ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Equality – Class 11 Political Science MCQs

Equality is about ensuring that every individual has an equal opportunity to make the most of their lives and talents. There are different types of quality: Political, Social, Legal, Natural, and Economic equality.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Equality. Practice these MCQs to learn and test the skills of Equality.

List of Class 11 Political Science Equality Multiple-Choice Questions with Answers

1. What is the main purpose of feminism?

  1. To exploit men
  2. To make women superior
  3. To empower women
  4. To show weakness of women

Answer: C) To empower women

Explanation:

The main purpose of feminism is to empower women. To ask for equality in society.


2. Who wrote Das Kapital?

  1. Karl Marx
  2. Aristotle
  3. Plato
  4. Sir William

Answer: A) Karl Marx

Explanation:

Karl Marx wrote Das Kapital which is also known as capital. He wrote the book in 1867.


3. Apartheid defines?

  1. No right
  2. Racial discrimination
  3. Want of whites
  4. Demand to become white

Answer: B) Racial discrimination

Explanation:

Apartheid was racial discrimination that existed in South Africa and Southwest Africa from 1948 till the early 1990s.


4. What is the full form of UNDP?

  1. United Nation Development Programme
  2. Unified Neon Developer Progress
  3. Unified Nation Development Programme
  4. Unification Of Developing Propaganda

Answer: A) United Nation Development Programme

Explanation:

UNDP stands for "United Nations Development Programme".


5. What is the full form of UDHR?

  1. Universal Development Human Resources
  2. Universal Declaration of Human Rights
  3. United Development of Human Rights
  4. Unified Development of Human Resource

Answer: B) Universal Declaration of Human Rights

Explanation:

UDHR stands for "Universal Declaration of Human Rights".


6. Which of the following is a political doctrine of equal rights for women and men?

  1. Feminism
  2. Communism
  3. Child Act
  4. Focal Act

Answer: A) Feminism

Explanation:

Feminism is a political doctrine of equal rights for women and men.


7. Who wrote The Communist Manifesto?

  1. Karl Marx
  2. Friedrich Engels
  3. Luis Thomson
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

The Communist Manifesto was written by Karl Marx and Friedrich Engels.


8. Who is the father of socialism?

  1. Karl Marx
  2. Ambedkar
  3. Friedrich
  4. Mary Thomson

Answer: A) Karl Marx

Explanation:

Karl Marx is the father of socialism.


9. Who created capitalism?

  1. Karl Marx
  2. Adam Smith
  3. Bentham
  4. Thomson

Answer: B) Adam Smith

Explanation:

Adam Smith created capitalism.


10. Which article in the constitution of India provides equality before the law?

  1. Article 14
  2. Article 15
  3. Article 24
  4. Article 16

Answer: A) Article 14

Explanation:

Article 14 of the Constitution of India provides for equality before the law or equal protection of the laws within the territory of India.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.