US Hegemony in World Politics – Class 12 Political Science MCQs

The US domination in military, economic, and cultural aspects over other nations to show her supremacy is known as US hegemony. A single power in a world.UNIPOLAR WORLD. Left after the disintegration of the USSR.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - US Hegemony in World Politics. Practice these MCQs to learn and test the skills of US Hegemony in World Politics.

1. Which of the following is a type of US Hegemony?

  1. Military
  2. Political
  3. Economic
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The three types of hegemony are military, political, and economic.


2. Which of the following is a main factor responsible for US hegemony?

  1. Strong ideology of US
  2. Nuclear power
  3. Disintegration of the Soviet Union
  4. Strong military

Answer: C) Disintegration of the Soviet Union

Explanation:

The main factor responsible for the rise of US hegemony in world politics is the Disintegration of the Soviet Union which left the US as the sole superpower that dominated the international system.


3. Who ordered an "operation infinite reach"?

  1. Bill Clinton
  2. Gorbachev
  3. Nikita Khrushchev
  4. George H.W. Bush

Answer: A) Bill Clinton

Explanation:

American president Bill Clinton ordered an “operation infinite reach”.


4. Who launched the operation "enduring freedom"?

  1. Bill Clinton
  2. George H. W. Bush
  3. Saddam Hussain
  4. Hillary Clinton

Answer: B) George H. W. Bush

Explanation:

American President George H. Bush launched "Operation Enduring Freedom".


5. When did Kuwait invade Iraq?

  1. 1987
  2. 1999
  3. 1990
  4. 1878

Answer: C) 1990

Explanation:

Kuwait was invaded by Iraq in August 1990.


Advertisement

6. "Operation Desert Storm" is also known as?

  1. Operation enduring freedom
  2. Operation infinite reach
  3. First gulf war
  4. Iraqi invasion

Answer: C) First gulf war

Explanation:

The First Gulf War took place in which Iraq was defeated by a coalition force of 6,60,000 troops from 34 countries. It was known as ‘Operation Desert Storm’ or ‘First Gulf War’.


7. When did "Operation Iraqi Freedom" launched by the US?

  1. 19th March 2003
  2. 12th April 2004
  3. 18th May 2004
  4. 23rd Dec 1990

Answer: A) 19th March 2003

Explanation:

"Operation Iraqi Freedom" was launched by the US on 19th March 2003.


8. WMD stands for?

  1. War zone of Mediterranean destruction
  2. Weapons of Mass Destruction
  3. Wireless connection of Mass destruction
  4. Weapons of multi-Mass destruction

Answer: B) Weapons of Mass Destruction

Explanation:

WMD stands for "Weapons of Mass Destruction".


9. Who was the president of the US in 1992 and 1996?

  1. William Jefferson Clinton
  2. George HW bush
  3. Benjamin Harrison
  4. William J. Clinton

Answer: A) William Jefferson Clinton

Explanation:

William Jefferson (Bill) Clinton, was the elected President of the US in 1992 and again in 1996.


10. What is Guantanamo Bay?

  1. Economic reform
  2. Military policy
  3. Naval base in Cuba
  4. SLOC’s policy

Answer: C) Naval base in Cuba

Explanation:

Guantanamo Bay is a naval base in Cuba set up by the US where prisoners are forbidden from the protection of international law or law of their own country or that of the US.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.