency relations R1 and R2 requires that the dependencies of R either be a part of R1 or R2 or be derivable from the combination of the functional dependency relationships of R1 and R2.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.