ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS File Organization MCQs

DBMS File Organization MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on File Organization in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 22, 2022

1. ___ are contained in the File.

  1. Rows
  2. Columns
  3. Records
  4. Tables

Answer: C) Records

Explanation:

Records are contained in the File.

Discuss this Question


2. We can access records by using the ___ key.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Alternate
  4. Composite

Answer: A) Primary

Explanation:

We can access records by using the primary key.

Discuss this Question


3. Based on the type of file organization for a given set of records, we can determine the ___ of access.

  1. Type
  2. Frequency
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Based on the type of file organization for a given set of records, we can determine the type and frequency of access.

Discuss this Question


4. Records are organized ___ based on logical relationships.

  1. Analytically
  2. Logically
  3. Reasonably
  4. None

Answer: B) Logically

Explanation:

Records are organized logically based on logical relationships.

Discuss this Question


5. Defining how a ___ is mapped onto a block of hard disk space is done using this method.

  1. Database
  2. File Record
  3. Data
  4. None

Answer: B) File Record

Explanation:

Defining how a file record is mapped onto a block of hard disk space is done using this method.

Discuss this Question


6. Organizing your files according to their blocks and putting those blocks onto a storage medium is referred to as ___.

  1. Data organization
  2. File organization
  3. Recursive organization
  4. None

Answer: B) File organization

Explanation:

Organizing your files according to their blocks and putting those blocks onto a storage medium is referred to as file organization.

Discuss this Question


7. Using multiple files and storing ___ record in each is the first method of mapping a database to a file.

  1. Multiple
  2. Only a Single
  3. Two
  4. Three

Answer: B) Only a Single

Explanation:

Using multiple files and storing only a single record in each is the first method of mapping a database to a file.

Discuss this Question


8. Our files can also be organized so that different lengths of ___ can be included.

  1. Database
  2. Records
  3. Data
  4. None

Answer: B) Records

Explanation:

Our files can also be organized so that different lengths of records can be included.

Discuss this Question


9. The implementation of files of fixed length records is simpler than that of files of ___ length records.

  1. One
  2. Single
  3. Simple
  4. Variable

Answer: D) Variable

Explanation:

The implementation of files of fixed length records is simpler than that of files of variable length records.

Discuss this Question


10. ___ may be selected as quickly as possible because it contains an optimal selection of ___.

  1. Records
  2. Database
  3. Tables
  4. Rows

Answer: A) Records

Explanation:

Records may be selected as quickly as possible because it contains an optimal selection of records.

Discuss this Question


11. Transactions on the records should be performed quickly and easily, whether they are ___ them.

  1. Inserting
  2. Deleting
  3. Updating
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Transactions on the records should be performed quickly and easily, whether they are inserting, deleting, or updating them.

Discuss this Question


12. ___ cannot be created by inserting, updating, or deleting records.

  1. Dividends
  2. Multiples
  3. Duplicates
  4. Addons

Answer: C) Duplicates

Explanation:

Duplicates cannot be created by inserting, updating, or deleting records.

Discuss this Question


13. Duplicates cannot be created by inserting, updating, or deleting records.

  1. More
  2. Little
  3. High
  4. Much

Answer: B) Little

Explanation:

Documents should be stored efficiently so that they cost as little as possible to store.

Discuss this Question


14. How many types of file organizations are there?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: B) 6

Explanation:

There are 6 types of file organizations.

Discuss this Question


15. Which of the following is a type of file organization?

  1. Sequential FO
  2. Heap FO
  3. Hash FO
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The type of file organizations are -

  1. Sequential FO
  2. Heap FO
  3. Hash FO
  4. ISAM
  5. B+ Tree FO
  6. Cluster FO

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.