ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Freedom – Class 11 Political Science MCQs

Freedom is the liberty to do whatever a person likes to do or a positive power of doing and enjoying the worth of work. Freedom has two aspects, that is positive and negative.

  • Positive freedom: do not harm anyone
  • Negative freedom: absence of limitation and can harm others.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Freedom. Practice these MCQs to learn and test the skills of Freedom.

1. Where does the word "liberty" come from?

  1. Latin word "libertatem"
  2. Latin word "liberal"
  3. Greek word "libty"
  4. French word" labess"

Answer: A) Latin word "libertatem"

Explanation:

The word "liberty" is derived from the Latin word "libertatem".


2. According to whom true freedom is "freedom not to be obstructed in leading a lawful life"?

  1. Machiavelli
  2. Mandela
  3. JS mill
  4. Charles Thomas

Answer: B) Mandela

Explanation:

According to Mandela, true freedom means "freedom not to be obstructed in leading a lawful life".


3. What is positive liberty?

  1. Absence of any restrains
  2. Concerned with the relationship between individuals and society
  3. Overlimited
  4. None of the above

Answer: B) Concerned with the relationship between individuals and society

Explanation:

Positive liberty is concerned with the relationship between individuals and society.


4. Who wrote the book "on liberty"?

  1. John Stuart Mill
  2. Gandhi
  3. Jeremy Bentham
  4. Charles cruse

Answer: A) John Stuart Mill

Explanation:

The author of the book "on liberty" is John Stuart Mill.


5. Who inspired Mahatma Gandhi?

  1. JS mill
  2. Martin Luther King Jr.
  3. Aristotle
  4. Rousseau

Answer: B) Martin Luther King Jr.

Explanation:

Mahatma Gandhi was very much inspired from Martin Luther King Jr.


6. Who wrote "Real Swaraj (freedom) will come, not by the acquisition of authority by a few, but by the acquisition of the capacity by all to resist authority when abused"?

  1. Chatterjee
  2. Gokhale
  3. Mahatma Gandhi
  4. Ambedkar

Answer: C) Mahatma Gandhi

Explanation:

Mahatma Gandhi wrote this on freedom.


7. What is freedom?

  1. State of free will
  2. Condition of free man
  3. Free to do something
  4. Power to act

Answer: A) State of free will

Explanation:

Freedom is state of free will.


8. When did India get freedom?

  1. 15th August 1947
  2. 15th August 1950
  3. 14th August 1948
  4. 15th August 1948

Answer: A) 15th August 1947

Explanation:

Independence Day in India is the day when she gets freedom and celebrated on 15th August 1947.


9. Who wrote an essay on Freedom from fear?

  1. Aung San Suu Kyi
  2. Mandela
  3. Gandhi
  4. Mill

Answer: A) Aung San Suu Kyi

Explanation:

Aung San Suu Kyi wrote an essay on Freedom from fear.


10. Long walk to freedom is written by?

  1. Suu Kyi
  2. Nelson Mandela
  3. Martin Luther
  4. Winnie

Answer: B) Nelson Mandela

Explanation:

Nelson Mandela wrote Long walk to freedom.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.