ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Citizenship – Class 11 Political Science MCQs

A citizen is a participatory member of a political community. In many sovereign states, citizenship is equal to nationality, which is in international law the membership in a sovereign state. Citizenship helps people of the nation to feel protected.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Citizenship. Practice these MCQs to learn and test the skills of Citizenship.

List of Class 11 Political Science Citizenship Multiple-Choice Questions with Answers

1. India has a provision of which citizenship?

  1. Single
  2. Dual
  3. Multi
  4. No

Answer: A) Single

Explanation:

India has a provision of single citizenship which means any individual residing in any state but holds the citizenship of India only.


2. How can citizenship be acquired?

  1. Birth
  2. Descent
  3. Inclusion of territory
  4. All the above

Answer: D) All the above

Explanation:

Citizenship can be acquired by birth, descent, and inclusion of territory.


3. Who is T.H. Marshall?

  1. French Philosopher
  2. British Sociologist
  3. Greek Philosopher
  4. Greek Political Scientist

Answer: B) British Sociologist

Explanation:

T.H. Marshall was a British Sociologist.


4. When did the French Revolution take place?

  1. 1888
  2. 1766
  3. 1789
  4. 1995

Answer: C) 1789

Explanation:

The French revolution took place in 1789.


5. In which country /region apartheid was practiced?

  1. India
  2. Arab Nation
  3. South Africa
  4. West Europe

Answer: C) South Africa

Explanation:

Apartheid was practiced in South Africa.


6. Who wrote "citizenship and social class"?

  1. Marshall
  2. Thomas James
  3. Ambedkar
  4. T. H. Marshall

Answer: D) T. H. Marshall

Explanation:

T. H. Marshall wrote the book citizenship and social class.


7. Right to vote is a ____.

  1. Basic right
  2. Social right
  3. Political right
  4. Natural right

Answer: C) Political right

Explanation:

Right to vote is a political right.


8. Which article provide freedom from slavery?

  1. Article 23
  2. Article 4
  3. Article 2
  4. Article 14

Answer: B) Article 4

Explanation:

Article 4 provides freedom from slavery.


9. Right to life is a ____.

  1. Fundamental right
  2. Basic right
  3. Political right
  4. Social right

Answer: B) Basic right

Explanation:

Right to life is a basic life.


10. How many fundamental rights are there in the Indian constitution?

  1. 14
  2. 11
  3. 6
  4. 23

Answer: C) 6

Explanation:

There are six fundamental rights of the Indian Constitution along with the constitutional articles.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.