DBMS Storage System MCQs

DBMS Storage System MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Storage System in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 29, 2022

1. The data ___ in a database can be viewed in its entirety.

  1. Fetched
  2. Stored
  3. Created
  4. None

Answer: B) Stored

Explanation:

The data stored in a database can be viewed in its entirety.

Discuss this Question


2. Various storage devices store ___ in the form of data.

  1. Bits
  2. Bytes
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Various storage devices store bits and bytes in the form of data.

Discuss this Question


3. How many types of data storage are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 types of data storage.

Discuss this Question


4. Which of the following is the type of data storage?

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of data storage are -

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary

Discuss this Question


5. Which of the following has the highest speed?

  1. Primary Storage
  2. Secondary Storage
  3. Tertiary Storage
  4. All of the above

Answer: A) Primary Storage

Explanation:

The primary storage has the highest speed.

Discuss this Question


6. Which of the following has the lowest speed?

  1. Primary Storage
  2. Secondary Storage
  3. Tertiary Storage
  4. All of the above

Answer: C) Tertiary Storage

Explanation:

The tertiary storage has the lowest speed.

Discuss this Question


7. Data stored in the primary storage can be accessed ___.

  1. Lately
  2. Quickly
  3. Delayed
  4. None

Answer: B) Quickly

Explanation:

Data stored in this area can be accessed quickly.

Discuss this Question


8. The primary storage is also referred as -

  1. Volatile Storage
  2. Non-volatile Storage
  3. Seamless Storage
  4. None of the above

Answer: A) Volatile Storage

Explanation:

The primary storage is also referred as Volatile Storage.

Discuss this Question


9. Memory types that use ____ storage do not permanently store data.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: A) Primary

Explanation:

Memory types that use primary storage do not permanently store data.

Discuss this Question


10. A power ___ of the system also results in the loss of data.

  1. Outage
  2. Crash
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

A power outage or crash of the system also results in the loss of data.

Discuss this Question


11. How many types of primary storage are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 types of primary storage.

Discuss this Question


12. Which of the following is the type of primary storage?

  1. Main memory
  2. Cache
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The types of primary storage are -

  1. Main memory
  2. Cache

Discuss this Question


13. Data that is accessible via the storage medium is processed by the ___.

  1. Cache
  2. Main memory
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Main memory

Explanation:

Data that is accessible via the storage medium is processed by the main memory.

Discuss this Question


14. Every instruction a computer machine receives goes into the ___.

  1. Main memory
  2. Cache
  3. Main Memory & Cache
  4. None of the above

Answer: A) Main memory

Explanation:

Every instruction a computer machine receives goes into the main memory.

Discuss this Question


15. Gigabytes of ____ storage can be stored on a system, but the memory size is also small enough to store the entire database.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: A) Primary

Explanation:

Gigabytes of primary storage can be stored on a system, but the memory size is also small enough to store the entire database.

Discuss this Question


16. In the event of a power outage or other failure, the ____ memory loses its entire contents.

  1. Main
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: A) Main

Explanation:

In the event of a power outage or other failure, the main memory loses its entire contents.

Discuss this Question


17. Storage media such as cache are ____.

  1. Cheap
  2. Expensive
  3. Average price
  4. None

Answer: B) Expensive

Explanation:

Storage media such as cache are expensive.

Discuss this Question


18. Cache is the ___ storage media.

  1. Slowest
  2. Fastest
  3. Deadlock
  4. None

Answer: B) Fastest

Explanation:

Cache is the fastest storage media.

Discuss this Question


19. Cached storage is kept by computer hardware and usually consists of a ___ amount of information.

  1. Big
  2. Small
  3. Average
  4. None

Answer: B) Small

Explanation:

Cached storage is kept by computer hardware and usually consists of a small amount of information.

Discuss this Question


20. ___ designers keep cache effects in mind as they design algorithms and query processors.

  1. Database
  2. Data structure
  3. Dataset
  4. None

Answer: B) Data structure

Explanation:

Data structure designers keep cache effects in mind as they design algorithms and query processors.

Discuss this Question


21. What is secondary storage also known as?

  1. Online Storage
  2. Offline Storage
  3. Main Storage
  4. None

Answer: A) Online Storage

Explanation:

Secondary storage is also known as Online Storage.

