ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Timestamp Ordering Protocol MCQs

DBMS Timestamp Ordering Protocol MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Timestamp Ordering Protocol in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 20, 2022

1. Transactions are ordered by their ___ using the Timestamp Ordering Protocol.

  1. Time
  2. Stamps
  3. Timestamps
  4. None

Answer: C) Timestamps

Explanation:

Transactions are ordered by their Timestamps using the Timestamp Ordering Protocol.

Discuss this Question


2. It is the ___ order of the transaction creation that determines the order of transactions.

  1. Ascending
  2. Descending
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Ascending

Explanation:

It is the ascending order of the transaction creation that determines the order of transactions.

Discuss this Question


3. Which of the following statements is TRUE?

  1. Older transactions have a lower priority, so they execute first.
  2. Older transactions have a higher priority, so they execute last.
  3. Older transactions have a higher priority, so they execute first.
  4. Older transactions have a lower priority.

Answer: C) Older transactions have a higher priority, so they execute first.

Explanation:

Older transactions have a higher priority, so they execute first.

Discuss this Question


4. Using ___ this protocol determines the timestamp of the transaction.

  1. System time
  2. Logical Counter
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Using the system time or logical counter, this protocol determines the timestamp of the transaction.

Discuss this Question


5. During ___, the lock-based protocol controls the order in which conflicting pairs of transactions are handled.

  1. Begin
  2. End
  3. Execution
  4. None

Answer: C) Execution

Explanation:

During execution, the lock-based protocol controls the order in which conflicting pairs of transactions are handled.

Discuss this Question


6. When a transaction is ___, timestamp-based protocols begin to work.

  1. Created
  2. Aborted
  3. Committed
  4. Rollbacked

Answer: A) Created

Explanation:

When a transaction is created, timestamp-based protocols begin to work.

Discuss this Question


7. The timestamp ordering protocol also keeps track of the last ___ operation performed on the data.

  1. Read
  2. Write
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The timestamp ordering protocol also keeps track of the last 'read' and 'write' operation performed on the data.

Discuss this Question


8. ___ is guaranteed by the TO protocol.

  1. Realization
  2. Serialization
  3. Dilation
  4. None

Answer: B) Serialization

Explanation:

Serialization is guaranteed by the TO protocol.

Discuss this Question


9. No transaction ever waits due to the TS protocol, which ensures there is no ___.

  1. Deadlock
  2. Lock
  3. Deadstate
  4. Deadset

Answer: A) Deadlock

Explanation:

No transaction ever waits due to the TS protocol, which ensures there is no deadlock.

Discuss this Question


10. TO protocol may not allow the schedule to be ___.

  1. Recovered
  2. Cascade-free
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

TO protocol may not allow the schedule to be recovered or cascade-free.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.