Challenges of Nation Building – Class 12 Political Science MCQs

Challenges faced after independence: How to deal with the challenges as we all know The first few years in the life of Independent India were full of Challenges.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Challenges of Nation Building. Practice these MCQs to learn and test the skills of Challenges of Nation Building.

1. Who gave this speech “Tryst With Destiny” in a special session of the constituent Assembly?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Lal Bahadur Shastri
  4. None of the above

Answer: B) Jawaharlal Nehru

Explanation:

India's first Prime Minister, Jawahar Lal Nehru, addressed a special session of the Constituent Assembly. 'Tryst With Destiny,' a famous speech was given by Jawaharlal Nehru on the evening of 15th of august 1947.


2. Who is known as "Frontier Gandhi"?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Atal Bihari Vajpayee
  3. Abdul Gaffar Khan
  4. None of the above

Answer: C) Abdul Gaffar Khan

Explanation:

Abdul Ghaffar Khan, was born in 1890, in Utmanzai, India, and died on 20 Jan 1988 in Peshawar Pakistan.The foremost 20th-century leader of the Pashtuns (Pakhtuns, or Pathans)a Muslim ethnic group of Pakistan and Afghanistan), became a follower of Mahatma Gandhi and was called the "Frontier Gandhi."


3. Which of the following cities became communal zones during partition?

  1. Lahore
  2. Amritsar
  3. Kolkata
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Cities like Lahore, Kolkata, and Amritsar were titled communal zones during the partition.


4. Who was Muhammad Ali Jinnah?

  1. Governor-General of Pakistan
  2. barrister
  3. politician
  4. All the above

Answer: D) All the above

Explanation:

Muhammad Ali Jinnah was a barrister, politician, and the founder of Pakistan. Also Pakistan's first governor-general until his death.


5. Who was "Nizam"?

  1. The ruler's title of Hyderabad
  2. The ruler's title of Pakistan
  3. The leader of society
  4. Head of the panchayat

Answer: A) The ruler's title of Hyderabad

Explanation:

The Nizams were the rulers of Hyderabad from 18th-through-20th-century. Nizam of Hyderabad was the title of the monarch of the Hyderabad State.


Advertisement

6. Who is known as the "IronMan" of India?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Sardar patel
  3. Subhas chandra bose
  4. Rajendra prasad

Answer: B) Sardar patel

Explanation:

Vallabhbhai Jhaverbhai Patel, endeared as Sardar, was an Indian statesman. He played a major role in the integration of the princely states, often stated as the "IronMan" of India.


7. Who created Andhra Pradesh?

  1. Potti Sriramulu
  2. The Pallavas
  3. Kandukuri
  4. None of the above

Answer: A) Potti Sriramulu

Explanation:

Potti Sriramulu created Andhra Pradesh.


8. When was Manipur formed?

  1. 21 January 1972
  2. 21 January 1974
  3. 21 January 1967
  4. None of the above

Answer: A) 21 January 1972

Explanation:

Manipur was formed on 21 January 1972.


9. Who ruled Goa and Daman Diu in1961?

  1. British
  2. Mughals
  3. Portuguese
  4. Dutch

Answer: C) Portuguese

Explanation:

Goa, Daman & Diu were one of Portugal's oldest colonies, being established in 1510. They ruled the same in 1961.


10. Muslim league was established in?

  1. 1909
  2. 1945
  3. 1906
  4. 1879

Answer: C) 1906

Explanation:

Muslim league was established in 1906 in British India.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.