Discuss this Question


22. Data is stored in Secondary Storage in order to be ____ available to the user.

  1. Permanently
  2. Temporarily
  3. Consecutively
  4. Simultaneously

Answer: A) Permanently

Explanation:

Data is stored in Secondary Storage in order to be permanently available to the user.

Discuss this Question


23. ___ cannot corrupt data stored in secondary storage.

  1. Power failures
  2. System crashes
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Power failures or system crashes cannot corrupt data stored in secondary storage.

Discuss this Question


24. Secondary storage is also known as -

  1. Online Storage
  2. Non-volatile storage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Secondary storage is also known as online storage and non-volatile storage.

Discuss this Question


25. Which of the following is the secondary storage media?

  1. Flash Memory
  2. Magnetic Disk Storage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The secondary storage media are -

  1. Flash Memory
  2. Magnetic Disk Storage

Discuss this Question


26. Flash memory files are stored on ___- keys, which are connected to a computer through ___ ports.

  1. USB
  2. UBS
  3. BUS
  4. SUB

Answer: A) USB

Explanation:

Flash memory files are stored on USB (Universal Serial Bus) keys, which are connected to a computer through USB ports.

Discuss this Question


27. Data can be transferred to a computer system using the USB devices, but they have ___ sizes.

  1. Same
  2. Different
  3. Similar
  4. None

Answer: B) Different

Explanation:

Data can be transferred to a computer system using these USB devices, but they have different sizes.

Discuss this Question


28. Due to a power failure or other factors, it is possible to retrieve the stored data, unlike the ___.

  1. Main memory
  2. Cache
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Main memory

Explanation:

Due to a power failure or other factors, it is possible to retrieve the stored data, unlike the main memory.

Discuss this Question


29. Storage of this type is often used for caching frequently accessed data in ___ systems.

  1. Server
  2. Flash
  3. Storage
  4. None

Answer: A) Server

Explanation:

Storage of this type is often used for caching frequently accessed data in server systems.

Discuss this Question


30. It leads to high performance systems and can be used to store a ___ amount of data than what can be stored in the main memory.

  1. Smaller
  2. Larger
  3. Medium
  4. None

Answer: B) Larger

Explanation:

It leads to high performance systems and can be used to store a larger amount of data than what can be stored in the main memory.

Discuss this Question


31. Magnetic Disk Storage is also known as -

  1. Offline Storage Media
  2. Online Storage Media
  3. Shuffle Storage Media
  4. Storage Media

Answer: B) Online Storage Media

Explanation:

Magnetic Disk Storage is also known as Online Storage Media.

Discuss this Question


32. Magnetic disks are used to store data for a ___ period of time.

  1. Short
  2. Long
  3. Average
  4. None

Answer: B) Long

Explanation:

Magnetic disks are used to store data for a long period of time.

Discuss this Question


33. A/An ___ database can be stored on magnetic disk storage.

  1. Half
  2. Quarter
  3. Entire
  4. None

Answer: C) Entire

Explanation:

An entire database can be stored on magnetic disk storage.

Discuss this Question


34. The computer system is responsible for providing access to the data on a disk to the main memory.

  1. Main
  2. Secondary
  3. Primary
  4. Tertiary

Answer: A) Main

Explanation:

The computer system is responsible for providing access to the data on a disk to the main memory.

Discuss this Question


35. Any time the system ____ the data, it should write back the modified data to the disk.

  1. Saves
  2. Manipulates
  3. Adds
  4. Deletes

Answer: B) Manipulates

Explanation:

Any time the system manipulates the data, it should write back the modified data to the disk.

Discuss this Question


36. ___ have the distinguishing characteristic of not affecting the data in the event of a system crash or failure, but a disk failure can easily damage and destroy the stored data.

  1. Flash Memory
  2. Magnetic Disks
  3. Optical Storage
  4. Tape Storage

Answer: B) Magnetic Disks

Explanation:

Magnetic disks have the distinguishing characteristic of not affecting the data in the event of a system crash or failure, but a disk failure can easily damage and destroy the stored data.

Discuss this Question


37. There is a type of storage called Tertiary Storage that is ___ to the computer system.

  1. Internal
  2. External
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

There is a type of storage called Tertiary Storage that is external to the computer system.

