ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Nationalism – Class 11 Political Science MCQs

A feeling of love or pride for your own country. A feeling that your country is better than any other. The desire of a group of people who share the same race, culture, language, etc. to form an independent country.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Nationalism. Practice these MCQs to learn and test the skills of Nationalism.

List of Class 11 Political Science Nationalism Multiple-Choice Questions with Answers

1. Who wrote the book discovery of India?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Chandra
  4. Ambedkar

Answer: B) Jawaharlal Nehru

Explanation:

Jawaharlal Nehru wrote the book Discovery of India.


2. The word "Nationalism" is derived from?

  1. Greek word "nation"
  2. Latin word "natio"
  3. British word "nation"
  4. Greek word "natio"

Answer: B) Latin word "natio"

Explanation:

The word "Nationalism" is derived from the Latin word "natio".


3. The latin word "natio" means?

  1. Together
  2. To born
  3. Universal
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

The Latin word "natio" means" together "or "to born". Which later derived the word "nationalism".


4. Who declared the unitary "India as a unitary state"?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Nehru
  3. Gokhale
  4. Lord Dalhousie

Answer: D) Lord Dalhousie

Explanation:

Lord Dalhousie declared the unitary "India as a unitary state".


5. Which of the factors affect nationalism?

  1. Territory
  2. History
  3. Common Political Identity
  4. All the above

Answer: D) All the above

Explanation:

Factors affecting nationalism are history, territory, Common political identity, ideas, and beliefs.


6. Which of the following is a major political idea of nationalism?

  1. Democracy
  2. Zone
  3. Corruption
  4. Farming

Answer: A) Democracy

Explanation:

Democracy is one of the major political ideas of nationalism.


7. Nationalism is a ____.

  1. Psychological Expression
  2. Biological expression
  3. Uniformity
  4. Exposure

Answer: A) Psychological Expression

Explanation:

Nationalism is a Psychological Expression.


8. Who said this "Patriotism cannot be our final spiritual shelter; my refuge is humanity. I will not buy glass for the price of diamonds, and I will never allow patriotism to triumph over humanity as long as I live"?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Ambedkar
  3. Rabindranath Tagore
  4. Tripat Shukla

Answer: C) Rabindranath Tagore

Explanation:

"Patriotism cannot be our final spiritual shelter; my refuge is humanity. I will not buy glass for the price of diamonds, and I will never allow patriotism to triumph over humanity as long as I live." This was said by Rabindranath Tagore. He was against colonial rule and asserted India's right to independence.


9. Who wrote "Amar Shonar Bangla"?

  1. Rabindranath Tagore
  2. Mahatma Gandhi
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Govind Das

Answer: A) Rabindranath Tagore

Explanation:

Rabindranath Tagore wrote "Amar Shonar Bangla".


10. "The Story of My Experiments with Truth" is written by?

  1. Rabindranath Tagore
  2. Mahatma Gandhi
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Govind Das

Answer: B) Mahatma Gandhi

Explanation:

The most famous book "The Story of My Experiments with Truth" is written by Mahatma Gandhi which is his autobiography.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.