ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS File Organization Storage MCQs

DBMS File Organization Storage MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on File Organization Storage in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on May 06, 2022

1. There is a ___ organization of the records on the disk and they are permanently stored there.

  1. Analytical
  2. Logical
  3. Typical
  4. None

Answer: B) Logical

Explanation:

There is a logical organization of the records on the disk and they are permanently stored there.


2. ___, the fixed-length storage units that separate files, are used to organize files.

  1. Logs
  2. Arrays
  3. Stacks
  4. Blocks

Answer: D) Blocks

Explanation:

Blocks, the fixed-length storage units that separate files, are used to organize files.


3. In addition to serving as the unit of storage allocation, blocks also serve as units of ___.

  1. Data Storage
  2. Data Transfer
  3. Data Allocation
  4. Data Redundancy

Answer: B) Data Transfer

Explanation:

In addition to serving as the unit of storage allocation, blocks also serve as units of data transfer.


4. Most databases allow specifying the block size at the time of creating the database instance, although the default size is 4 to 8 kilobytes.

  1. 4-5
  2. 4-6
  3. 4-7
  4. 4-8

Answer: D) 4-8

Explanation:

Most databases allow specifying the block size at the time of creating the database instance, although the default size is 4-8 kilobytes.


5. How many possible ways are there to represent a record?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

The possible ways to represent records are 2.


6. Which of the following is the possible way to represent the record?

  1. Fixed-length records
  2. Variable-length records
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The possible ways to represent the record are Fixed-length records and Variable-length records.


7. Fixed-length records are records that have a particular length and are saved into a file.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Fixed

Explanation:

Fixed-length records are records that have a particular length and are saved into a file.


8. ____ records are divided into multiple blocks if their size exceeds the fixed limit.

  1. Undersized
  2. Sized
  3. Oversized
  4. None

Answer: C) Oversized

Explanation:

Oversized records are divided into multiple blocks if their size exceeds the fixed limit.


9. Inserting and deleting fixed-length records is easy because the space left over after a ____ record is precisely the same as the space required for inserting a new record.

  1. Added
  2. Updated
  3. Deleted
  4. None

Answer: C) Deleted

Explanation:

Inserting and deleting fixed-length records is easy because the space left over after a deleted record is precisely the same as the space required for inserting a new record.


10. Which of the following is the problem that occur due to fixed size?

  1. The ability to read or write into a record that contains subparts that are partially stored in more than one block depends on access to all of the blocks that contain the subparts.
  2. In such an organization, deleting a record is difficult.
  3. In that case, a new record or part of a record fills up the block if the existing record's size is less than the block size.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The problems that occur due to fixed size -

  1. The ability to read or write into a record that contains subparts that are partially stored in more than one block depends on access to all of the blocks that contain the subparts.
  2. In such an organization, deleting a record is difficult.
  3. In that case, a new record or part of a record fills up the block if the existing record's size is less than the block size.

11. There are a number of ___ of information in the allocated file header, including the first record address.

  1. Bits
  2. Bytes
  3. Gigabytes
  4. Kilobytes

Answer: A) Bits

Explanation:

There are a number of bits of information in the allocated file header, including the first record address.


12. Records that vary in length are called ____-length records.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Variable

Explanation:

Records that vary in length are called variable-length records.


13. To store them, it is necessary to create a number of blocks of ___ sizes.

  1. Fixed
  2. Varying
  3. Average
  4. None

Answer: B) Varying

Explanation:

To store them, it is necessary to create a number of blocks of varying sizes.


14. A variable-length record is kept in the database system using which of the following methods:

  1. Multiple record types can be stored in a single file.
  2. Record types for repeating fields like arrays or multisets are kept.
  3. Variable lengths are enabled either for one field or for multiple fields so that it can be used as a Record type.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

A variable-length record is kept in the database system using the following methods:

  1. Multiple record types can be stored in a single file.
  2. Record types for repeating fields like arrays or multisets are kept.
  3. Variable lengths are enabled either for one field or for multiple fields so that it can be used as a Record type.

15. What is the problem in the variable-length record?

  1. Establishing the way in which a single record is represented in such a way that the individual attributes can be extracted quickly and easily.
  2. Defining the way in which variable-length records can be stored within blocks so that they can be easily extracted.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The problems in the variable-length record are -

  1. Establishing the way in which a single record is represented in such a way that the individual attributes can be extracted quickly and easily.
  2. Defining the way in which variable-length records can be stored within blocks so that they can be easily extracted.

16. In how many parts can the representation of variable-length record be divided?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

The representation of variable-length record be divided into two parts.


17. An initial part of the record containing ___-length numeric values, date values, and ___-length character attributes that are used to store their values.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Fixed

Explanation:

An initial part of the record containing fixed-length numeric values, date values, and fixed-length character attributes that are used to store their values.


18. As with other variable-length attributes, the (offset, length) pair represents the data in the ____ portion of the record for variable-length attributes like varchar.

  1. Initial
  2. Middle
  3. Average
  4. Final

Answer: A) Initial

Explanation:

As with other variable-length attributes, the (offset, length) pair represents the data in the initial portion of the record for variable-length attributes like varchar.


19. A record's offset refers to where it begins, whereas the record's length refers to its ____ size.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Variable

Explanation:

A record's offset refers to where it begins, whereas the record's length refers to its variable size.


20. This initial part stores info about the ___-length and variable-length attributes, such as whether it is a fixed-length attribute or not.

  1. Fixed-size
  2. Variable-size
  3. Fixed-length
  4. Variable-length

Answer: C) Fixed-length

Explanation:

This initial part stores info about the fixed-length and variable-length attributes, such as whether it is a fixed-length attribute or not.


21. Records with ____ lengths cannot be stored within the block.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Variable

Explanation:

Records with variable lengths cannot be stored within the block.


22. A ____-page structure is used to organize the records that can't fit into the block.

  1. Scooted
  2. Slotted
  3. Spotted
  4. None

Answer: B) Slotted

Explanation:

A slotted-page structure is used to organize the records that can't fit into the block.


23. Each block starts with a ____ in the slotted-page structure.

  1. Header
  2. Footer
  3. Centre
  4. None

Answer: A) Header

Explanation:

Each block starts with a header in the slotted-page structure.


24. What information are there in the header?

  1. In the header, the number of records
  2. The block is fully occupied
  3. The location and size of each record is contained in an array.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The information in the header are -

  1. In the header, the number of records
  2. The block is fully occupied
  3. The location and size of each record is contained in an array.

25. Within each block, there are contiguous ___-length records.

  1. Fixed
  2. Variables
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Variables

Explanation:

Within each block, there are contiguous variables-length records.


26. The new record goes at the end of the free space whenever it is inserted.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Free
  4. Occupied

Answer: C) Free

Explanation:

The new record goes at the end of the free space whenever it is inserted.


27. With slotted-page structure, no direct ___ to the record is used as the primary technique.

  1. Log
  2. Array
  3. Point
  4. Pointer

Answer: D) Pointer

Explanation:

With slotted-page structure, no direct pointer to the record is used as the primary technique.


28. A pointer should be placed at the ___ entry containing the location information.

  1. Header
  2. Footer
  3. Header and Footer
  4. None

Answer: A) Header

Explanation:

A pointer should be placed at the header entry containing the location information.



ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.