ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Development – Class 11 Political Science MCQs

Development refers to more limited goals such as to increase the rate of economic growth or modernising the society.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Development. Practice these MCQs to learn and test the skills of Development.

List of Class 11 Political Science Development Multiple-Choice Questions with Answers

1. What does UNDP stand for?

  1. United Nations Development Programme
  2. Unified Nation Development Progress
  3. United National Development Programme
  4. United New Development Programme

Answer: A) United Nations Development Programme

Explanation:

UNDP stands for United Nations Development Programme.


2. "NO WOMAN ever had to hug a tree to protect it" who says this during Chipko Andolan?

  1. Gaura Devi
  2. Chandi Prasad Bhatt
  3. Sudesha
  4. Bachni devi

Answer: B) Chandi Prasad Bhatt

Explanation:

Chandi Prasad Bhatt says this.


3. Where was Chipko Andolan started?

  1. Uttar Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Madhya Pradesh
  4. Haryana

Answer: B) Uttarakhand

Explanation:

Chipko Andolan was started in Uttarakhand.


4. Which state has the highest literacy rate in India?

  1. UP
  2. Haryana
  3. Goa
  4. Kerala

Answer: D) Kerala

Explanation:

Among the states in India, Kerala has the highest literary rate.


5. Who introduced the first five-year plan in India?

  1. R Chatterjee
  2. B.R. Ambedkar
  3. Rajendra Prasad
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: D) Jawaharlal Nehru

Explanation:

India's first Prime Minister Jawaharlal Nehru introduced the first five-year plan.


6. Who was the founder of Narmada Bachao Andolan?

  1. Semudha Jha
  2. Medha Singh
  3. Medha Patkar
  4. Baba Amte

Answer: C) Medha Patkar

Explanation:

Medha Patkar was the founder of Narmada Bachao Andolan.


7. Indigenous people live in ____.

  1. Forests
  2. Mountains
  3. Border States
  4. Coastal Areas

Answer: A) Forests

Explanation:

Indigenous people live in Forests.


8. Who was the founder of a "movement for the survival of the ogoni people"?

  1. Dalai Lama
  2. Kenule Beeson Saro-Wiwa
  3. Kenuke bhushan
  4. Frtisher ser sau

Answer: B) Kenule Beeson Saro-Wiwa

Explanation:

Kenule Beeson Saro-Wiwa was the founder of a movement for the survival of the ogoni people.


9. Which Five-Year Plan laid stress on employment, poverty alleviation (Garibi Hatao), and justice in India?

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 5th
  4. 9th

Answer: C) 5th

Explanation:

The 5th Five-Year Plan laid stress on employment, poverty alleviation (Garibi Hatao), and justice.


10. The main focus of the first five-year plan of India was?

  1. Agricultural Development
  2. Army
  3. Education
  4. Dept

Answer: A) Agricultural Development

Explanation:

Agricultural Development was the main focus of the first five-year plan of India.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.