ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Rights – Class 11 Political Science MCQs

Rights are an entitlement to do as a citizen, individual, or human being. Something that the society must recognize as being a legitimate claim to be upheld.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 11 Political Science - Rights. Practice these MCQs to learn and test the skills of Rights.

List of Class 11 Political Science Rights Multiple-Choice Questions with Answers

1. "The standard of permitted action within a certain sphere" is called?

  1. Duties
  2. Bounded rights
  3. Limited rights
  4. Rights

Answer: D) Rights

Explanation:

The standard of permitted action within a certain sphere is called rights.


2. Who wrote the bill of rights?

  1. James Madison
  2. Thomas Edwin
  3. Plato
  4. V.S Mathur

Answer: A) James Madison

Explanation:

James Madison wrote the bill of rights.


3. According to whom "Rights are those conditions of social life without which no man can seek in general, to be himself at his best"?

  1. J.S. Mill
  2. T.H. Green
  3. Laski
  4. Plato

Answer: C) Laski

Explanation:

According to Laski "Rights are those conditions of social life without which no man can seek in general, to be himself at his best".


4. Who explained that "Rights are powers necessary for the fulfilment of man's vocation as a moral being"?

  1. Laski
  2. T.H. Green
  3. Vrinda
  4. Isiah

Answer: B) T.H. Green

Explanation:

T. H. Green explained that "Rights are powers necessary for the fulfilment of man's vocation as a moral being".


5. Who stated this "Rights are nothing more nor less than those social conditions which are necessary or favourable to the development of personality"?

  1. Marshall
  2. J.S. Mill
  3. Beni Prasad
  4. Mathur

Answer: C) Beni Prasad

Explanation:

Beni Prasad stated that "Rights are nothing more nor less than those social conditions which are necessary or favourable to the development of personality".


6. Rights to refunds or repairs is a ____.

  1. Contractual right
  2. Legal right
  3. Consumer right
  4. Defendle right

Answer: A) Contractual right

Explanation:

Rights to refunds or repairs is a contractual right.


7. Which of the following is a natural right?

  1. Right to life
  2. Right to vote
  3. Right to educate
  4. Right to drive

Answer: A) Right to life

Explanation:

Right to life is a natural right.


8. What is the bill of rights called in India?

  1. Rights
  2. Duties
  3. Fundamental rights
  4. Chart of right

Answer: C) Fundamental rights

Explanation:

Fundamental rights are also called bill rights in India.


9. Which article forbids right against exploitation?

  1. Article 52
  2. Article 23
  3. Article 24
  4. Both B and C

Answer: D) Both B and C

Explanation:

Articles 23 and 24 forbids the right to exploitation.


10. Which article gives right to constitutional remedies?

  1. Article 31
  2. Article 52
  3. Article 32
  4. None of the above

Answer: C) Article 32

Explanation:

Article 32 gives the right to constitutional remedies.



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.