ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Political Theory: An Introduction – Class 11 Political Science MCQs

Political theory deals with the ideas and principles that shape Constitutions, governments, and social life systematically. It clarifies the meaning of concepts such as freedom, equality, justice, democracy, secularism, and so on. These documents did not just emerge overnight; they are built upon the ideas and principles debated almost since the time of Kautilya, Aristotle to Jean Jacques Rousseau, Karl Marx, Mahatma Gandhi, and Dr. B.R. Ambedkar.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Political Theory: An Introduction. Practice these MCQs to learn and test the skills of Political Theory: An Introduction.

1. Who is the father of political science?

  1. Plato
  2. Aristotle
  3. Rousseau
  4. Ambedkar

Answer: B) Aristotle

Explanation:

Aristotle is called the father of political science, because of his empirical method of understanding politics.


2. Which of the following is one of the main concepts of political theory?

  1. Multiculturalism
  2. Racism
  3. Federalism
  4. Philosophy

Answer: A) Multiculturalism

Explanation:

Multiculturalism is one of the main concepts of political theory.


3. Who first used the word state?

  1. Aristotle
  2. Plato
  3. Thales
  4. Nicholo Machiavelli

Answer: D) Nicholo Machiavelli

Explanation:

Nicholo Machiavelli a western philosopher, first used the word "state".


4. How many states are there in India?

  1. 27
  2. 29
  3. 28
  4. 26

Answer: C) 28

Explanation:

There are 28 states in India.


5. How many union territories are there in India?

  1. 7
  2. 8
  3. 6
  4. 12

Answer: B) 8

Explanation:

There are 8 union territories in India. The names of the union territories are: Andaman and Nicobar Islands, Chandigarh, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Delhi, Jammu and Kashmir, Ladakh, Lakshadweep, and Puducherry.


6. Who started the Lyceum?

  1. Gandhi
  2. Ambedkar
  3. Aristotle
  4. Plato

Answer: C) Aristotle

Explanation:

Aristotle started lyceum. Lyceum is an Athenian school founded by Aristotle in 335 BC.


7. Who is the father of philosophy?

  1. Socrates of Athens
  2. Aristotle
  3. Plato
  4. Ambedkar

Answer: A) Socrates of Athens

Explanation:

Socrates of Athens is known as the father of philosophy.


8. The word "polis" to make the term politics is derived from?

  1. German
  2. Greek
  3. Sanskrit
  4. Latin

Answer: B) Greek

Explanation:

The word "politics" is derived from the Greek word "polis", which means a city-state.


9. What is the importance of political theory?

  1. To make new laws
  2. To get famous
  3. To find out the truth and reality
  4. To write

Answer: C) To find out the truth and reality

Explanation:

The prime or main goal of political theory is to find out the truth from society or to understand the reality.


10. Who is the first Indian political philosopher?

  1. Gandhi
  2. Ambedkar
  3. Kautilya
  4. Plato

Answer: C) Kautilya

Explanation:

Kautilya is the first Indian political philosopher.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.