Xamarin Multiple-Choice Questions (MCQs)

Xamarin is an open-source platform for building modern and performant applications for iOS, Android, and Windows with .NET.

Xamarin MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Xamarin. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Xamarin.

List of Xamarin MCQs

1. What is XAMARIN?

  1. Web development tool
  2. Mobile App development tool
  3. Testing tool

Answer: B) Mobile App development tool

Explanation:

Xamarin is a mobile app development tool.

Discuss this Question


2. Which of the following company owns Xamarin?

  1. IBM
  2. Google
  3. Amazon
  4. Microsoft

Answer: D) Microsoft

Explanation:

Xamarin is owned by Microsoft cooperation.

Discuss this Question


3. In which language Xamarin applications are written?

  1. C#
  2. Python
  3. Java

Answer: A) C#

Explanation:

Xamarin applications are written in C#.

Discuss this Question


4. XAMARIN is built on top of ____?

  1. C#
  2. Python
  3. .NET
  4. Java

Answer: C) .NET

Explanation:

Xamarin is built on top of .NET.

Discuss this Question


5. Using Xamarin can we create apps for IOS?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Using the same codebase, we can construct apps for iOS, Android, and Windows.

Discuss this Question


Advertisement

6. Which of the following options in Xamarin is for developers who wish to create a single program for all three mobile platforms: Windows, iOS, and Android?

  1. Xamarin.forms
  2. Xamarin.native
  3. Both

Answer: A) Xamarin.forms

Explanation:

Xamarin.forms is for developers who wish to create a single program for all three mobile platforms: Windows, iOS, and Android.

Discuss this Question


7. When we want to construct a distinct version of the same App for multiple platforms, we utilize which of the following method?

  1. Xamarin.forms
  2. Xamarin.native
  3. Xamarin.android

Answer: B) Xamarin.native

Explanation:

When we want to construct a distinct version of the same App for multiple platforms, we utilise Xamarin.native method.

Discuss this Question


8. ____is a tool that developers use to keep track of information about a specific app inside Visual Studio?

  1. Xamarin.forms
  2. Xamarin.native
  3. Xamarin analyze
  4. Xamarin Profiler
  5. Xamarin Insights

Answer: D) Xamarin Profiler

Explanation:

Xamarin Profiler is a tool that developers use to keep track of information about a specific app inside Visual Studio.

Discuss this Question


9. ____is a tool that allowed the developers to identify and track the issue with the apps in real-time?

  1. Xamarin.forms
  2. Xamarin.native
  3. Xamarin analyze
  4. Xamarin Profiler
  5. Xamarin Insights

Answer: E) Xamarin Insights

Explanation:

Xamarin insight is a tool that allowed developers to identify and track the issue with the apps in real time.

Discuss this Question


10. Which of the following file includes all of the information about the Android platform that an app requires to execute correctly?

  1. API file
  2. Android File
  3. Manifest File

Answer: C) Manifest File

Explanation:

The manifest file includes all of the information about the Android platform that an app requires to execute correctly.

Discuss this Question


Advertisement

11. When a new Android project is established, several files are automatically added to the project. These default project files and directories are referred as ____?

  1. Android Resources
  2. Config File
  3. Project Essential

Answer: A) Android Resources

Explanation:

When a new Android project is established, several files are automatically added to the project. These default project files and directories are referred to as Android Resources.

Discuss this Question


12. Which of the following folder saves all of the photographs that you want to utilize in your program?

  1. Layout folder
  2. Drawable folder
  3. Main activity folder
  4. Static folder

Answer: B) Drawable folder

Explanation:

Drawable folder saves all of the photographs that you want to utilize in your program.

Discuss this Question


13. How many processes are included in an Android activity?

  1. 2
  2. 5
  3. 7
  4. 8

Answer: C) 7

Explanation:

There are 7 lifecycle processes in an Android activity.

  • onCreate
  • onStart
  • onResume
  • onPause
  • onStop
  • onRestart
  • onDestroy

Discuss this Question


14. When the activity is first formed, which of the following process is invoked?

  1. onCreate
  2. onStart
  3. onResume
  4. onRestart

Answer: A) onCreate

Explanation:

When the activity is first formed, onCreate process is invoked.

Discuss this Question


15. When the action begins and becomes visible to the user, this process is known as ____?

  1. onCreate
  2. onStart
  3. onResume
  4. onRestart

Answer: B) onStart

Explanation:

When the action begins and becomes visible to the user, it is termed as onStart process.

Discuss this Question


Advertisement

16. Which of the following method is called after the activity has stopped, before starting again?

  1. onCreate
  2. onStart
  3. onResume
  4. onRestart

Answer: D) onRestart

Explanation:

onRestart method is called after the activity has stopped, before starting again.

