ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Sequential File Organization MCQs

DBMS Sequential File Organization MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Sequential File Organization in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 21, 2022

1. Which of the following is the easiest method for File Organization?

  1. Hash FO
  2. ISAM
  3. Sequential FO
  4. None

Answer: C) Sequential FO

Explanation:

Sequential FO is the easiest method for File Organization.

Discuss this Question


2. How are the files stored in Sequential FO?

  1. Sequentially
  2. Hierarchically
  3. FIFO
  4. LIFO

Answer: A) Sequentially

Explanation:

The files are stored sequentially in Sequential FO.

Discuss this Question


3. In how many ways can the Sequential FO be implemented?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

Sequential FO can be implemented in 2 ways.

Discuss this Question


4. The record is stored in a sequence, i.e., one after the other, using the ___ Method.

  1. Pile File
  2. Sorted File
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Pile File

Explanation:

The record is stored in a sequence, i.e., one after the other, using the Pile File Method.

Discuss this Question


5. With the Pile File Method, there will be no rearranging of records, as each record will be inserted into the tables in order of ___.

  1. Repetition
  2. Updation
  3. Deletion
  4. Insertion

Answer: D) Insertion

Explanation:

With the Pile File Method, there will be no rearranging of records, as each record will be inserted into the tables in order of insertion.

Discuss this Question


6. The memory blocks will be searched if any record needs to be ___.

  1. Updated
  2. Deleted
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The memory blocks will be searched if any record needs to be updated or deleted.

Discuss this Question


7. A new record is inserted when the record has been found and marked for ____.

  1. Updation
  2. Addition
  3. Insertion
  4. Deletion

Answer: D) Deletion

Explanation:

A new record is inserted when the record has been found and marked for deletion.

Discuss this Question


8. A record is a ___ in the table.

  1. Row
  2. Column
  3. Data
  4. Field

Answer: A) Row

Explanation:

A record is a row in the table.

Discuss this Question


9. When you use the Sorted File method, the new record is always appended at the end of the file, and then the sequence is sorted in ___.

  1. Ascending order
  2. Descending order
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

When you use the Sorted File method, the new record is always appended at the end of the file, and then the sequence is sorted in ascending order or descending order.

Discuss this Question


10. A primary key or any other key determines how records are ___.

  1. Added
  2. Updated
  3. Deleted
  4. Sorted

Answer: D) Sorted

Explanation:

A primary key or any other key determines how records are sorted.

Discuss this Question


11. Modified records are placed in the right place after they have been sorted and updated by the ____ method.

  1. Pile File
  2. Sorted File
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Modified records are placed in the right place after they have been sorted and updated by the sorted file method.

Discuss this Question


12. The ___ amount of data can be processed quickly and efficiently with Sequential File Organization.

  1. Small
  2. Large
  3. Little
  4. Few

Answer: B) Large

Explanation:

The large amount of data can be processed quickly and efficiently with this method.

Discuss this Question


13. Using sequential file organization, ___ mechanisms such as magnetic tapes can be used to store files for less.

  1. Recursive
  2. Consumption
  3. Storage
  4. Secure

Answer: C) Storage

Explanation:

Using sequential file organization, storage mechanisms such as magnetic tapes can be used to store files for less.

Discuss this Question


14. What are the PROS of Sequential File Organization?

  1. The design is simple.
  2. The data can be stored with little effort.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The PROS of Sequential File Organization are -

  1. The design is simple.
  2. The data can be stored with little effort.

Discuss this Question


15. When the majority of the records need to be accessed _____, such as when calculating a student's grade or generating a salary slip, for example, sequential file organization is used.

  1. Hierarchically
  2. Sequentially
  3. Circular
  4. In Loop

Answer: B) Sequentially

Explanation:

When the majority of the records need to be accessed sequentially, such as when calculating a student's grade or generating a salary slip, for example, sequential file organization is used.

Discuss this Question


16. Sequential File Organization is used for -

  1. Report Generation
  2. Statistical Calculations
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Sequential File Organization is used for Statistical Calculations.

Discuss this Question


17. We waste time if we organize our files ___ as we cannot jump right to the record we need, but we must move ___, which takes time.

  1. Hierarchically
  2. Sequentially
  3. Circular
  4. In Loop

Answer: B) Sequentially

Explanation:

We waste time if we organize our files sequentially as we cannot jump right to the record we need, but we must move sequentially, which takes time.

Discuss this Question


18. It takes longer and requires ___ space to sort records when using a sorted file method.

  1. More
  2. Less
  3. Medium
  4. Average

Answer: A) More

Explanation:

It takes longer and requires more space to sort records when using a sorted file method.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.