ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Peace – Class 11 Political Science MCQs

Peace is often defined as the absence of war. This is because war is usually equated with armed conflict between countries.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Peace. Practice these MCQs to learn and test the skills of Peace.

List of Class 11 Political Science Peace Multiple-Choice Questions with Answers

1. Who is a father of peace in India?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Lal Bahadur Shastri
  3. Ambedkar
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: B) Lal Bahadur Shastri

Explanation:

Lal bahadur shastri is a father of peace in India.


2. Who is the father of India?

  1. Mohandas Karamchand Gandhi
  2. Inder Kumar Gujral
  3. Lal Bahadur Shastri
  4. B. R. Ambedkar

Answer: A) Mohandas Karamchand Gandhi

Explanation:

Mohandas Karamchand Gandhi is the father of India.


3. Who is the mother of Nation India?

  1. Sarojini Naidu
  2. Lalita Shastri
  3. Kasturba Gandhi
  4. Rajvanshi Devi

Answer: A) Sarojini Naidu

Explanation:

Sarojini Naidu is the mother of Nation India.


4. What are the two types of peace?

  1. Internal and average
  2. Internal and inner
  3. Internal and external
  4. External

Answer: C) Internal and external

Explanation:

The two types of peace are internal peace and external peace.


5. Which of the following can prevent war?

  1. Peace treaty
  2. Balance of power
  3. International law
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

All of the above-mentioned points can prevent a war.


6. NATO stands for ____.

  1. North Atlantic Treaty Organization
  2. Non Atlantic treaty organization
  3. Non Arabic treaty organization
  4. North African treaty organization

Answer: A) North Atlantic Treaty Organization

Explanation:

NATO stands for North Atlantic Treaty Organization.


7. Which is the largest body in the UN?

  1. IMF
  2. NATO
  3. UN General Assembly
  4. UN Security Council

Answer: C) UN General Assembly

Explanation:

The UN General Assembly is the main deliberative, policymaking and representative organ of the UN.


8. What does the IMF stand for?

  1. International Monetary Fund
  2. International monetary fund
  3. Indian Monetary Facts
  4. International Money finding

Answer: A) International Monetary Fund

Explanation:

IMF stands for International Monetary Fund.


9. "To enjoy good health, to bring true happiness to one's family, to bring peace to all, one must first discipline and control one's own mind" is a motto of?

  1. Buddha
  2. Shankaracharya
  3. Palto
  4. Aristotle

Answer: A) Buddha

Explanation:

"To enjoy good health, to bring true happiness to one's family, and to bring peace to all, one must first discipline and control one's own mind" is a motto of buddha.


10. "Only through compassion and inner peace can one spread peace in the world" who says this?

  1. Buddha
  2. Dalai Lama
  3. Pope Francis
  4. Thich Nhat Hanh

Answer: B) Dalai Lama

Explanation:

Spiritual leader Dalai lama says "Only through compassion and inner peace, can one spread peace in the world".



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.