ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS States of Transaction MCQs

DBMS States of Transaction MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on states of transaction in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 10, 2022

1. In how many states can a transaction be?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: B) 5

Explanation:

States of transaction are 5.

Discuss this Question


2. Which of the following is NOT a state of Transaction?

  1. Begin
  2. End
  3. Aborted
  4. Terminated

Answer: C) Aborted

Explanation:

Aborted is a state of transaction.

Discuss this Question


3. Which of the following is the first state of every transaction?

  1. Active
  2. Failed
  3. Aborted
  4. Committed

Answer: A) Active

Explanation:

The first state of every transaction is Active.

Discuss this Question


4. Which of the following functionality can be performed in the active state?

  1. Insertion
  2. Updation
  3. Deletion
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following functionality can be performed in the active state -

  1. Insertion
  2. Updation
  3. Deletion

Discuss this Question


5. In which of the following states, the data is still not saved in the database?

  1. Active
  2. Partially Committed
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In Active & Partially Committed states, the data is still not saved in the database.

Discuss this Question


6. In which of the following states, the transaction executes its final operation?

  1. Active
  2. Partially Committed
  3. Aborted
  4. Failed

Answer: C) Partially Committed

Explanation:

In the Partially Committed state, the transaction executes its final operation.

Discuss this Question


7. What is TRUE about Committed state of the transaction?

  1. The transaction executes its final operation
  2. Data is still not saved to the database
  3. All the effects are temporarily saved in the database
  4. None of the above

Answer: D) None of the above

Explanation:

None of the above statements are true about the committed state of the transaction.

Discuss this Question


8. When a transaction executes all its operations successfully, it is said to be in a ___ state.

  1. Partially Committed
  2. Failed
  3. Aborted
  4. Committed

Answer: D) Committed

Explanation:

When a transaction executes all its operations successfully, it is said to be in a committed state.

Discuss this Question


9. The ___ state means that the effects have been saved permanently in the database.

  1. Committed
  2. Partially Committed
  3. Active
  4. Aborted

Answer: A) Committed

Explanation:

The committed state means that the effects have been saved permanently in the database.

Discuss this Question


10. The transaction is said to be in the ___ state if any of the checks made by the database recovery system fail.

  1. Aborted
  2. Committed
  3. Failed
  4. End

Answer: C) Failed

Explanation:

The transaction is said to be in the failed state if any of the checks made by the database recovery system fail.

Discuss this Question


11. The database recovery system ensures that the database is back to its ___ if any of the checkpoints fail and the transaction reaches a failed state.

  1. Previous Consistent state
  2. Post Consistent State
  3. Inconsistent State
  4. None of the above

Answer: A) Previous Consistent state

Explanation:

The database recovery system ensures that the database is back to its previous consistent state if any of the checkpoints fail and the transaction reaches a failed state.

Discuss this Question


12. The transaction will ___ if the database state is not consistent after the last transaction.

  1. Abort
  2. Rollback
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The transaction will abort or rollback if the database state is not consistent after the last transaction.

Discuss this Question


13. The state of all executed transactions is restored to its consistent state if the transaction fails in the ___.

  1. Beginning
  2. End
  3. Middle
  4. None of the above

Answer: C) Middle

Explanation:

The state of all executed transactions is restored to its consistent state if the transaction fails in the middle.

Discuss this Question


14. Database recovery module will choose an operation from the ___ options after aborting the transaction.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

Database recovery module will choose an operation from the 2 options after aborting the transaction.

Discuss this Question


15. What are the two available operations for the database recovery module after aborting the transaction?

  1. Re-start the transaction
  2. Kill the transaction
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The two available operations for the database recovery module after aborting the transaction are re-start the transaction and kill the transaction.

  1. Abort
  2. Commit

Discuss this Question


16. Which of the following is a state of transaction?

  1. Begin
  2. End
  3. Aborted
  4. Terminated

Answer: C) Aborted

Explanation:

Aborted is a state of transaction.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.