ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Buffer Replacement Strategies MCQs

DBMS Buffer Replacement Strategies MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Buffer Replacement Strategies in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on May 06, 2022

1. During buffer replacement, existing blocks are replaced with the ___ blocks in the buffer.

  1. Old
  2. New
  3. Same
  4. None

Answer: B) New

Explanation:

During buffer replacement, existing blocks are replaced with the new blocks in the buffer.


2. How many strategies does Buffer Manager use for Buffer Replacement?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 strategies does Buffer Manager used for Buffer Replacement.


3. Which of the following does the Buffer Manager use for Buffer Replacement?

  1. Least Recently Used Strategy
  2. Toss-Immediate Strategy
  3. Most-Recently Used Strategy
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The Buffer Manager uses the following strategies for Buffer Replacement -

  1. Least Recently Used Strategy
  2. Toss-Immediate Strategy
  3. Most-Recently Used Strategy

4. Data or processes with the ____ score in their most recent use is replaced with the new data or processes.

  1. Highest
  2. Lowest
  3. Average
  4. None

Answer: B) Lowest

Explanation:

Data or processes with the lowest score in their most recent use are replaced with the new data or processes.


5. ____-replacement strategy replaces the most recently referenced ____ if an existing ____ needs to be replaced.

  1. Buffer
  2. Block
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Block

Explanation:

Block-replacement strategy replaces the most recently referenced block if an existing block needs to be replaced.


6. In the _____ strategy, the buffer manager should be instructed before processing of the final result, when the space occupied by a specific block is freed.

  1. Least-used
  2. Toss-immediate
  3. Most-used
  4. None

Answer: B) Toss-immediate

Explanation:

In the toss-immediate strategy, the buffer manager should be instructed before processing of the final result, when the space occupied by a specific block is freed.


7. ____ replaces recent data or processes with the existing ones with the data or processes with the highest scores.

  1. LRU
  2. TI
  3. MRU
  4. None

Answer: C) MRU

Explanation:

MRU replaces recent data or processes with the existing ones with the data or processes with the highest scores.


8. The choice of the appropriate strategy is also affected by ___.

  1. Data
  2. Time
  3. Money
  4. Choice

Answer: B) Time

Explanation:

The choice of the appropriate strategy is also affected by time.


9. Database systems may have to delay some requests if they receive ____ requests from different users, so they can preserve data consistency.

  1. Consecutive
  2. Simultaneous
  3. Concurrent
  4. None

Answer: C) Concurrent

Explanation:

Database systems may have to delay some requests if they receive concurrent requests from different users, so they can preserve data consistency.


10. The buffer manager may ___ its strategies if it learns about the delayed requests.

  1. Update
  2. Modify
  3. Add
  4. Delete

Answer: B) Modify

Explanation:

The buffer manager may modify its strategies if it learns about the delayed requests.



ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.