Alternative Centres of Power – Class 12 Political Science MCQs

After the end of the bipolar structure of world politics in the early 1990s, it became clear that alternative centres of political and economic power could limit America’s dominance. Thus, in Europe, the European Union (EU) and, in Asia, the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Alternative Centres of Power. Practice these MCQs to learn and test the skills of Alternative Centres of Power.

1. What is ASEAN?

  1. Association of Southeast Asian Nations
  2. Association of southern Asian Nations
  3. Association of South East African Nation
  4. Association of South Euro-afro Nation

Answer: A) Association of Southeast Asian Nations

Explanation:

ASEAN is ASSOCIATION OF SOUTHEAST ASIAN NATIONS.


2. What did ASEAN logo represent?

  1. 20 rose petals
  2. 10 lotus stems
  3. 10 holding hands
  4. 10 stalks of paddy (rice)

Answer: D) 10 stalks of paddy (rice)

Explanation:

In the ASEAN logo, the ten stalks of paddy (rice) represent the ten Southeast Asian countries bound together in friendship and solidarity. The circle symbolizes the unity of ASEAN.


3. When was OEEC (the Organization for European Economic Cooperation) established?

  1. 1950
  2. 1897
  3. 1948
  4. 1949

Answer: C) 1948

Explanation:

The Organization for European Economic Cooperation (OEEC) was established in 1948.


4. Which leader announced the 'open door' policy and economic reforms in China?

  1. Zhou Enlai
  2. Deng Xiaoping
  3. Xi Jinping
  4. Xi Mingze

Answer: B) Deng Xiaoping

Explanation:

In 1978, the Chinese leader Deng Xiaoping announced the ‘open door’ policy and economic reforms in China. The policy was to generate higher productivity by investments in capital and technology from abroad.


5. When did the Lisbon Treaty come into force?

  1. 2003 Aug
  2. 2009 Dec
  3. 1987 May
  4. 2009 Sep

Answer: B) 2009 Dec

Explanation:

The Lisbon Treaty came into force on 1st December 2009. The Treaty of Lisbon is an international agreement that amends the two treaties which form the constitutional basis of the European Union. It updated European Union (EU) regulations, establishing more centralized leadership and foreign policy, a process for countries that want to leave the EU, and a streamlined process for enacting new policies.


Advertisement

6. Who became the 28th member of the EU in 2013?

  1. Croatia
  2. Estonia
  3. Slovenia
  4. Hungary

Answer: A) Croatia

Explanation:

Croatia applied for EU membership in 2003 and was in negotiations from 2005 until 2011. On 9 December 2011 leaders from the EU and Croatia signed the accession treaty. The country became the 28th EU member country on 1 July 2013.


7. Which Chinese president paid a visit to India in 2019?

  1. Zhou Enlai
  2. Xioping
  3. Li Keqiang
  4. Xi Jinping

Answer: D) Xi Jinping

Explanation:

Chinese President Xi Jinping paid a visit to India in 2019. Prime Minister Narendra Modi visited China in 2018. Find out about the agreements signed during their visits.


8. Who introduced the Marshall plan?

  1. US
  2. EU
  3. China
  4. India

Answer: A) US

Explanation:

On April 3, 1948, President Truman signed the Economic Recovery Act of 1948. It became known as the Marshall Plan.


9. When did Greece join the EC?

  1. Never
  2. Jan 1981
  3. June 1851
  4. March 2005

Answer: B) Jan 1981

Explanation:

In January 1981, Greece joined the EC.


10. Which of the following is a Three Pillars of ASEAN Community?

  1. ASEAN Security Community
  2. ASEAN Economic Community
  3. ASEAN Socio-Cultural Community
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Three Pillars of ASEAN Community: ASEAN Security Community, ASEAN Economic Community, and ASEAN Socio-Cultural Community.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.