Discuss this Question


17. Which of the following method is the final call before the activity is erased from memory?

  1. onCancel
  2. onDestroy
  3. onStop
  4. onResume

Answer: B) onDestroy

Explanation:

In onDestroy process, the final call before the activity is erased from memory.

Discuss this Question


18. Which of the following method is called when the activity is no longer visible to the user?

  1. onDestroy
  2. onStop
  3. onResume

Answer: B) onStop

Explanation:

When the activity is no longer visible to the user, onStop method is invoked.

Discuss this Question


19. Which of the following component is primarily used for displaying texts on an Android screen?

  1. TextView
  2. Units
  3. Module
  4. Text

Answer: A) TextView

Explanation:

TextView following component is primarily used for displaying texts on an Android screen.

Discuss this Question


20. Which of the following is a view technique that we use for displaying a message or output in a little pop-up window?

  1. TextView ()
  2. Toast.MakeText()
  3. Make.Text ()
  4. Text ()

Answer: B) Toast.MakeText()

Explanation:

Toast.MakeText() is a view technique that we use for displaying a message or output in a little pop-up window.

Discuss this Question


Advertisement

21. ____ is a collection handler that reads data from a list collection and either returns it as a view or shows it on the screen?

  1. ListAdapter
  2. ArrayHandler
  3. MakeList
  4. ArrayAdapter

Answer: D) ArrayAdapter

Explanation:

ArrayAdapter is a collection handler that reads data from a list collection and either returns it as a view or shows it on the screen.

Discuss this Question


22. In which of the following layout's views the location of the child view is relative to its parent or sibling view?

  1. Horizontal Layout
  2. Vertical Layout
  3. Relative Layout
  4. Frame layout

Answer: C) Relative Layout

Explanation:

In the Relative layout view the location of the child view is relative to its parent or sibling view.

Discuss this Question


23. The ____layout is used to display only one item?

  1. Horizontal Layout
  2. Vertical Layout
  3. Relative Layout
  4. Frame layout

Answer: D) Frame layout

Explanation:

The frame layout is used to display only one item.

Discuss this Question


24. In which of the following layout, the view is arranged into rows and columns?

  1. Horizontal Layout
  2. Table Layout
  3. Relative Layout
  4. Frame layout

Answer: B) Table Layout

Explanation:

In the table layout, the view is arranged into rows and columns.

Discuss this Question


25. Which of the following widget is used to display the date?

  1. Date Picker
  2. Date Display
  3. Date
  4. Time Picker

Answer: D) Time Picker

Explanation:

The date Picker widget is used to display the date.

Discuss this Question


26. A ____ is a widget that allows you to choose one choice from a list. It is similar to a dropdown/combo box?

  1. Drop down
  2. Main menu
  3. Spinner
  4. Rolled

Answer: C) Spinner

Explanation:

A spinner is a widget that allows you to choose one choice from a list. It is similar to a dropdown/combo box.

Discuss this Question


27. What is XAML?

  1. Extensible markup language
  2. Extensile markup language
  3. Schema markup language

Answer: A) Extensible markup language

Explanation:

XAML means Extensible markup language.

Discuss this Question


28. ____is a stand-alone integrated development environment (IDE) for building cross-platform mobile applications based on the open-source project Monodevelop?

  1. Xamarin analyze
  2. Xamarin Profiler
  3. Xamarin Insights
  4. Xamarin Studio

Answer: D) Xamarin Studio

Explanation:

Xamarin Studio is a stand-alone integrated development environment (IDE) for building cross-platform mobile applications based on the open-source project Monodevelop.

Discuss this Question


29. Which of the following works on both Windows OS X environments?

  1. Xamarin studio
  2. Visual Studio

Answer: A) Xamarin studio

Explanation:

Xamarin Studio works on both Windows OS X environments.

Discuss this Question


30. How many types of binding modes does Xamarin supports?

  1. 4
  2. 2
  3. 5
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

Xamarin supports 3 types of binding modes:

  • Default
  • One way
  • Two way

Discuss this Question


Advertisement

31. A ____is a user interface element that shows scrollable lists of things?

  1. List view
  2. TextView
  3. Grid View
  4. Module

Answer: A) List view

Explanation:

A Listview is a user interface element that shows scrollable lists of things.

Discuss this Question


32. A ____is a type of view group that allows programs to display material in a two-dimensional, scrollable grid?

  1. List view
  2. TextView
  3. Grid View
  4. Module

Answer: C) Grid View

Explanation:

A gridView is a type of view group that allows programs to display material in a two-dimensional, scrollable grid.

Discuss this Question


33. ____is a mechanism for synchronizing the data source with the user interface.

