Federalism – Class 11 Political Science MCQs

This section contains the multiple-choice questions and answers on Federalism for class 11 political science.

Federalism MCQs

1. Which country in the following has a federalist government?

  1. Greenland
  2. Italy
  3. Czec
  4. Canada

Answer: D) Canada

Explanation:

Canada has a federalist government.


2. "Giving a limited list of powers primary foreign policy and national defense to the national government. Other powers to states." is defined as?

  1. Republic
  2. Federalism
  3. Dual Federalism
  4. Dual ruling

Answer: C) Dual Federalism

Explanation:

Dual Federalism is defined as Giving a limited list of powers primary foreign policy and national defense to the national government. Other powers to states.


3. Where powers are mixed and given out to the different levels of government than it is called?

  1. Dual federalism
  2. Cooperative federalism
  3. Competitive federalism
  4. Marble Cake Federalism

Answer: D) Marble Cake Federalism

Explanation:

Where powers are mixed and given out to the different levels of government is called Marble Cake Federalism.


4. Who controls Federalism?

  1. Single government
  2. Ruling government
  3. Three levels of government
  4. Two levels of government

Answer: D) Two levels of government

Explanation:

Federalism is a system of government in which the territory is controlled or governed by two levels of government.


5. Which country in the following is not a federal country?

  1. India
  2. Russia
  3. China
  4. USA

Answer: C) China

Explanation:

China is not a federal country.


6. How many federal countries are there in the world?

  1. 107
  2. 55
  3. 53
  4. 25

Answer: D) 25

Explanation:

25 countries in the world follow federalism.


7. What are the two sets of government in India?

  1. Central and state
  2. State and city
  3. Central and provinces
  4. Central and co-central

Answer: A) Central and state

Explanation:

The two sets of government in India are,

  • Central government
  • State government

8. Article 370 gives special power to which state?

  1. Kerala
  2. Andaman and Nicobar Islands
  3. Kashmir
  4. Goa

Answer: C) Kashmir

Explanation:

Article 370 gives special powers to Kashmir.


9. Article 352 is meant for?

  1. Child act
  2. Dowry
  3. National emergency
  4. Financial crisis

Answer: C) National emergency

Explanation:

Article 352 is meant for a National emergency.


10. Article 360 is meant for?

  1. State emergency
  2. Financial emergency
  3. National emergency
  4. Economic emergency

Answer: B) Financial emergency

Explanation:

Article 360 is meant for a financial emergency.





Comments and Discussions!










Copyright © 2023 www.includehelp.com. All rights reserved.