ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Indexed Sequential Access Method (ISAM) MCQs

DBMS ISAM MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Indexed Sequential Access Method (ISAM) in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 22, 2022

1. An advanced sequential file organization method known as ___.

  1. ASFO
  2. ISFO
  3. ISAM
  4. None

Answer: C) ISAM

Explanation:

A sequential file organization method known as ISAM.

Discuss this Question


2. The ___ key is used to store records in this method.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Alternate
  4. Composite

Answer: A) Primary

Explanation:

The primary key is used to store records in this method.

Discuss this Question


3. In each primary key, a value for the index is ___ to the record.

  1. Created
  2. Mapped
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In each primary key, a value for the index is created and mapped to the record.

Discuss this Question


4. The file ___ is contained in this index.

  1. Address
  2. Data
  3. Row
  4. Column

Answer: A) Address

Explanation:

The file address is contained in this index.

Discuss this Question


5. The address of a data block is retrieved and the record is retrieved from ___ if any record has to be retrieved based on its index value.

  1. Storage
  2. Page
  3. File
  4. Memory

Answer: D) Memory

Explanation:

The address of a data block is retrieved and the record is retrieved from memory if any record has to be retrieved based on its index value.

Discuss this Question


6. Because each record has its own data block address, searching a record across a huge database is ___ and quick.

  1. Simple
  2. Hard
  3. Tough
  4. Slow

Answer: A) Simple

Explanation:

Because each record has its own data block address, searching a record across a huge database is simple and quick.

Discuss this Question


7. ___ are supported by this method.

  1. Range Retrieval
  2. Partial Record Retrieval
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Range retrieval and partial record retrieval are supported by this method.

Discuss this Question


8. The ___ key values determine the index, which allows us to retrieve the data for the given value range.

  1. Primary
  2. Foreign
  3. Composite
  4. Alternate

Answer: A) Primary

Explanation:

The primary key values determine the index, which allows us to retrieve the data for the given value range.

Discuss this Question


9. To store the index value, ___ disk space is required.

  1. Less
  2. Few
  3. Extra
  4. None

Answer: C) Extra

Explanation:

To store the index value, extra disk space is required.

Discuss this Question


10. In order to maintain the sequence, these files must be reconstructed when new records are ____.

  1. Inserted
  2. Deleted
  3. Updated
  4. None

Answer: A) Inserted

Explanation:

In order to maintain the sequence, these files must be reconstructed when new records are inserted.

Discuss this Question


11. The space used by the record must be released when it is ___.

  1. Added
  2. Deleted
  3. Updated
  4. None

Answer: B) Deleted

Explanation:

The space used by the record must be released when it is deleted.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.