Discuss this Question


38. ___ Storage has the slowest speed.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: C) Tertiary

Explanation:

Tertiary Storage has the slowest speed.

Discuss this Question


39. A ____ storage system can store a significant amount of data.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: C) Tertiary

Explanation:

A tertiary storage system can store a significant amount of data.

Discuss this Question


40. Tertiary storage is also known as -

  1. Online storage
  2. Offline storage
  3. Main storage
  4. None

Answer: B) Offline storage

Explanation:

Tertiary Storage is also known as Offline Storage.

Discuss this Question


41. Data backup usually takes place on ___ storage.

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. None

Answer: C) Tertiary

Explanation:

Data backup usually takes place on tertiary storage.

Discuss this Question


42. Which of the following is the tertiary storage device?

  1. Optical Storage
  2. Tape Storage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The tertiary storage devices are -

  1. Optical Storage
  2. Tape Storage

Discuss this Question


43. ____ of data can be stored on optical storage devices.

  1. Megabytes
  2. Gigabytes
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Megabytes or gigabytes of data can be stored on optical storage devices.

Discuss this Question


44. In order to store 700 megabytes of data on a Compact Disk (CD), the drive must be played for approximately ___ minutes.

  1. 60
  2. 70
  3. 80
  4. 90

Answer: C) 80

Explanation:

In order to store 700 megabytes of data on a Compact Disk (CD), the drive must be played for approximately 80 minutes.

Discuss this Question


45. The depth and width of a DVD or Digital Video Disk can store between ____ gigabytes of data.

  1. 4.7
  2. 8.5
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The depth and width of a DVD or Digital Video Disk can store between 4.7 and 8.5 gigabytes of data.

Discuss this Question


46. ___ is the most cost-effective storage medium compared to disks.

  1. Magnetic Disk Storage
  2. Optical Storage
  3. Tape Storage
  4. None of the above

Answer: C) Tape Storage

Explanation:

Tape storage is the most cost-effective storage medium compared to disks.

Discuss this Question


47. Data is ___ up on tapes.

  1. Archived
  2. Backed
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Data is archived or backed up on tapes.

Discuss this Question


48. Data is accessed ___ from the beginning when using Tape Storage because it is accessed ____ from the beginning.

  1. Consecutively
  2. Sequentially
  3. Simultaneously
  4. None

Answer: C) Simultaneously

Explanation:

Data is accessed sequentially from the beginning when using Tape Storage because it is accessed sequentially from the beginning.

Discuss this Question


49. Tape Storage also refer as -

  1. Sequential-access Storage
  2. Offline Storage
  3. Online Storage
  4. Main Storage

Answer: A) Sequential-access Storage

Explanation:

Tape Storage also refer as Sequential-access Storage.

Discuss this Question


50. The ability to access data directly from any location on a disk is what makes disk storage known as ___ storage.

  1. Random-access
  2. Direct-access
  3. Linear-access
  4. Heap-access

Answer: B) Direct-access

Explanation:

The ability to access data directly from any location on a disk is what makes disk storage known as direct-access storage.

Discuss this Question


51. Which among the following comes at the top in storage hierarchy?

  1. Cache
  2. Main Memory
  3. Flash Memory
  4. Magnetic Disk

Answer: A) Cache

Explanation:

Cache comes at the top in storage hierarchy.

Discuss this Question


52. Which among the following comes at the bottom in storage hierarchy?

  1. Magnetic Disks
  2. Main Memory
  3. Flash Memory
  4. Magnetic Tapes

Answer: D) Magnetic Tapes

Explanation:

Magnetic Tapes comes at the bottom in storage hierarchy.

Discuss this Question





👇 More MCQs (Category-Wise) 👇

Web Technologies MCQs

Computer Science Subjects MCQs

Databases MCQs

Programming MCQs

Testing Software MCQs

Digital Marketing Subjects MCQs

Cloud Computing Softwares MCQs

AI/ML Subjects MCQs

Engineering Subjects MCQs

Office Related Programs MCQs

Commerce MCQs

Graphic Design Softwares MCQs

General Knowledge (GK) MCQs

Class-wise MCQs

Others

Comments and Discussions!

Load comments ↻





Copyright © 2024 www.includehelp.com. All rights reserved.