  1. Array adapter
  2. Data binding
  3. Project portables

Answer: B) Data binding

Explanation:

Data Binding is a mechanism for synchronizing the data source with the user interface.

Discuss this Question


34. We can test the mobile application on numerous devices thanks to the ____cloud.

  1. Xamarin Profiler
  2. Xamarin Insights
  3. Xamarin Studio
  4. Xamarin test

Answer: D) Xamarin test

Explanation:

We can test the mobile application on numerous devices thanks to the Xamarin test cloud.

Discuss this Question


35. Xamarin.Forms uses ____.

  1. MVVM
  2. XAML
  3. Only A
  4. Only B
  5. Both

Answer: E) Both

Explanation:

Xamarin.Forms use MVVM and XAML both.

Discuss this Question


36. Depending on the platform support, which of the following can be used to display Websites, HTML strings, Documents, and Local Files in Xamarin?

  1. List view
  2. TextView
  3. Web view
  4. Grid View

Answer: C) Web view

Explanation:

Depending on the platform support, webview can be used to display Websites, HTML strings, Documents, and Local Files in Xamarin.

Discuss this Question


37. Which of the following layout is used in Xamarin, When UI components must be positioned horizontally or vertically?

  1. Stack Layout
  2. ContentView
  3. Frame
  4. ScrollView

Answer: A) Stack Layout

Explanation:

Stack layout in Xamarin is used when UI components must be positioned horizontally or vertically.

Discuss this Question


38. How many approaches does Xamarin provides to create an application?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

Xamarin provides two approaches to create an application:
Xamarin.forms and Xamarin.native.

Discuss this Question


39. How many code-sharing techniques does Xamarin.forms provides?

  1. 2
  2. 4
  3. 5
  4. 3

Answer: A) 2

Explanation:

There are two methods of sharing the code between the cross-platform applications:

  • Portable Libraries (PCL)
  • Shared Projects

Discuss this Question


40. Which of the following view control displays the stacks of data vertically?

  1. ListView
  2. TableView

Answer: A) ListView

Explanation:

ListView control displays the stacks of data vertically.

Discuss this Question


41. Which of the following view control displays the stacks of data horizontally?

  1. ListView
  2. TableView

Answer: B) TableView

Explanation:

TableView control displays the stacks of data horizontally.

Discuss this Question


42. Which of the following is used in a situation where Less platform-specific code is required?

  1. Xamarin.native
  2. Xamarin.forms

Answer: B) Xamarin.forms

Explanation:

Xamarin.forms are used in a situation where Less platform-specific code is required.

Discuss this Question


43. Data Binding is based on ____?

  1. MVP
  2. MVC
  3. MVVM

Answer: C) MVVM

Explanation:

Data Binding is based on MVVM (Model-View-ViewModel) Architecture.

Discuss this Question


44. How many types of pages are available in Xamarin Forms?

  1. 5
  2. 6
  3. 2
  4. 3

Answer: C) 2

Explanation:

There are 6 types of pages available in Xamarin Forms: Carousel Page, Content Page, MasterDetail Page, Navigation Page, Tabbed Page, and Template Page.

Discuss this Question


45. Assists developers in creating a single cross-platform API for their mobile applications, which can be accessed via common code?

  1. Xamarin Profiler
  2. Xamarin Insights
  3. Xamarin Studio
  4. Xamarin.Essentials

Answer: D) Xamarin.Essentials

Explanation:

Xamarin.Essentials assist developers in creating a single cross-platform API for their mobile applications, which can be accessed via common code.

Discuss this Question


46. In Xamarin, ____Android gives access to all native Android APIs?

  1. Mono
  2. Android
  3. Data binding

Answer: A) Mono

Explanation:

In Xamarin, Mono Android gives access to all native Android APIs.

Discuss this Question


47. Among MVVMCross and MVVMlight which of the following is a .NET cross-platform MVVM framework?

  1. MVVMCross
  2. MVVMlight

Answer: A) MVVMCross

Explanation:

MVVMCross is a .NET cross-platform MVVM framework.

Discuss this Question


48. A ____ is a tiny individual element that represents a single ListView or Table item.

  1. Cells
  2. Tabs
  3. ViewTable
  4. ViewCell

Answer: D) ViewCell

Explanation:

A ViewCell is a tiny individual element that represents a single ListView or Table item.

Discuss this Question


49. ____is a ViewModel attribute that allows you to use the command interface.

  1. Commands_interface
  2. ICommand
  3. CommandInter

Answer: B) ICommand

Explanation:

ICommand is a ViewModel attribute that allows you to use the command interface.

Discuss this Question


50. Which company created mono?

  1. Xamarin
  2. Microsoft
  3. Google

Answer: A) Xamarin

Explanation:

Xamarin created Mono.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.