Sustainable Development MCQs

Sustainable Development is a development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. It’s about improving the lives of everyone everywhere and achieving all these things together, but it's also about the details. That means we want economics to grow companies to thrive and people to have decent work. We have to create new innovative technologies, but not by harming the environment.

Sustainable Development MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Sustainable Development. It will help the students to prepare well for their exams and to test their skills on Sustainable Development.

List of Sustainable Development

1. When was the term 'Sustainable Development' came into existence?

  1. 1987
  2. 1980
  3. 1978
  4. 1992

Answer: B) 1980

Explanation:

In 1980, the term 'Sustainable Development' came into existence.

Discuss this Question


2. Social, economical, and ecological equity is the necessary condition for achieving:

  1. Social Development
  2. Economical Development
  3. Sustainable Development
  4. Ecological Development

Answer: C) Sustainable Development

Explanation:

Development that meets current needs without compromising the ability of future generations to meet their needs is called sustainable development.

Social, economic, and ecological equity is a prerequisite for achieving sustainable development. Equity is an important ethical principle behind sustainable development. Equity here means that everyone should have equal access to social services and opportunities.

Discuss this Question


3. The maximum number of individuals that can be supported by a given environment is called:

  1. Biotic potential
  2. Carrying capacity
  3. Environmental resistance
  4. Population size

Answer: B) Carrying capacity

Explanation:

Naturally, the provided accommodation has resources to support a certain number of demographics, with the exception of which no further growth is possible. This limit is called nature's carrying capacity.

Discuss this Question


4. The human activity among the following, which causes maximum environmental pollution having regional and global impacts, is:

  1. Industrialization
  2. Agriculture
  3. Urbanization
  4. Mining

Answer: A) Industrialization

Explanation:

Industrialization causes maximum environmental population having regional and global impacts.

Discuss this Question


5. The chemical industry is not a cause of:

  1. Water pollution
  2. Noise pollution
  3. Air pollution
  4. Nuclear pollution

Answer: D) Nuclear pollution

Explanation:

The chemical industry is not the cause of Nuclear pollution.

Discuss this Question


6. The first step towards sustainable development was taken at?

  1. Stockholm Conference
  2. Bangkok Conference
  3. San Francisco Conference
  4. All of the above

Answer: A) Stockholm Conference

Explanation:

The first step towards putting environmental concerns on the global agenda was taken at The Stockholm Conference, 1972. The result was the Stockholm Declaration which contained the principles and Action Plan containing environmental policy recommendations.

Discuss this Question


7. What does mean "Agenda-21"?

  1. Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to Sustainable Development.
  2. It's an agreement between 20 developing countries of the world on climate change
  3. It's a free trade agreement between 7 developed countries of the world.
  4. None of these

Answer: A) Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to Sustainable Development

Explanation:

Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to Sustainable Development. It is a program of the UN, other international organizations, and individual governments around the world that can be killed locally, nationally, and by world standards. "21" in Agenda 21 refers to the 21st Century. It has been ratified and changed at subsequent UN conferences.

Discuss this Question


8. UNCED stands for:

  1. United Nations Conference on Environment and Development
  2. United Nations Conference on Economical Development
  3. United Nations Confederation on Environment and Development
  4. United Nations Confederation on Economy and Development

Answer: A) United Nations Conference on Environment and Development

Explanation:

UNCED stands for "United Nations Conference on Environment and Development".

Discuss this Question


9. Extraction of mineral and metal from the earth is:

  1. Sustainable Development
  2. Mining
  3. Transportation
  4. Agriculture

Answer: B) Mining

Explanation:

The extraction of valuable minerals and metals from the earth is called Mining.

Discuss this Question


10. Basel Convention is related to:

  1. Earth Summit
  2. Ozone Layer Depletion
  3. Sustainable Development
  4. Transboundary Movement of Hazardous Wastes

Answer: D) Transboundary Movement of Hazardous Wastes

Explanation:

The Basel Convention regulates the disposal of hazardous waste and other waste products and obligates its Parties to ensure that such waste is managed and disposed of in an environmentally friendly manner.

Discuss this Question


More Commerce MCQs
Basic Accounting MCQs Business Studies MCQs
Capital Market MCQs Goods & Services Tax (GST) MCQs
Cooperative Society MCQs Sole Proprietorship MCQs
Partnership MCQs Depreciation MCQs
All Commerce MCQs

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.