Challenges to and Restoration of Congress System – Class 12 Political Science MCQs

The emergence of the congress system and challenges faced. The political transition took place after Nehru, The opposition unity and the Congress split posed a challenge to Congress's dominance, a new Congress led by Indira Gandhi overcome these challenges; and new policies and ideologies facilitated the restoration of the congress system.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Challenges to and Restoration of Congress System. Practice these MCQs to learn and test the skills of Challenges to and Restoration of Congress System.

MCQs on Challenges to and Restoration of Congress System

1. When did Prime Minister Jawaharlal Nehru pass away?

  1. 1964
  2. 1987
  3. 1965
  4. 1977

Answer: A) 1964

Explanation:

Prime Minister Jawaharlal Nehru passed away in May 1964.


2. Who became the prime minister after Jawaharlal Nehru?

  1. Lal Bahadur Shastri
  2. Indira gandhi
  3. Morarji desai
  4. No one

Answer: A) Lal Bahadur Shastri

Explanation:

Lal bahadur Shastri became the prime minister after Nehru.


3. Defection gave rise to the expression?

  1. Khud kamao desh badhao
  2. Aya ram gaya ram
  3. Hindi chini bhai bhai
  4. No expression

Answer: B) Aya ram gaya ram

Explanation:

The constant realignment and shifting political loyalties called defection gave rise to the expression"Aya Ram Gaya Ram".


4. Who became the leader after Lal Bahadur Shastri?

  1. Morarji Desai
  2. Indira Gandhi
  3. Coalition govt
  4. No govt

Answer: B) Indira Gandhi

Explanation:

Indira Gandhi became the leader after Lal Bahadur Shastri.


5. Where did Shastri die?

  1. Uzbekistan
  2. Pakistan
  3. India
  4. Russia

Answer: A) Uzbekistan

Explanation:

Shastri died in Tashkent, Uzbekistan (then the Soviet Union) on 11 January 1966, one day after signing a peace treaty to end the 1965 Indo-Pakistan War.


6. When was Lal Bahadur Shastri died?

  1. 1977
  2. 1966
  3. 1965
  4. 1761

Answer: B) 1966

Explanation:

Lal Bahadur Shastri died on 11th January 1966.


7. Who gave the slogan "Jai jawan Jai kisan"?

  1. Lal Bahadur Shastri
  2. Indira Gandhi
  3. Bhagat Singh
  4. None of the above

Answer: A) Lal Bahadur Shastri

Explanation:

Jai Jawan Jai Kisan was a slogan of Lal Bahadur Shastri.


8. Who gave the slogan "Indira Hatao,Desh Bachao"?

  1. Jayaprakash Narayan
  2. Lal bahadur shastri
  3. Morarji desai
  4. Punjabi suba

Answer: A) Jayaprakash Narayan

Explanation:

Jayaprakash Narayan's famous slogan "Indira hatao,Desh bachao" was the rallying cry for the opposition parties post-Emergency.


9. Where was India's first nuclear test conducted?

  1. Pokhran
  2. Lonavla
  3. Bikaner
  4. All the above

Answer: A) Pokhran

Explanation:

It was on May 18, 1974, that India tested its first nuclear bomb successfully in Rajasthan's Pokhran.


10. Which slogan was used by the BJP at a Lucknow political rally in 1996?

  1. Har Har Modi Har Ghar Modi
  2. Bari Bari Sabki Bari, Abki Bari Atal Bihari
  3. Congress ka Haath, Aam Aadmi ke Saath
  4. Maa, Mati, Manush

Answer: B) Bari Bari Sabki Bari, Abki Bari Atal Bihari

Explanation:

Bari Bari Sabki Bari, Abki Bari Atal Bihari was coined at a Lucknow political rally in 1996, the slogan used by the BJP to project Atal Bihari Vajpayee as the next prime minister.






👇 More MCQs (Category-Wise) 👇

Web Technologies MCQs

Computer Science Subjects MCQs

Databases MCQs

Programming MCQs

Testing Software MCQs

Digital Marketing Subjects MCQs

Cloud Computing Softwares MCQs

AI/ML Subjects MCQs

Engineering Subjects MCQs

Office Related Programs MCQs

Commerce MCQs

Graphic Design Softwares MCQs

General Knowledge (GK) MCQs

Class-wise MCQs

Others

Comments and Discussions!

Load comments ↻





Copyright © 2024 www.includehelp.com. All rights reserved.